Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ "ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ"


Μετά από πέντε μήνες λειτουργίας  της νέας ηγεσίας του διευρυμένου καλλικρατικού δήμου μας, κρίνοντας ότι είναι καιρός να έχουμε ως πολίτες μια ενημέρωση για το που βρισκόμαστε, ζητήσαμε και   πήραμε την πρώτη συνέντευξη από το Δήμαρχο Σπ. Σταματόπουλο. Μια συνέντευξη «εφ’ όλης της ύλης» σχεδόν, που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και που ο χώρος της εφημερίδας δεν επιτρέπει την καταλέξη μεταφορά της. Εκτός λοιπόν των πρώτων εισαγωγικών ερωτήσεων που θα μεταφερθούν ως έχουν, η υπόλοιπη συνέντευξη σας μεταφέρεται θεματικά (πληροφορίες ανά θέμα).

Κύριε Δήμαρχε, σχεδόν μισό χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας σαν πρώτος Δήμαρχος του καλλικρατικού Δήμου Σικυωνίων-Στυμφαλίας- Φενεού, πώς θα χαρακτηρίζατε την κατάσταση στο Δήμο; Ποια ήταν τα πρώτα προβλήματα που αντιμετωπίσατε;

Τα πρώτα σοβαρά προβλήματα τα αντιμετωπίσαμε στην καθαριότητα, όπου και μείναμε με 35 εργάτες λιγότερους, ενώ τώρα χρειαζόμαστε δύο με τρία επιπλέον απορριμματοφόρα για να λειτουργήσουμε κανονικά. Κάποιοι εργαζόμενοι που ήρθαν με μετατάξεις από τον ΟΣΕ δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, καθώς λίγοι είναι μάχιμοι, ενώ οι περισσότεροι είναι στα πρόθυρα συνταξιοδότησης ή έχουν άλλα προβλήματα.
Το άλλο μεγάλο ζήτημα ήταν η ενοποίηση των στοιχείων των τριών Δήμων. Υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις κι έπρεπε ο Δήμος να μπει στο Εθνικό Δημοτολόγιο, καθώς και να γίνει η μετάπτωση των οικονομικών στοιχείων. Τώρα πλέον έχει δρομολογηθεί το θέμα και μέχρι τέλος Ιουνίου η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί.
Άλλο θέμα ήταν η οργάνωση και η διοίκηση. Κατά τη γνώμη μου ο Δήμος πρέπει να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δηλαδή η μισθοδοσία του κάθε υπαλλήλου να ισοσταθμίζεται από την παραγωγικότητά του. Για να το καταφέρουμε αυτό, ετοιμάζουμε ένα δελτίο παραγωγικότητας για τον καθένα. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε απόδοση και αυτό φάνηκε απ’ το ότι δε βρήκαμε έργο, π.χ. έτοιμες μελέτες κλπ. που θα μπορούσαμε να εντάξουμε σε προγράμματα και να πάρουμε χρηματοδοτήσεις.

Στο προεκλογικό σας πρόγραμμα είχατε δεσμευτεί για  κάποια πράγματα στους πολίτες. Ποια από αυτά έχετε βάλει σε προτεραιότητα;

Κατ’ αρχήν τα αυτονόητα. Ξεκινώντας από τα σκουπίδια, παρά τα προβλήματα που σας ανέφερα, δίνουμε μάχη καθημερινά. Περιμένουμε τώρα και το πρόγραμμα «Ελλάδα», για να καταφέρουμε να αποκτήσουμε κάποιον επιπλέον μηχανολογικό εξοπλισμό που θα φανεί πολύ χρήσιμος.
Μετά, η ανακύκλωση: δεν έχουμε καταφέρει να λειτουργεί στο 100%, αλλά τουλάχιστον λύσαμε μικροπροβλήματα που υπήρχαν, όπως ότι το απορριμματοφόρο δεν πήγαινε επειδή δεν είχε ηλεκτρονικό ταχογράφο ή τα έξοδα των διοδίων, που τα πληρώνουμε εμείς οι αιρετοί από την τσέπη μας. Πρέπει όμως να λειτουργήσει το ΚΔΑΥ στο Μπολάτι για να λειτουργήσει η ανακύκλωση πιο αποτελεσματικά, γιατί η μεταφορά στην Τρίπολη μέχρι τώρα έχει κόστος και σε εργατοώρες.
Για πιο μακρόπνοα έργα, αν και δεν υπάρχει χρήμα αυτή τη στιγμή, εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Γι’ αυτό έχουμε βάλει μπροστά την Τεχνική Υπηρεσία, η οποία ανταποκρίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό γιατί έχει την τεχνογνωσία. Έτσι το 90% των μελετών παράγονται πλέον από αυτή.

Σε προτεραιότητα έχουν μπει:
Οι αποθήκες ΑΣΟ. Έχουμε βγάλει τοπογραφικό, προχωρούν τα σχέδια κι έχουν γίνει οι προμετρήσεις. Αυτό που μένει τώρα είναι να γίνει μια δημόσια διαβούλευση για την αξιοποίησή τους. Κάποιες ιδέες είναι: Δημοτικό Θέατρο – Κινηματογράφος, Μουσείο Λύσιππου, Μουσείο Μηχανολογικού Εξοπλισμού, Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο, Δημοτική Βιβλιοθήκη. Η χρήση θα καθορίσει και την ωρίμανση της μελέτης. Δυστυχώς δε βρήκαμε τίποτα. Αν είχαμε μελέτη, θα την είχαμε υποβάλει στο Υπουργείο Πολιτισμού στην πρόσφατη πρόσκληση που έγινε και θα μπορούσε έστω να πραγματοποιηθεί μέρος του έργου. Μια ακόμα σκέψη ήταν υπόγειο πάρκινγκ κάτω από τον αίθριο χώρο και στέγαστρο πάνω από αυτόν. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν τώρα, αλλά το να υπάρχουν έτοιμες μελέτες είναι σημαντικό, γιατί όταν προκύψει ευκαιρία, μπορούμε να εντάξουμε το έργο σε προγράμματα.
