Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: Τι έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ» (τοποθέτηση κ. Δημάρχου)

Την Τετάρτη το βράδυ (16/03/2011) στο Δημαρχείο, έγινε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα: «Συγχωνεύσεις- καταργήσεις Σχολείων». Αφορμή αποτέλεσε η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για το θέμα αυτό (14/03/2011). Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή για το Δήμο μας:

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έχουμε :
συγχώνευση του 3θέσιου Δ.Σ. Αρχ. Σικυώνας με το 4θέσιο Δ.Σ. Μουλκίου σε 6θέσιο Δ.Σ.
συγχώνευση Νηπιαγωγείου Αρχ. Σικυώνας με Νηπ. Μουλκίου σε νέο 2θέσιο Νηπ. με έδρα το Μούλκι
συγχώνευση Νηπ. Γκούρας με Νηπ. Μεσινού σε νέο 2θέσιο με έδρα το Μεσσινό
κατάργηση των Δημ. Σχολείων: Ψαρίου, Λαύκας, Καισαρίου και Στυμφαλίας
κατάργηση των Νηπιαγωγείων Λαύκας και Καισαρίου

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καταργούνται οι Λυκειακές Τάξεις Καλλιάνων και συγχωνεύεται το Γυμνάσιο Καλλιάνων με το Γυμνάσιο ΚρυονερίουΈδρα του νέου σχολείου θα είναι το Κρυονέρι.

Στις 15/03/2011, στο Μούλκι έγινε έκτακτη Λαϊκή Συνέλευση για το θέμα αυτό. Παραβρέθηκαν σε αυτή, πολλοί κάτοικοι, γονείς, ο Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, το Τοπικό Συμβούλιο, Αιρετοί Περιφερειακοί Σύμβουλοι. Όλοι με τις τοποθετήσεις τους δήλωσαν πως διαφωνούν ριζικά με την απόφαση της κυβέρνησης και πως θα κάνουν ότι μπορούν(έως και Συμβούλιο Επικρατείας) προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση, την οποία και κρίνουν ως άδικη αλλά και προϊόν παρασκηνίου. : « Ζητάμε να επανεξεταστεί η περίπτωσή μας με τον εισηγητή της πρότασης –Δ/ντή Π.Ε. Ν. Κορινθίας κ. Παπαγεωργάκη- κατά αντιπαράθεση , ώστε να αποκαλυφθεί το σκοτεινό παρασκήνιο της εισήγησης».
Κατά τη διάρκεια της Λαϊκής Συνέλευσης ανακοινώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως ήταν λογικό, φυσικό και αναμενόμενο, το Δημαρχείο ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Κόσμος πολύς από: Λαύκα, Στυμφαλία, Ψάρι, Μούλκι, Καίσαρι, Κρυονέρι και Κιάτο. Η συζήτηση άρχισε και ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου αναφέρθηκε στο ιστορικό και στάθηκε στο ψήφισμα της 16ης Φεβρουαρίου του 2011, (για το ίδιο θέμα) λέγοντας πως: «Η ομόφωνη αυτή απόφασή μας εστάλη άμεσα στις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης, φαίνεται όμως ότι οι καθ’ ύλη αρμόδιοι δεν έλαβαν υπόψη τους την απόφασή μας, δεν έκαναν τον  κόπο όχι μόνο να μας κοινοποιήσουν τις προτάσεις τους που έστειλαν προς την Περιφέρεια, αλλά ούτε να τις συζητήσουν μαζί μας, με μεγάλη μας δε έκπληξη, πληροφορηθήκαμε από το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας-Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της 13-3-2011 με τίτλο «Συνενώσεις-Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης για τη σχολική χρονιά 2011-2012» την πρόθεση του Υπουργείου : Να καταργήσει τις Λυκειακές τάξεις Καλλιάνων, να συγχωνεύσει το Γυμνάσιο της περιοχής με αυτό του Κρυονερίου, να συγχωνεύσει το Δημοτικό Σχολείο Δ.Κ. Μουλκίου και να το συγχωνεύσει με το Δημοτικό Σχολείο Αρχαίας Σικυώνας. Ακόμα και σήμερα ζήτησα τις προτάσεις από τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας, αλλά δυστυχώς δεν μου τις έστειλε. Τον κάλεσα φυσικά να είναι εδώ προκειμένου να δώσει απαντήσεις, αλλά δυστυχώς…».
Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπ. Συμβουλίων, Πρόεδροι Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, Δημότες κ.λ.π. οι οποίοι –ΟΛΟΙ ΜΗΔΕΝΟΣ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ- απαίτησαν την κατάργηση της απόφασης και ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να μην εφαρμοστεί. Τονίστηκε πολλές φορές, πως δεν είναι δυνατόν η πολιτεία και οι τοπικές διευθύνσεις με τις περιφερειακές, να αγνοούν επιδεικτικά όλους τους εμπλεκομένους παράγοντες, γονείς, εκπαιδευτικούς , εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημότες, προκαλώντας το περί δικαίου αίσθημα. Άλλο ένα σημείο στο οποίο στάθηκαν οι ομιλητές ήταν το παρασκήνιο. Καταδίκασαν με βαριές εκφράσεις τις «παρασκηνιακές κινήσεις», και ζήτησαν να αποδοθούν ευθύνες. Με τις τοποθετήσεις τους οι ομιλητές κατέδειξαν πως ακόμα και οι λόγοι που επικαλούνται οι «εισηγητές, παιδαγωγικοί και υπέρ του μαθητή», καταρρίπτονται λόγω απόστασης, οικονομικής επιβάρυνσης, παντελούς έλλειψης κτηριακών υποδομών, διαρκούς ανάπτυξης τόσου του μαθητικού όσου και του εν γένει πληθυσμού των περιοχών των οποίων τα σχολεία είτε καταργούνται είτε συγχωνεύονται.
Τελικά αποφασίστηκε  ΟΜΟΦΩΝΑ : Α) να συνταχθεί Ψήφισμα, Β) να γίνει αγωνιστική  κινητοποίηση από κοινού (Δήμος-Γονείς-Εκπαιδευτικοί), ώστε να «κάνουμε δική μας υπόθεση» τη μάχη ενάντια στις καταργήσεις Σχολείων. Γ)  Να «κινηθούμε» τόσο Διοικητικά, όσο και Πολιτικά. Δ) Αντιπροσωπεία του Δήμου και των γονέων, να επισκεφθεί άμεσα τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης. Ε) Να επιδιωχθεί άμεσα συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. ΣΤ) Να ενημερωθούν οι Βουλευτές του Νομού μας και να ζητηθεί η συνδρομή τους στην προσπάθειά μας.