Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΠΕΡΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ «ΔΑΙΜΟΝΙΩΝ»

Τα τελευταία χρόνια η πολιτεία µας έχει συνηθίσει σε _αποΦάσεις_τις οποίες λαµβάνει στο πόδι ,χωρίς διάλογο,χωρίς σχέδιο και σκοπό.Ως δικαιολογία για τις συγχωνεύσεις προβάλλεται ο εξορθολογισµός και η καλύτερη παιδαγωγική λειτουργία των σχολικών µονάδων.Αυτό ακούγεται λογικό και ίσως ισχύει σε πολλές από τις συγχωνεύσεις οι οποίες και φαίνονται αναγκαίες.
Πίσω όµως από αυτό κρύβεται µια λογιστική άποψη για το θέµα.Για αυτό και ακολουθείται µια προκρούστια τακτική, η οποία και αναιρεί τους παιδαγωγικούς λόγους που επικαλείται το Υπουργείο Παιδείας. Η επίκληση του εξορθολογισµού δεν αποτελεί παρά το φύλλο συκής σε αυτή τη λογιστική αντίληψη.
Τα µειονεκτήµατα αυτού του εγχειρήµατος είναι ορατά:
·         Ισχυρό πλήγµα στην περιφέρεια µε επίσπευση της ερήµωσής  της.
·         Αύξηση των µαθητών ανά τάξη.
·         Μείωση θέσεων εργασίας.
·         Αµφίβολη µείωση του κόστους στην επαρχία λόγω των εξόδων µετακίνησης τα οποία θα Φορτώσουν στους Δήµους και τελικά στους γονείς.
Όσον αφορά στο Δήµο Σικυωνίων το Υπουργείο αποφάσισε να κλείσουν τα Δηµοτικά σχολεία Μουλκίου, Ψαρίου, Καισαρίου-Κληµεντίου, Στυµφαλία;, µε 75 και 30 παιδία, καθώς και το Γυµνάσιο Καλλιάνων, τα οποία µπορούν και πρέπει να συνεχίσουν αυτόνοµα γιατί παιδαγωγικά, κτηριακά και πληθυσµιακά πληρούν τις προϋποθέσεις σωστής και αποδοτικής λειτουργίας τους. Το πιο τρανό παράδειγµα διάστασης λόγων και έργων της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του Υπουργείου, αποτελεί το κλείσιµο του Δηµοτικού Σχολείου Μουλκίου. Το Μούλκι είναι το µεγαλύτερο χωριό του Δήµου µας .Το Σχολείο είναι τετραθέσιο ,αλλά λειτουργεί ως πενταθέσιο. Ο πληθυσµός του αυξάνεται ραγδαία .Πώς λοιπόν προτείνεται η κατάργησή του; Πώς προτείνεται το κλείσιµο των Δηµοτικών Σχολείων ,και του Γυµνασίου της Δηµοτικής Ενότητας Στυµφαλίας έτσι χωρίς πρόγραµµα µε µόνο άµεσο αποτέλεσµα τη δηµιουργία µεγάλων προβληµάτων στους µαθητές και γονείς της περιοχής;
Οφείλουµε λοιπόν όλοι Υπουργός ,Βουλευτές, Δήµος, γονείς, σχολική κοινότητα να κινηθούµε προς την Πολιτική και Υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να τους πείσουµε πως κάνουν λάθος σε αυτή την απόφασή τους. Ήδη υπάρχουν κινητοποιήσεις και οµόφωνες αποφάσεις  του Δηµοτικού Συµβουλίου. Εαν το Υπουργείο δεν ανακαλέσει την απόφασή του προτείνω δυναµικές κινητοποιήσεις (κλείσιµο Δηµαρχείου, συλλαλητήριο κλπ ).0 καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.
Υπερασπιζόµενοι το δικαίωµα στη µόρφωση και έχοντας την πεποίθηση πως η Πολιτεία οφείλει να χτίζει σχολεία και όχι να κλείνει, ζητάµε να µην κλείσουν τα σχολεία του Δήµου µας, αλλά απεναντίας να ενισχυθούν για την καλύτερη και πιο αποδοτική λειτουργία τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡ. ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΔΗΜΟTlΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