Το κτίριο Τσίλερ. Εκεί υπήρχε μια μελέτη που εντάχθηκε σε προγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού με 500.000€ κι έγιναν κάποιες διορθώσεις. Οι εργασίες όμως δεν έγιναν με σωστή σειρά, με αποτέλεσμα το κτίριο να μπάζει νερά από παντού και να έχουν καταστραφεί όλα. Χρειάζεται στεγανοποίηση και αποκατάσταση. Δουλειά από την αρχή δηλαδή. Εμείς ξεκινήσαμε τώρα τη μελέτη στεγανοποίησης και ήρθαμε σε επαφή με τον μελετητή που είχε προβλέψει τις εργασίες που χρειάζονται στο κτίριο. Επίσης έχουμε ζητήσει οδηγίες από το Υπ. Πολιτισμού για το τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε, καθότι το κτίριο είναι διατηρητέο. Η προοπτική είναι να γίνει πινακοθήκη με εργαστήρια στον κάτω όροφο. Έπρεπε όλα να έχουν υπολογιστεί από την αρχή, γιατί με όσα έγιναν, 500.000 € πήγαν στράφι.
Παραλία Κιάτου: Βρήκαμε ένα τοπογραφικό κι ένα σχέδιο. Θέλουμε να προχωρήσουμε σε ανάπλαση, αλλά το θέμα προς το παρόν κολλάει στο ότι δεν έχει καθοριστεί ο αιγιαλός . Ο Δήμος έχει ζητήσει εδώ και 3 χρόνια από την Κτηματική Υπηρεσία να ορίσει επιτροπή που θα καθορίσει τον αιγιαλό και την παραλία και μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα, παρά μόνο στην περιοχή του Διμηνιού. Αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχει ένα χάσμα αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και δεν ξέρουν σαφώς ποιος είναι αρμόδιος για τι. Όταν λυθεί αυτό το πρόβλημα θα προχωρήσει η ανάπλαση
 Για φέτος οι παρεμβάσεις θα είναι πέρα από τον καθαρισμό, η τοποθέτηση 32 ντουζιέρων σε ξύλινα πατάρια και εστίες πρασίνου
Για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της παραλιακής υπάρχει η σκέψη να κλείνει ο δρόμος για τα τροχοφόρα κάποιες βραδυνές ώρες
Μειώσαμε τα δημοτικά τέλη στους καταστηματάρχες (από 20€/τμ στο 14€/τμ) για να μετακυλισθεί η μαίωση στο κόστος των προιόντων τους. Χρειαζόμαστε την στενή συνεργασία με τους καταστηματάρχες ναείναι πρώτοι στις προσπάθεις καθαρισμού που κάνει ο Δήμος γιατί είναι οι πρώτοι ωφελούμενοι από την παραλία
Για τα εγκαταλελλειμμένα  ερείπια της παραλίας, θα έλθω σε συζήτηση με τους ιδιοκτήτες (κάτι που έγινε στο Φενεό), αν δεχτούν με έξοδα του Δήμου να προχωρήσουμε σε κατεδαφίσειςγια να βελτιωθεί η εικόνα της παραλίας. Κατά τα άλλα, οι καταστηματάρχες οφείλουν να μην αφήνουν την παραλία απεριποίητη .
Για την ενδοχώρα: Πρέπει να ολοκληρωθεί ο δρόμος για Κρυονέρι-Μποζικοχώρια, το πέταλο της Καστανιάς και η σύνδεση του με το Δερβένι.
Η ανάπτυξη του τόπου Πιστεύω ότι πρέπει να στηριχθεί σε δύο άξονες: τουρισμό και αγροτική παραγωγή. Για τον τουρισμό χρειάζονται υποδομές. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το τόξο Αρχ. Σικυώνα-Τιτάνη-Στυμφαλία-Αρχ.Φενεός. Πρόσφατα, αξιοποιώντας το θεσμό της εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης, πήραμε χρηματοδότηση από το καζίνο Λουτρακίου και ξεκινήσαμε πενταετές ανασκαφικό πρόγραμμα στην Αρχ.Φενεό. Η εταιρεία αυτή έχει δείξει ενδιαφέρον και εδώ και πέντε χρόνια έχω μια συνεργασία μαζί τους σε διάφορα θέματα, όπως ανακαίνιση σχολείων και δημοτικών κτιρίων, πυρασφάλεια κ.ά. Το τόξο αυτό που έλεγα λοιπόν, πρέπει να αξιοποιηθεί γιατί έχει ο επισκέπτης πολλά να δει: τα οινοποιεία σε Ψάρι-Ασπρόκαμπο, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Κλημέντι, το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας και 2 λίμνες. Τόσες εναλλαγές σε μια διαδρομή δεν υπάρχουν αλλού στην Πελοπόννησο. Όλα αυτά πρέπει να τα αναδείξουμε τουριστικά σε συνδυασμό με το λιμάνι. Να έρχονται σκάφη και να φέρνουν κόσμο που να διαχέεται σε όλο το εύρος του Δήμου. Και μην ξεχνάτε ότι είμαστε κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα. Το Κιάτο πρέπει να γίνει προορισμός και πέρασμα και για το χειμώνα. Δε χρειάζεται π.χ. να πηγαίνουν στα Καλάβρυτα από την εθνική οδό. Έχουμε πολύ όμορφη διαδρομή 13 χλμ για τη Ζαρούχλα, που βγάζει και στο χιονοδρομικό των Καλαβρύτων. Είμαστε επίσης κοντά στη Ζήρεια και στο Μαίναλο. Εκεί που υστερούμε είναι ότι στην παραλία δεν υπάρχουν ανεπτυγμένες ξενοδοχειακές μονάδες.
