Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ΕΤΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4636335#


Η ανακοίνωση των βαθµολογιών των υποψηφίων έγινε σήµερα από το υπουργείο Παιδείας, ενώ ήδη από τις 16 µέχρι και τις 23 Ιουνίου οι φετινοί υποψήφιοι παραλαµβάνουν τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας (password).
Εως και τις 28 Ιουνίου υποβάλλουν το Μηχανογραφικό τους είτε µόνοι τους από οποιονδήποτε Η/Υ που έχει πρόσβαση στο ∆ιαδίκτυο είτε στο Λύκειό τους µε τη βοήθεια των καθηγητών τους.
Σύμφωνα με πολλούς υποψήφιους πάντως, οι επιλογές τους θα γίνουν με βάση τις βαθμολογίες τους, την απόσταση της σχολής από τον τόπο κατοικίας τους καθώς και την γρηγορότερη επαγγελματική αποκατάσταση.
Να σημειωθεί ότι φέτος υπάρχουν περιορισμοί στις μετεγγραφές, με αποτέλεσμα σε όποια σχολή επιτύχουν οι υποψήφιοι στην περιφέρεια εκεί θα παραμείνουν, καθώς είναι πλέον ουσιαστικά απαγορευτική η μετεγγραφή.
Oι υψηλόβαθμες σχολές του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου,δηλαδή οι Φυσικομαθηματικές σχολές,η Πληροφορική και οι Πολυτεχνικές, θα έχουν εφέτος χαμηλότερη βάση εισαγωγής.

Πτώση θα έχουν και οι σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου,δηλαδή οι Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές, καθώς και οι Παιδαγωγικές και Νομικές του 1ου επιστημονικού πεδίου.
«Θολό» όμως είναι το τοπίο όσον αφορά το 5ο επιστημονικό πεδίο των Οικονομικών Επιστημών.
Στα περιφερειακά τμήματα της χώρας, ιδιαίτερα σε εκείνα που είχαν αντίστοιχα τμήματα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τα οποία επέλεγαν τα παιδιά των τριτέκνων και πολυτέκνων οικογενειών με τη βεβαιότητα της μετεγγραφής, μπορεί να καταγραφεί πτώση των βάσεων ως και 1.500 μορίων.
Καινούργιο στοιχείο της εφετινής εξεταστικής διαδικασίας αποτελεί η νέα ειδική κατηγορία των υποψηφίων οι οποίοι δικαιούνται μετεγγραφή, η οποία και θα δημιουργήσει σε κάθε σχολή και τμήμα «διπλή» βάση εισαγωγής: μιας πρώτης και μιας δεύτερης κατανομής των υποψηφίων, στην οποία θα εισέρχονται όσοι εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί μετεγγραφών.
Έτσι, από τα δεδομένα αυτά θα προκύψει ζήτηση για τα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αν και η πτώση των βάσεων στα τμήματα αυτά δεν θα υπερβεί τα 600 μόρια.
Άλλες εκτιμήσεις για τις βάσεις
Αισθητή πτώση των βάσεων σε περιζήτητες σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, έως και εντυπωσιακή πτώση στα περιφερειακά τμήματα της χώρας, αναμένεται να δείξουν τα βαθμολογικά στοιχεία των φετινών υποψηφίων.
Έτσι οι υψηλόβαθμες σχολές του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου, δηλαδή οι Φυσικομαθηματικές σχολές, η Πληροφορική και οι Πολυτεχνικές, θα έχουν χαμηλότερη βάση εισαγωγής. Πτώση θα έχουν και οι σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου, δηλαδή οι Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές, καθώς και οι Παιδαγωγικές και Νομικές του 1ου επιστημονικού πεδίου.