Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Απάντηση σε δημοσίευμα

 Κυρία  Υπεύθυνη  έκδοσης  της εφημερίδας  «Πολιτεία  Σικυωνίων»,
Στο με αριθμ. 69 φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας, (Φεβρουάριος 2011), είδαν το φως της δημοσιότητας αποσπάσματα της από 09/02/2011 επιστολής που μου έστειλε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου & Νηπιαγωγείου Κρυονερίου.
 Επειδή είναι πιθανόν οι αναγνώστες της εφημερίδας σας να αποκομίσουν εσφαλμένες εντυπώσεις για το πρόσωπό μου, σε ό,τι αφορά την άσκηση των υπηρεσιακών μου καθηκόντων και προκειμένου να σχηματίσουν  μια εικόνα ευκρινή, σαφή και πλήρη, σας στέλνω για δημοσίευση την απάντησή μου στην ανωτέρω επιστολή. Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να επισημάνω στον κ. Πρόεδρο του Συλλόγου τα ακόλουθα :
Α) Οφείλει  άμεσα να προβεί στη σύγκληση γενικής συνέλευσης των μελών για τροποποίηση του καταστατικού του Συλλόγου και την προσαρμογή αυτού στα όσα η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει. Ενδεικτικά αναφέρω τις θεσμικές ρυθμίσεις του Ν. 1566/85 άρθρο 3,όπως αντικαταστάθηκε από το Ν. 2621/98, άρθρο 2, § 1β΄ και τις κανονιστικές ρυθμίσεις της Υ.Α. Η/9876/4-12-85, άρθρο 6, εκ των οποίων ορίζεται ότι κάθε σχολική μονάδα έχει δικό της Σύλλογο. Επομένως αν εξακολουθήσει ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Κρυονερίου να λειτουργεί όπως σήμερα (συμπεριλαμβανομένων και των γονέων των νηπίων  του Νηπιαγωγείου) στο εξής, δεν θα τον αναγνωρίζω ως νόμιμο λειτουργούν Σωματείο. Θα καλέσω δε και τον Δ/ντή του Σχολείου τους να συμμορφωθεί με τα όσα ο νόμος ορίζει και να μην τους αναγνωρίζει εφόσον η λειτουργία τους αντίκειται στο νόμο.
Β) Στην ελληνική επικράτεια καμία σχολική μονάδα δεν τιτλοφορείται ως σχολικό κέντρο.  Καλό θα είναι επομένως να αποφεύγονται οι βαρύγδουποι τίτλοι.
         Και κλείνω την επισήμανσή μου για να παραθέσω αυτούσιο το κείμενο του απαντητικού μου εγγράφου.