Στον αγροτικό τομέα: Έχουμε έτοιμη μελέτη που θα υποβάλουμε για να πάρει η σταφίδα Προστασία Ονομασίας Προέλευσης, Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης. Έχουμε ένα προϊόν με τόσο μεγάλη ιστορία και δεν το έχουμε «κατοχυρώσει». Το ίδιο έχει γίνει ήδη και με τα φασόλια «βανίλιες» Φενεού και τώρα εκπονούμε μελέτη για την κατασκευή συσκευαστηρίου 2000 τ.μ. για φασόλια, ρεβύθια, φάβα και καρύδια. Σημειώνω εδώ, ότι η φάβα Φενεού πωλείται σε όλα τα σούπερ μάρκετ και προβλήθηκε πολύ στο φετινό Agrofestival, αλλά δεν έχει ακόμα Π.Ο.Π. Αυτό θα γίνει τώρα που θα «κατοχυρώσουμε» τα φασόλια Φενεού. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με άλλα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας που παράγει ο Δήμος μας. Τώρα κάνουμε επαφές για δίκτυα πωλήσεων και στο εξωτερικό. Ο Δήμος πρέπει να μπει μπροστάρης σε αυτά, αλλά πρέπει να υπάρχει μια καλή συνεργασία και με τους συνεταιρισμούς. Πιστεύω ότι ο αγροτικός είναι ο μοναδικός τομέας που μπορεί να δώσει λύση στην ελληνική κρίση, δίνοντας πρωτογενή πλεονάσματα.
Για  τα βιοτεχνικά πάρκα Πρέπει να ενοποιηθούν τα σχέδια των τριών Δήμων και να καθοριστούν οι χρήσεις γης πρώτα. Μετά θα ξεκινήσουν ουσιαστικά όλα από την αρχή. Για να σας πω την αλήθεια, για το συγκεκριμένο θέμα έχω δει μελέτες οι οποίες έχουν σημαντικές ελλείψεις, ακόμα και σε επιστημονικό επίπεδο.
Ο κόσμος σας εμπιστεύτηκε σε ποσοστό 64% για δύο λόγους. Πρώτον γιατί επένδυσε πάνω σας ελπίδες για μια νέα αρχή και ανάπτυξη και δεύτερον, γιατί περίμενε μια νέα αντίληψη, ένα Δήμο που θα είναι μπροστάρης και θα διεκδικεί για το καλό των πολιτών. Για αυτό το δεύτερο σας κατηγορούν από την αντιπολίτευση. Ότι δηλ. ακολουθείτε μία μη αγωνιστική στάση για τα προβλήματα. Θα θέλαμε ένα σχόλιο γι’ αυτό.
Η αντιπολίτευση κάνει τη δουλειά της. Δεν ξέρω όμως αν είναι σκόπιμο αυτό, γιατί η αυτοδιοίκηση χρειάζεται εργάτες και όχι ξύλινο αντιπολιτευτικό λόγο.Για παράδειγμα μας κατηγορούν ότι δεν κάναμε τίποτα για τη ΔΕΗ. Η απόφαση είχε παρθεί ήδη από το 2009. Για το ότι «καταφέραμε» τουλάχιστον να μείνει εδώ το οικονομικό τμήμα πρέπει να πανηγυρίζουμε; Για το θέμα των σχολείων, υπήρξε εμπαιγμός. Δεν έγινε καμία διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ρώτησαν μόνο τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης και έγραψαν ψέματα στο ΦΕΚ ότι έγινε διαβούλευση με τους Δήμους. Σε όλη την Κορινθία όμως, ήμασταν ο μοναδικός Δήμος που έγιναν διαβουλεύσεις, κινητοποιήσεις και επαφές με το υπουργείο.



