Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Χρεοκοπία της Ελλάδας βλέπουν οι αναλυτές

Χρεοκοπία της Ελλάδας λόγω του υπέρογκου δημοσίου χρέους αναμένει η πλειονότητα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του BBC.

Ειδικότερα τα δύο τρίτα (25 από τους 38 που απάντησαν) προβλέπουν στάση πληρωμών, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει τρόπος να πετύχει η χώρα μας τους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς της στόχους και να καταστήσει το χρέος της διαχειρίσιμο.

Οι 14 από τους συνολικά 52 οικονομικούς αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν μάλιστα ότι τον δρόμο της Ελλάδας θα ακολουθήσει η Ιρλανδία, ενώ επτά από αυτούς θεωρούν ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Πορτογαλία. Ωστόσο, οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι το ευρώ θα μπορέσει να επιβιώσει με τη σημερινή του μορφή.
Εκτιμήσεις περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους υπάρχουν εξάλλου σε δημοσίευμα της γερμανικής πολιτικής επιθεώρησης Der Spiegel, ενώ «η αναδιάρθρωση είναι απαραίτητη» είναι ο τίτλος άρθρου του επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank Τόμας Μάγιερ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Πιο αναλυτικά, το Der Spiegel αναφέρει ότι η κωλυσιεργία για πτώχευση θα κοστίσει στην Ε.Ε. ακριβότερα από μια ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών. Σημειώνει δε ότι όσο περισσότερο η κυβέρνηση της Αθήνας καθυστερεί μια ίσως αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του χρέους της τόσο περισσότερα θα αναγκαστεί να πληρώσει για τόκους και τόσο περισσότερο θα επιβαρύνει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης.

http://www.imerisia.gr/images/logoego.gif