                Κύριε Πρόεδρε,
   Έλαβα και μελέτησα με προσοχή την από 09/02/2011 επιστολή σας  και ομολογώ ότι δοκίμασα κι εγώ την ίδια έκπληξη που, ως διατείνεστε, δοκιμάσατε κι εσείς, όταν κατά τη διάρκεια της εσπερίδας της 29-01-2011, και στο «πλαίσιο συνάρτησής της» με τη συγχώνευση των Σχολείων, πληροφορηθήκατε ότι κατά την τελευταία διετία έχουν γίνει εγγραφές μαθητών από το Σούλι στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο του Μεγάλου Βάλτου.
     Εντύπωση μου προκάλεσε η εκ μέρους σας αβασάνιστη υιοθέτηση της πληροφορίας, αλλά και η σπουδή την οποία επιδείξατε για την αξιοποίησή της στο πλαίσιο στοιχειοθέτησης και απαγγελίας κατηγορητηρίου σε βάρος μου και η γνωστοποίησή του τόσο στις Προϊστάμενες Υπηρεσίες μου, όσο και στο Δήμαρχο Σικυωνίων.
     Πριν προχωρήσω στην ανασκευή των όσων σε βάρος μου καταμαρτυρείτε, θα μου επιτρέψετε να σας επισημάνω ότι καλό θα είναι στο εξής και πριν αξιοποιήσετε τις όποιες πληροφορίες σας, ιδίως δε όταν πρόκειται βάσει αυτών να στοιχειοθετήσετε κατηγορητήριο ή να προσάψετε μομφή σε οποιοδήποτε πρόσωπο, να φροντίζετε προηγουμένως να εξετάζετε την υπόσταση και την αντικειμενικότητα, καθώς και το  « ηθικό και αληθές » των πληροφοριών.
     Ισχυρίζεστε ότι επέτρεψα την εγγραφή μαθητών του Σουλίου στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο του Μεγ. Βάλτου. Η πληροφορία που είχατε ήταν ότι επί διετία με δική μου έγκριση γίνονταν εγγραφές μαθητών στο Σχολείο του παραπάνω Δημοτικού διαμερίσματος.
     Ο ανωτέρω ισχυρισμός φαντάζει παράταιρος τη στιγμή που προβάλλεται από ανθρώπους, που λόγω του αξιώματός τους, θα έπρεπε, τουλάχιστον, να γνωρίζουν τις προϋποθέσεις εγγραφής των μαθητών στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο.
     Προσωπικά, αν και πιστεύω ότι είστε ενήμεροι για τη διαδικασία των εγγραφών, εν τούτοις εξειδικεύω την περίπτωση των μαθητών που διαμένουν στο Σούλι Κορινθίας και σας παρέχω έγκαιρη πληροφόρηση προς αποφυγή μελλοντικών ατοπημάτων εκ μέρους σας:  
  1. Στο Σούλι λειτουργούσε προ ετών 1/θ Δημοτικό Σχολείο, το οποίο καταργήθηκε «κοινή συναινέσει» του προκατόχου μου Προϊσταμένου του 2ου Γραφείου Α/θμιας Εκπ/σης Κορινθίας και των γονέων των μαθητών του.
  2. Με την κατάργηση του Δημοτικού Σχολείου Σουλίου οι μαθητές  του μεταφέρονταν με έξοδα του δημοσίου για φοίτηση στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Κιάτου, κάτι που συμβαίνει και σήμερα.
  3. Το γεγονός αυτό σε καμιά  περίπτωση δεν αναιρεί το δικαίωμα σε οποιονδήποτε γονέα να εκφράσει την επιθυμία για φοίτηση του τέκνου του σε άλλη σχολική μονάδα, αρκεί τα έξοδα μεταφοράς να τα καλύπτει ο ίδιος.
  4. Ακόμη και αν λειτουργούσε το 1/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Σουλίου, ο νόμος παρέχει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε γονέα να ζητήσει μετεγγραφή του παιδιού για σχολείο μεγαλύτερης οργανικότητας για βελτίωση της παρεχόμενης στο παιδί του εκπαίδευσης. Στην περίπτωση αυτή η μετακίνηση του μαθητή γίνεται με έξοδα των γονιών του.
  5. Όποιος ισχυρίζεται ότι χρειάζεται έγκριση του Προϊσταμένου για να εγγραφεί σε άλλο σχολείο ο μαθητής που διαμένει σε χωριό που δεν έχει σχολείο σε λειτουργία ή αγνοεί την πραγματικότητα (σχολική νομοθεσία) ή ψεύδεται ασύστολα.
  6.  Θα μπορούσατε να με κατηγορήσετε, αν μαθητής με τόπο διαμονής το Σούλι φοιτά σε Δημοτικό Σχολείο διαφορετικό από το 7ο του Κιάτου και ενέκρινα έξοδα μετακίνησής του από και προς την έδρα του Σχολείου επιλογής του. Σας διαβεβαιώνω ότι στην περίπτωσή μας κάτι παρόμοιο δε συμβαίνει.
  7. Στο Σούλι ουδέποτε λειτούργησε Νηπιαγωγείο. Οι γονείς παιδιών νηπιακής ηλικίας που ήθελαν να φοιτήσουν τα παιδιά  τους σε Νηπιαγωγείο προτιμούσαν το Νηπιαγωγείο του Μεγάλου Βάλτου, γιατί η απόσταση Σούλι-Μεγάλος Βάλτος είναι μικρότερη από την απόσταση Σούλι-Κρυονέρι. Σήμερα στο Νηπιαγωγείο του Μεγάλου Βάλτου φοιτά ένα νήπιο από το Σούλι, για το οποίο ο πατέρας του, απολύτως νόμιμα, λαμβάνει τα έξοδα μετακίνησης του παιδιού.
  8. Όσον αφορά στο ότι δεν διαβλέπετε « από την περί συγχωνεύσεων διαβούλευση πρόθεση της υπηρεσίας μας για αναβάθμιση του Σχολείου σας», σας ερωτώ: Πώς αποδεικνύεται αυτό;  
  9. Για την ενίσχυση του Σχολείου σας, για την οποία με μέμφεστε, νομίζω ότι το Π.Υ.Σ.Π.Ε. Ν. Κορινθίας σας διέθεσε εκπαιδευτικό, αν και το μαθητικό δυναμικό του Σχολείου σας δεν είναι ανάλογο της οργανικότητάς  του.
  10. Πολύ περισσότερο δε τη φοίτηση των μαθητών του Σουλίου στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Κιάτου δεν νομιμοποιείσθε να τη χαρακτηρίζετε παράνομη. Είναι πέρα για πέρα νόμιμη και αυτό δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Αν πάλι έχετε την άποψη ότι χάριν του Κρυονερίου θα πρέπει να αναστατώσει η υπηρεσία μας ένα ολόκληρο χωριό και να αποδυναμώσει μια σχολική μονάδα του Κιάτου, καλό θα είναι να την αναθεωρήσετε.
  11. Σχετικά με την κατάληψη εκ μέρους σας, κατά το παρελθόν, του Δημοτικού Σχολείου Κρυονερίου, για την οποία κάνετε λόγο στην επιστολή σας, φρονώ ότι δεν ήταν από τις καλύτερες στιγμές της δραστηριότητας του Συλλόγου σας.-


                                                                               Με εκτίμηση                                              
                                                                        Ο Προϊστάμενος του Γραφείου

                                                                               Δημήτριος Αθανασίου