Ποια είναι η οικονομική κατάσταση του νέου Δήμου και πού θα βρεθούν τα χρήματα για τα έργα, όταν  με τον Καλλικράτη φορτώνεστε τόσες νέες αρμοδιότητες;

Την οικονομική κατάσταση του Δήμου δεν την περίμενα χειρότερη. Οι προϋπολογισμοί απείχαν πολύ από την πραγματικότητα. Τώρα προσπαθούμε να κάνουμε περικοπή δαπανών. Έχουμε και την προεκλογική μας δέσμευση ότι δε θα αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη, αυτό θα γίνει μόνο με κάποια τέλη απαλοτρίωσης γιατί υπάρχουν τεράστιες ανάγκες στο Δήμο για αγορά οικοπέδων για τη δημιουργία υποδομών, όπως πάρκινγκ κλπ. Σ’ αυτό θα γίνει μια διαβούλευση για το ύψος των τελών. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά ανείσπρακτα έσοδα που πρέπει να εισπράξουμε: από νεκροταφεία, από ύδρευση κλπ. Υπήρξε και μεγάλη περικοπή στη χρηματοδότηση από το κράτος: από το πρόγραμμα «Θησέας», από τα Κ.Α.Π. κ.ά. Αυτό δημιούργησε πρόβλημα, καθώς υπάρχουν εκτελεσθέντα έργα, για τα οποία πήραμε μόνο 2,5 δόσεις, η κυβέρνηση έκοψε τις επόμενες και οι εργολάβοι περιμένουν να πληρωθούν. Εκεί που μπορούσαμε να κάνουμε τη διαφορά και την κάναμε ήταν όπως είπα στην περικοπή των δαπανών με μειώσεις εξόδων 30-100% σε είδη όπως συντήρηση υλικού-λογισμικού υπολογιστών, αναλώσιμα, ειδικούς συνεργάτες που δε βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητοι, κάλυψη κενών με στελέχη του Δήμου που έχουν τεχνογνωσία, περικοπή των υπερωριών, που κόστιζαν 133.000€ το χρόνο. Με αυτό τον τρόπο, μέχρι το τέλος της θητείας μας υπολογίζουμε να έχουμε εξοικονομήσει 1,5 εκατ. €. Ο πρϋπολογισμός μας πλησιάζει κατά 70% την πραγματικότητα. Αυτά όμως είναι ανίσχυρα για να δρομολογήσουν μια αναπτυξιακή διαδικασία όπως την οραματιζόμαστε. Αν θέλουμε ανάπτυξη στο Δήμο πρέπει να απευθυνθούμε σε άλλες πηγές, όπως το ΕΣΠΑ, στο οποίο εντάξαμε το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης του Κιάτου, με κόστος γύρω στα 2,2 εκατ. € και του Μουλκίου, για το οποίο υπήρχε μελέτη από το 2001. Άλλες χρηματοδοτικές πηγές πέρα από το Δήμο μπορεί να είναι η Ψηφιακή Σύγκλιση, το Υπ. Πολιτισμού, το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ (5.5-7 εκ. ευρώ)

Ακολούθησαν ερωτήσεις για συγκεκριμένους τομείς δραστηριοτήτων του δήμου και σε ζητήματα που είχαν προεκλογικά συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του συνδυασμού του κ. Σταματόπουλου ή σε άλλα που έχουν ανακύψει, και σας μεταφέρουμε τις πληροφορίες από τις απαντήσεις του

Για τα έργα στο δήμο
1.        Ολοκλήρωση δικτύων αποχέτευσης και κατασκευή νέων: Υπάρχουν γραφειοκρατικές διαδικασίες που δημιουργούν κωλύματα. Το δίκτυο του Μουλκίου μπορεί να δημοπρατηθεί μέσα στο καλοκαίρι, έχουν γίνει οι διαδικασίες δημοπράτησης. Η κατασκευή του μπορεί να πάρει και ένα χρόνο. Ανασταλτικός παράγοντας  μπορεί να υπάρξει στην εύρεση εργολάβων των έργων γιατί δεν μπορούν να πληρωθούν αμέσως,  μπορεί να μένουν  και 5-6 μήνες απλήρωτοι (όπως π.χ. στις εργολαβίες στα καύσιμα). Η κατασκευή του εξωτεριού δίκτυου ύδρευσης υπολογίζεται να ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο
2.        Εξωτερικό υδραγωγείο Φενεού – Αποχετευτικό Στυμφαλίας – Αποχετευτικό Κρυονερίου: Βρίσκονται σε πρώιμη μορφή  (έχει γίνει αίτηση για έγκριση-θα ακολουθήσει εκπόνηση μελετών)
3.        Αποκατάσταση 29 ΧΑΔΑ  στα όρια του Δήμου Σικυωνίων : Επιχορηγήθηκε από την Περιφέρεια και δημοπρατήθηκε με 531360€
4.        Εργασίες επισκευής και εξοπλισμού  Κέντρο Υγείας Κιάτου(275000€), Κέντρο Υγείας Γκούρας (151000€)και Πολυδύναμο Ιατρείο Καλλιάνων(310000€): θα υποβληθούν τώρα οι μελέτες για χρηματοδότησ
5.        Διαδραστικός τουριστικός ξεναγός,  αξιοποίηση διαδικτύου από τρίτη ηλικία,  Ψηφιακή παρακολούθηση ΠΕΟ Κορίνθου –Πατρών : Έχουν υποβληθεί για να ενταχθούν στο πρόγραμμα Ψηφιακής Σύγκλισης
