Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Οι μνημονιακές διαφορές Ελλάδας - Ιρλανδίας , το έλλειμμα της Ελληνικής διαπραγματευτικής πολιτικής & η ανάγκη λογιστικού ελέγχου του χρέους

Οι Ιρλανδοί, με μεγαλύτερο έλλειμμα από την Ελλάδα, έχουν πετύχει ευνοϊκότερους όρους απ’ ότι εμείς με το μνημόνιο, τόσο στο επιτόκιο όσο και στο χρόνο αποπληρωμής του δανείου. Το δεξιό κόμμα, που έφερε το μνημόνιο στην Ιρλανδία, υπέστη οδυνηρή ήττα στις εκλογές και το πρώτο μέλημα του νικητή των εκλογών, που θα είναι ο νέος πρωθυπουργός, είναι η αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αριστερές δυνάμεις στην Ιρλανδία σημείωσαν ευρύτατη νίκη. Αντίθετα ο πρωθυπουργός της χώρας μας κ. Παπανδρέου έχει επιλέξει να «πηγαίνει με τα νερά» της κ. Μέρκελ, να μην προβάλλει την παραμικρή αντίδραση στο πακέτο Μέρκελ κι αυτό είναι επικίνδυνο. Μετά δε την πρόσφατη συνάντηση με την κ. Μέρκελ, την ευχαρίστησε και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα ξεπληρώσει το χρέος μέχρι το τελευταίο σέντ. Βέβαια απέκρυψε ότι αυτό είναι μάλλον αδύνατον να συμβεί, εκτός αν ο λαός της χώρας μας οδηγηθεί στην πλήρη εξαθλίωση! Όπως επίσης απέκρυψε ότι μέσα στο χρέος είναι και οι μίζες της Siemens και οι μίζες των υποβρυχίων! Δεν ανέφερε δηλ. ότι ένα μέρος του χρέους είναι απεχθές ούτε ότι αν μη τι άλλο θα πρέπει να διερευνηθεί!
Το προτεινόμενο πακέτο Μέρκελ δεν περιλαμβάνει ούτε το ευρωομόλογο, που μπορεί να μην είναι πανάκεια, είναι όμως ένα θετικό μέτρο, ούτε τη μείωση των επιτοκίων, ούτε την ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας προς όφελος των λαών της ΕΕ. Δεν προτείνει μια ευρωπαϊκή λύση για τη ρύθμιση του χρέους, που είναι επιβεβλημένη στη συγκεκριμένη περίπτωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο Αυστριακός πρωθυπουργός, που είναι παραδοσιακός σύμμαχος και πιστός ακόλουθος της πολιτικής των Γερμανών, έφερε επιμέρους αντιρρήσεις στο προτεινόμενο πακέτο. Ο κ. Παπανδρέου σύμφωνα με το διεθνές ρεπορτάζ δεν έφερε καμία αντίρρηση!
Το μνημόνιο 10 μήνες μετά, έχει φέρει τεράστια ύφεση, τεράστια ανεργία, μεγάλες περικοπές μισθών, συντάξεων και περιορισμό του κοινωνικού κράτους. Το αρχικό δίλημμα της κυβέρνησης και των υποστηρικτών της «μνημόνιο ή χρεοκοπία και επομένως στάση πληρωμών στο δημόσιο» μετατρέπεται τελικά σε  «μνημόνιο και ελεγχόμενη χρεοκοπία», όποια στιγμή και με όποιο τρόπο βολεύει τους δανειστές μας.
Το Ελληνικό χρέος χρειάζεται σίγουρα να εξεταστεί, χρειάζεται να υπάρξει μια επιτροπή υπεράνω πάσης υποψίας, που με αντικειμενικό και αξιόπιστο τρόπο θα διενεργήσει έναν λογιστικό έλεγχο. Επίσης πρέπει η κυβέρνηση ν’ ακολουθήσει μια πιο επιθετική και σκληρή διαπραγματευτική γραμμή, αναζητώντας συμμάχους και άλλες χώρες, που έχουν παραπλήσια προβλήματα με μας. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται επαναθεμελίωση της Ε.Ε., διότι σήμερα οι κυβερνήσεις των ισχυρών χωρών την έχουν καταστήσει μια ένωση που βασίζεται στον ανταγωνισμό και κυρίως στην εκμετάλλευση των ανίσχυρων χωρών από τις ισχυρές. Αυτό είναι συνέπεια της άκρατης νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζουν οι χώρες της ευρωζώνης. Στην πολιτική αυτή οφείλεται ένα μεγάλο μέρος, ίσως το μεγαλύτερο των χρεών και των ελλειμμάτων του Ευρωπαϊκού νότου. Η Ε.Ε. χρειάζεται να οικοδομηθεί με βάση την αρχή της αλληλεγγύης των λαών και όχι στη βάση του ανταγωνισμού και του τοκογλυφικού κέρδους των ισχυρών κρατών και τραπεζών!
Πάνος Κατσούλας
Εκπ/κός
Πρόεδρος ΔΣ Β’ ΕΛΜΕ Κορινθίας