Για τα έργα που άπτονται της ευθύνης της Περιφέρειας (κατολίσθηση στην παραλιακή ΠΕΟ μετά τη διασταύρωση  του Διμηνιού και  αποκατάσταση ορεινό οδικού δικτύου) «προσπαθώ να βγάλω άκρη με την Περιφέρεια, όπου ο ένας ρωτάει τον άλλον τίνος αρμοδιότητα είναι. Για μας, ότι πρόβλημα υπάρχει στα όρια του δήμου, έστω κι αν είναι αρμοδιότητα άλλων, λύνεται από μας, με κατάθεση μελετών στην Περιφέρεια. Δυστυχώς, στην Περιφέρεια όταν τους καταθέτω μελέτες (όπως για αποκατάσταση δρόμων Φενεός-Δόξα και ΆνωΤαρσός- Δερβένι, μου λένε με ποια αρμοδιότητα έκανες τις μελέτες. Για την κατολίσθηση στην παραλιακή ΠΕΟ, έχουμε κάνει πρόταση σε Νομαρχία και Υπουργείο να προχωρήσουμε σε αποκατάσταση και ψάχνουν ακόμα την αρμοδιότητα για να μας απαντήσουν.Και αν γίνει κάποιο ατύχημα υπεύθυνος έιμαι εγώ Πέρα από αυτό δεν έχει καθοριστεί ακόμα ο αιγιαλός και η παραλία. Εμείς όμως θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση μελετών…»
Για τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις των  έργων ο κ. Σταματόπουλος έκανε την παρατήρηση ότι :
« Αυτή τη στιγμή δημιουργούν τεχνητή δυσκολία σε ότι χαρτιά υποβάλλονται για να μην προχωρήσει τίποτα (π.χ. μελέτες). Δε σου λένε πχ «θα γίνει σε …(τόσα) χρόνια « αλλά σε στέλνουν στην αποκεντρωμένη διοίκηση, αυτή περιμένει απάντηση από το Υπουργείο για το αν είναι αρμόδια….., δηλαδή δημιουργούν έναν κύκλο με τεχνητά πιστεύω κολλήματα. Έχουμε υποβάλει εδώ και ένα μήνα τον Προυπολογισμό του Δήμου για έγκριση κι ακόμα τίποτα. Κανένας προυπολογισμός δεν έχει εγκριθεί στην Κορινθία. Τον Προυπολογισμό της Περιφέρειας τον γύρισαν πίσω, φάνηκε πολιτικό ζήτημα εκεί γιατί δεν είναι σύνηθες να επιστρέφουν Προυπολογισμό!Ίσως να μην υπάρχουν τα χρήματα να τα δώσουν και δημιουργούν την  τεχνητή γραφειοκρατία»
Για τον Πολιτισμό και τις Αθλητικές υποδομές
·         «Πρώτη φορά στο Δήμο βάζουμε τόσα λεφτά στον Προυπολογισμό (περ. 600.000€) για Πολιτισμό και Αθλητισμό»
·         Προτεραιότητα έχει η κατασκευή του γηπέδου στο  Αθλητικό Κέντρο που προβλέπεται στον χώρο (50 στρέματα) του «ξερού» γηπέδου,(πίσω από τα Lidl). Υπάρχει μια μελέτη από το 2004, που πρέπει να τροποποιηθεί και να επικαιροποιηθεί. Επειδή  τα 240.000€ στον Προυπολογισμό δε φτάνουν , θα ενταχθεί το έργο στο Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ
·         Τα δύο νέα όργανα  που δημιουργήθηκαν, ένα ΝΠΔΔ στη θέση της ΚΟΔΕΣ (για θέματα Πολιτισμού- Αθλητισμού- Περιβάλλοντος- Παιδείας- ΚΑΠΗ) και η επιχείρηση Κοινωνικού Σκοπού (για Βοήθεια στο Σπίτι- Προληπτική Ιατρική- Τράπεζα Αίματος-Μέριμνα) χρηματοδοτήθηκαν από το Δήμο με 200000€ το πρώτο, 100.000€  το δεύτερο, με επιπλέον από τον Προυπολογισμό του Δήμου άλλα 100.000€ για πολιτιστικές δραστηριότητες του δήμου. Μέχρι σήμερα παρ’ ότι ιδρύθηκαν δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά γιατί η σύστασή τους δεν έχει επικυρωθεί με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ(Εφημερίδα της Κυβερνήσεως).
                                           
Για την Παιδεία και την Υγεία
·         Οι τομείς της παιδείας και της υγείας είναι προτεραιότητες. Μαζί για Παιδεία- Υγεία, οι αυξήσεις στο σύνολο του έτους θα φτάσουν το 30%
·         Για τις κτιριακές ανάγκες  των σχολείων και την ανάγκη σχεδιασμού ανάλογα με τις ανάγκες σε επίπεδο δήμου, που είχε συζητηθεί προεκλογικά, δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής κάτι «αφού μας πρόλαβε η μεταρρύθμιση του Υπουργείου. Περιμένουμε να υπάρξουν οι τελικές αποφάσειςερήμην μας, για να καταγράψουμε τις ανάγκες. Προς το παρόν, βλέπουμε τις αδυναμίες και προχωράμε. Τα στοιχεία που έχουμε δεν είναι αρκετά. ….Έχει δρομολογηθεί η υπόθεση κτιρίου για το 2ο ΓΕΛ Κιάτου σε οικόπεδο στης περιοχή Κανελλοπούλου, υπάρχει όμως καθυστέρηση λόγω γραφειοκρατίας στην Πολεοδομία….Επίσης υπάρχει σκέψη για νέο 6-θέσιο Δημοτικό στα ορεινά του δήμου..»
·         Για τις ζημιές  που γίνονται στα σχολεία και είναι αποτέλεσμα και της ανύπαρκτης φύλαξης και του ελλιπούς φωτισμού, οι υπηρεσίες του Δήμου είναι πάντα διαθέσιμες όταν τις καλέσουν να τις αποκαταστήσουν. Όπου υπάρχη ανάγκη επί πλέον ηλεκτροφωτισμού θα καταγραφεί και θα αποκατασταθεί.
·         Θα τηρηθεί η προσκλογική δέσμευση για την απαλλαγή των σχολείων από τις δαπάνες θέρμανσης και ηλεκτροφωτισμού
·         Για τις συγχωνεύσεις- καταργήσεις σχολείων από το ΥΠΕΠΘ, υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με τους βουλευτές, οι οποίοι προσπαθούν να κλείσει ένα ραντεβού, αλλά το Υπουργείο μέχρι στιγμής δε δέχεται. Μετά την ερώτηση  που έκανε στη Βουλή ο κ. Κόλλιας, η τελευταία ενημέρωση που υπάρχει είναι ότι μπορεί να ανασταλεί για ένα χρόνο η απόφαση για το Γυμνάσιο Καλλιάνων, για να εξεταστεί το θέμα της υλικοτεχνικής υποδομής. Το ίδιο και για το Μούλκι.
«Δυστυχώς, όπως είναι τα πράγματα από πλευράς κυβέρνησης τώρα, δεν αφήνουν περιθώρια διαπραγμάτευσης. Εδώ έκοψαν 30-40% από τους μισθούς και αντί να γίνει εξέγερση, έμειναν όλα παγωμένα»
·            Στα πλαίσια της πρότασης του Δήμου για αξιοποίηση των δημοτικών κτιρίων, ώστε να μειωθούν τα έξοδα, θα     αξιοποιηθεί το κληροδότημα του Σωτ. Σπυρόπουλου για Παιδικό Σταθμό
·         Είναι έτοιμο να λειτουργήσει πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής, που θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης των αιρετών του συνδυασμού της πλειοψηφίας. Από το ίδιο ταμείο θα πάρει χρηματοδότηση η Τράπεζα Αίματος και η κοινωνική μέριμνα. Έχει γίνει ήδη μια εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού και θα δρομολογηθούν δωρεάν εξετάσεις: μαστογραφίες, τεστ ΠΑΠ και οστεοπόρωσης και αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα θα αγοραστούν  κάποια μηχανήματα, έτσι ώστε το «Βοήθεια στο σπίτι» ή ο ίδιος ο Δήμος να μπορούν να κάνουν δωρεάν επισκέψεις για εξετάσεις στα σπίτια ηλικιωμένων συμπολιτών μας.
·         Ο θεσμός του «αντιπροσώπου» δηλ. ενός ατόμου που αναλαμβάνει να βοηθάει ηλικιωμένους σε διάφορα ζητήματα, όπως έγγραφα και πιστοποιητικά που χρειάζονται κ.ά. δρομολογείται μέσα από το «Βοήθεια στο σπίτι», το οποίο ανανεώθηκε. Εδώ όμως υπάρχει ένα πρόβλημα. Οι δικαιούχοι του προγράμματος, για να συμμετέχουν, πρέπει να έχουν έναν άνεργο στο σπίτι. Δημιουργείται λοιπόν ένα θέμα, αλλά οι υπόλοιπες περιπτώσεις θα πάρουν χρηματοδότηση μέσα απ’ το ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης.
·         Επιπλέον, θα λειτουργήσει πρόγραμμα τηλεϊατρικής.
Για την «αιμορραγία» του Δήμου μας στις νέες ηλικίες, λόγω ανεργίας.
Υπάρχει κάποιο πλάνο για ευκαιρίες απασχόλησης;
Έγινε  συνεργασία με την Υπουργό Εργασίας κ. Κατσέλη. Ήδη βρίσκονται σε λειτουργία δύο προγράμματα τα οποία θα αξιοποιήσουν οι Δήμοι και η Περιφέρεια. Ένα είναι το ΤΟ.Π.Σ.Α. (Τοπικό Πρόγραμμα Στήριξης Απασχόλησης), μέσω του οποίου έχουν εγκριθεί 4.500 θέσεις για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Προχωράει η υπογραφή  προγραμματικής σύμβασης με την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, το Επιμελητήριο, και το Ινστιτούτο Εργασίας, γιατί φορέας υλοποίησης δεν επιτρέπεται να είναι ο Δήμος. Προέχει η διεκδίκηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων για την Κορινθία και κυρίως για το Δήμο μας. Πρόκειται για συμβάσεις 8μηνες και 18μηνες, οι οποίες δε θα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όμως θα δώσουν μία ανάσα στους άνεργους της περιοχής μας. «Σίγουρα δεν είναι λύση, αλλά είναι μια ανακούφιση για όσους δε βρίσκουν δουλειά. Πιστεύω μέσα στο καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κι από Σεπτέμβρη να αρχίσουν να απασχολούνται άτομα και στην περιοχή μας, τόσο στο Δήμο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα

Για το νερό που πίνουμε ( και ακριβοπληρώνουμε)

Πότε θα έχει επιτέλους νερό καλό το Κιάτο; Το πρόβλημα δε λύνεται σε μια τετραετία. Έχουν γίνει βήματα στο παρελθόν, υπάρχει ποσότητα πόσιμου νερού, αλλά ελάχιστη. Για να προχωρήσει η υδροδότηση, πρέπει ο Δήμος να προχωρήσει σε ειδική διαχειριστική μελέτη υδάτινων πόρων (να ανατεθεί), να καταγραφούν όλες οι πηγές στα όρια του δήμου, η ποσότητα και η ποιότητα του νερού τους και να ακολουθήσει οικονομοτεχνική μελέτη για να βρεθεί το βέλτιστο σημείο από όπου θα έλθει το νερό στην πόλη. «Σκέψεις υπάρχουν. Η πιο εύκολη λύση είναι μια γεώτρηση που υπάρχει στο Κεφαλάρι και δεν είναι εύκολη υπόθεση παρ’ ότι λέει η αντιπολίτευση ότι είναι μόνο λίγα χιλιόμετρακαι και μπορεί να κολλήσει και να μην πάρουμε και ποτέ από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η άποψη η δική μας είναι η προτεραιότητα να δοθεί στην αξιοποίηση των αναβλύζοντων υδάτων που χύνονται στη θάλασσα και δευτερευόντως οι γεωτρήσεις, που δεν κάνουν καλό στο περιβάλλον…Οι πηγές της Στυμφαλίας έχουν τεράστια ποσότητα νερού, λύνουν το πρόβλημα όλης της Πελοποννήσουκαι είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Οι πηγές όμως αυτές προστατεύονται από τους ίδιους τους πολίτες και πριν την αξιοποίησή τους πρέπει να γίνουν έργα προστασίας του Περιβάλλοντος και ειδική διαχειριστική μελέτη που απαιτούν πολλά χρήματα. Επιπλέον συνήθως υπάρχουν καθυστερήσεις , εξ αιτίας νομικών διαδικασιών που τραβάνε σε μάκρος (πχ ενστάσεις). Υπάρχουν κι άλλες πηγές πιο κοντά στην πόλη, το βλέπουμε κι αυτό»
Για τη ΔΕΥΑΣ : Η ΔΕΥΑΣ έχει υψηλό κόστος λειτουργίας (μεγάλοι μισθοί, σπατάλη δαπανών). Άμεσα θα πρέπει να μπει σε πρόγραμμα εξυγίανσης για μείωση δαπανών. Αν δεν εξυγιανθεί, κάποια στιγμή (ίσως σε 1-2 χρόνια) δε θα μπορεί να πληρώσει τους μισθούς της! Πρέπει να έλθει ο Δήμος σε συνενόηση με το προσωπικό για μείωση κόστους λειτουργίας κατά 15% ,  των δαπανών 30% και να μαζευτούν οι απλήρωτοι λογαριασμοί από όσους χρωστούν (και πρώτος  ο Δήμος!). Κάποιοι δεν πληρώνουν για χρόνια!
 Το  μεγάλο ύψος των λογαριασμών, οφείλεται και στο ότι το 80% των εσόδων της ΔΕΥΑΣ πηγαίνουν για μελλοντικά έργα που μπορεί να μην υπήρχαν πάντα αλλά σήμερα υπάρχουν τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (αποχέτευση Μουλκίου και εσωτερικό δίκτυο υδροδότησης) και δεν μπορεί τώρα να καταργηθεί , γιατί  φορέας υλοποίησης είναι η ΔΕΥΑΣ, με συμμετοχή κατά 25%.
Υπάρχει πλάνο για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων;
Τέλη Μαΐου ξεκινάει το φράγμα του Ασωπού. Δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου, αλλά πρέπει να ειπωθεί, γιατί είναι ένα έργο που θα βοηθήσει πολύ. Δύο άλλα έργα που θα είναι χρήσιμα είναι ένα μικρό φράγμα στο Κρυονέρι που υπάρχει ποτάμι και η αξιοποίηση των πηγών στο Σε. Εκεί προχωράει η μελέτη για επέκταση του δικτύου στο Πάσιο και το Κάτω Διμηνιό. Έχει  έρθει ο Δήμος σε επαφή με τους κατοίκους και μένει να ολοκληρωθεί η μελέτη, ώστε να δοθεί λύση.
Για το πρόβλημα των σκουπιδιών και την ανακύκλωση
Το πρόβλημα των σκουπιδιών στην αστική ζώνη είναι πολύ οξύ. Σε ότι αφορά το προσωπικό, περιμένουμε 22 νέα άτομα που θα αναπληρώσουν το κενό που υπήρχε στο προσωπικό καθαριότητας.
Σε ότι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, το παν είναι να λειτουργήσει το ΚΔΑΥ στο Μπολάτι. «Και  καταγγέλω τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται ένα τέτοιο ζήτημα η πολιτεία. Έχει αφήσει τη διαχείριση των σκουπιδιών στους νόμους της αγοράς. Η Περιφέρεια σκοπεύει να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων χωρίς όρους. Όταν θα έρθει ιδιώτης όμως, θα κοιτάξει να ελαχιστοποιήσει το κόστος και να μεγιστοποιήσει το κέρδος. Αν δεν του βάλει η Περιφέρεια όρους από το διαγωνισμό, δεν τον ενδιαφέρει τι τεχνολογία θα χρησιμοποιήσει. Μπορεί π.χ. αύριο να έρθει και να σου πει «παίρνω τα σκουπίδια και τα καιω οπουδήποτε». Αυτό είναι εγκληματικό και πρέπει να το σταματήσουμε. Σε επαφή που έχω έρθει την Περιφέρεια τους έχω πει ότι αν πάνε να εγκαταστήσουν δεματοποιητή στο Δήμο Σικυωνίων, θα συναντήσουν τείχος. Δε θα δημιουργήσουμε τράπεζα καύσιμης ύλης για τους εργολάβους
Το πρόβλημα πρέπει να το λύσουμε μόνοι μας μέσα από την παραγωγή όσο το δυνατόν λιγότερων υπολειμμάτων. Πρέπει να λειτουργήσει η ανακύκλωση. Επίσης, να γίνεται κομποστοποίηση, θέμα που απαιτεί να πείσουμε τους πολίτες έναν προς έναν. Στα ορεινά δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί υπάρχουν ζώα, που κάνουν φυσική κομποστοποίηση. Η διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή όμως θέλει παιδεία κι επιμονή.
Για την ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα του πολίτη
(ασυδοσία στους δημόσιους χώρους (πεζοδρόμια, πεζόδρομοι κλπ) στο Κιάτο και στα περίχωρα)
«Πράγματι, η κατάσταση είναι όπως την περιγράφετε. Από τη στιγμή που αναλάβαμε, φροντίσαμε να σταματήσουμε την επέκταση τέτοιων φαινομένων (π.χ. παράνομα στέγαστρα κλπ.) και ήρθαμε σε επαφή με κάποιους καταστηματάρχες, οι οποίοι έδειξαν να συμμορφώνονται, αλλά για λίγο. Για να λυθεί το θέμα οριστικά θα πρέπει να ψηφιστεί μια νέα κανονιστική η οποία θα προσδιορίζει τα όρια για συγκεκριμένες χρήσεις δημοσίων χώρων. Από ‘κεί και πέρα θα πρέπει να λειτουργήσει και ο ελεγκτικός μηχανισμός. Η Δημοτική Αστυνομία αυτή τη στιγμή είναι ανίσχυρη, γιατί λειτουργεί με ένα μόνο άτομο.
Μόλις ψηφιστεί η νέα κανονιστική θα στείλουμε από μία προειδοποίηση. Στη δεύτερη θα κόψουμε πρόστιμα σε όσους δε συμμορφωθούν. Έχουμε ενημερώσει όσους αφορά το θέμα ότι πρέπει να λειτουργήσουν όπως προβλέπει ο Δήμος. Ο λόγος που έχουμε καθυστερήσει είναι ότι έπρεπε να ολοκληρωθεί η διαδικασία συγχώνευσης των τριών Δήμων και ενοποίησης των κανονισμών. Πάντως, σε καμία περίπτωση δε θα αφήσουμε να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση
Παιδικές χαρές, παιδότοποι, πάρκα, σχολικές αυλές, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής: Έχουν δρομολογηθεί καθαρισμοί σε κάποια σημεία κι έχει  προβλεφθεί  ειδικό ποσό στον προϋπολογισμό για τις παιδικές χαρές. Με το νέο προσωπικό που θα έλθει θα βελτιωθεί αισθητά η κατάσταση, ενώ θα λειτουργήσουμε και το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Σε ότι αφορά τους σχολικούς χώρους,υπάρχει ειδικό κονδύλι για επισκευές σε σχολικές τουαλέτες.
Για την ανάγκη επικοινωνίας μέσω λαικών συνελεύσεων
«Απ’ την επόμενη μέρα των εκλογών δεν έχουμε σταματήσει να ερχόμαστε σε επαφή με τον κόσμο. Στα χωριά έχουν γίνει ανοιχτά τοπικά συμβούλια και λαϊκές συνελεύσεις, έχουμε καταγράψει τα προβλήματα, έχουμε βάλει προτεραιότητες κι έχουμε δρομολογήσει ήδη κάποια θέματα. Στο Κιάτο δεν έχει γίνει ακόμα κάτι με δικιά μας πρωτοβουλία, με εξαίρεση τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης. Μας προλάβατε όμως κι εσείς, με τις συναντήσεις των συλλόγων που οργανώσατε για διάφορα θέματα και στις οποίες συμμετέχουμε, χωρίς να θέλουμε να σας καπελώσουμε. Ανοιχτή διαβούλευση θα ξαναγίνει για διάφορα ζητήματα και στο Κιάτο
Γιατί δε στηρίχτηκε ο θεσμός του «Συμπαραστάτης του Δημότη»
Υπάρχει ένα πρόβλημα με το νόμο, ο οποίος απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία. Πιστεύω ότι το κράτος δεν ήθελε να λειτουργήσει αυτός ο θεσμός και γι΄ αυτό δε διευκόλυνε τις διαδικασίες. Αυτό που συνέβη σε μας, συνέβη σχεδόν σε όλους τους δήμους της Ελλάδας. «Ο Σ.τ.Δ. είναι απαραίτητος και προστατεύει τη Δημοτική Αρχή από σοβαρά λάθη που μπορούν να γίνουν. Μας έχουν υποσχεθεί ότι θα αλλάξει η διαδικασία και θα αποκτήσουμε το θεσμό κι αυτό και στο Δήμο μας
Σχέδιο δράσης για την περίοδο πυροπροστασίας- Εθελοντικός Σταθμός Πυροπροστασίας Στυμφαλίας
Έχει  παρθεί απόφαση για την ίδρυση Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού στη Στυμφαλία στο παλιό κοινοτικό κατάστημα, θα έχει 6 πυροσβεστικά οχήματα στελεχωμένα από 12 άτομα και θα είναι εκεί το συντονιστικό κέντρο. Η λειτουργία του σταθμού θα γίνει και με προσωπικό του Δήμου που θα συντονίζεται από την Πυροσβεστική. Τα οχήματα θα είναι διάσπαρτα και θα λειτουργήσουν και πυροφυλάκια. Η χρηματοδότηση από το Δήμο είναι 100.00€. Χρειάζεται μια μικρή συντήρηση στο δίκτυο ασυρμάτων η οποία έχει δρομολογηθεί. Το σύνολο ατόμων που θα απασχοληθούν είναι 30. Οι αντλίες είναι διαθέσιμες και χρειάζεται να έρθουμε σε συνεννόηση με όλες τις ομάδες δασοπροστασίας που λειτουργούν στο Δήμο για να δούμε πώς μπορεί να γίνει η παραχώρηση.