Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ΠΕΡΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΙΝΑ

Αυτοί που ασχολούνται με την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών πρέπει να τους διακατέχει υψηλό αίσθημα δεοντολογίας.

Και εδώ εξηγούμαι αναλυτικά, και ας βγάλει ο κόσμος τα συμπεράσματά του.

Στις αρχές Μάρτη του τρέχοντος έτους δημοσίευσα ένα άρθρο στην ιστοσελίδα των Σικυωνίων πολιτών, με τον τίτλο < Πολιτικός Αμοραλισμός > με θέμα τα πεπραγμένα του κυρίου προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου για ενέργειες που έλαβαν χώρα στα Δημοτικά Συμβούλια.

Στις 31/3 στο τεύχος 70 της εφημερίδας Πολιτεία Σικυωνίων δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα το άρθρο μου καθώς και η απάντηση του κυρίου Λεονάρδου. Αυτό προσωπικά δεν με ενόχλησε καθόλου , αν και εδώ τα ερωτηματικά είναι πολλά, ο νοών νοήτο

Άμεσα λοιπόν επανήλθα με νέο άρθρο μου στην ιστοσελίδα των Σικυωνίων πολιτών στις 3 Απρίλη και με τίτλο < Πολιτικός Αμοραλισμός αλλά Δυστυχώς και προσωπική Ανεντιμότητα > που ανταπαντούσα στις εστιάσεις και τις μικροπρεπείς απαντήσεις του κυρίου Λεονάρδου με αρκετά σκληρό τρόπο καταρρίπτοντας λέξη προς λέξη, φράση προς φράση τα γραφόμενά του περιμένοντας λοιπόν να δω να δημοσιεύεται το νέο άρθρο μου στο φύλλο της εφημερίδας στο τέλος του μήνα. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε , και σε ερώτησή μου γιατί δεν δημοσιεύθηκε μου δόθηκε η απάντηση ότι έγινε παράληψη λόγω ειδικών συνθηκών που δεν τους άφησε τον χρόνο να κοιτάξουν ποιο προσεκτικά την ύλη της εφημερίδας και μου δόθηκε η υπόσχεση ότι αυτό θα γίνει στην έκδοση της εφημερίδας στα τέλη Μαΐου. Στις 27 Μαΐου μου ανακοινώνεται ότι η δημοσίευση του άρθρου δεν μπορούσε να γίνει διότι υπήρχε η συνέντευξη του κ. Δημάρχου που καταλάμβανε 2 ½ σελίδες της εφημερίδας και ότι το άρθρο μου ήταν μεγάλο ( 900 λέξεις ) και δεν χώραγε στην εφημερίδα.

Μετά την αναφορά των γεγονότων αναρωτιέμαι;

Α) Μήπως οι ενέργειες αυτές έχουν σαν στόχο την κάλυψη του κ. Λεονάρδου ώστε να μην βγαίνει κριτική προς το πρόσωπό του και να μένει στο απυρόβλητο, γιατί δεν μπορώ να εξηγήσω το άρθρο που γράψατε κυρία Μαυραγάνη με τον τίτλο << Κόψτε λίγο τη φόρα σας κ. Αντιδήμαρχε των οικονομικών υπηρεσιών >> κατηγορώντας τον κ. Παπαβασιλείου και δίνοντας τα εύσημα στον κ. πρόεδρο του Δ. Συμβουλίου καθώς και στον κ. Ζαχαριά, και εξηγούμαι. Σε ποιόν ανήκει η υποχρέωση ενημέρωσης της αντιπολίτευσης;

Μήπως η υποχρέωση ενημέρωσης ανήκει στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για να ενημερώνει την μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση καταθέτοντας τα υπάρχοντα έγγραφα για το κάθε θέμα ξεχωριστά στον κάθε αρχηγό.

Μήπως είναι υποχρέωση του κ. Ζαχαριά να ζητά να ενημερώνεται επί των θεμάτων του Δημοτικών Συμβουλίων γνωστού όντος, ότι τα θέματα αναρτώνται 10 περίπου μέρες πριν την συζήτηση στο Δ.Σ., στην ιστοσελίδα του Δήμου αλλά και στον πίνακα ανακοινώσεων στο Δημαρχείο.

Είναι δεοντολογικό ή όπως αλλιώς θέλει να το χαρακτηρίσει κάποιος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. να αποδέχεται να αναβάλλει κάποιο θέμα της πλειοψηφίας που κατατίθεται προς συζήτηση στο Δ.Σ. την στιγμή που όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι το θέμα αυτό έχει συζητηθεί στην προσυνεδρίαση της πλειοψηφίας, και δυστυχώς δεν έχει γίνει μόνο μια φορά.

Σταματήστε λοιπόν να στηρίζεται φίλους και γνωστούς, που ασχολούνται με τα κοινά, και να κατηγορείται νέους και άφθαρτους, με τις όποιες ελλείψεις, εκτός και ξοφλάτε γραμμάτια.

Β) Ή μήπως η επιθυμία υμών της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας έχει στο πίσω μέρος του μυαλού τους άλλα πράγματα, όπως η επίδειξη γνώσεων, ή προσωπική καταξίωση κάνοντας κριτική επί παντός επιστητού, είτε σε θέματα γενικής πολιτικής ή και τοπικής πολιτικής.

Γ) Μήπως η εφημερίδα στήθηκε έτσι ώστε η συντακτική επιτροπή και ίσως μέλη του συλλόγου να γράφουν 2 και 3 και 4 άρθρα ταυτόχρονα χωρίς να μένει χώρος για άλλους; Δεν θέλω να πιστέψω κάτι τέτοιο.

Τελειώνοντας με αυτά τα λίγα, θέλω να επισημάνω ότι η δεοντολογία δεν είναι νομικά κατοχυρωμένη αλλά ηθικά κατοχυρωμένη.

Επίσης θέλω να επισημάνω ότι πολλοί από τους πολίτες του Δήμου μας δεν έχουν την γνώση ή την δυνατότητα πρόσβασης στα ηλεκτρονικά έντυπα και ως εκ τούτου προτιμούν τον παραδοσιακό έντυπο μέσο για την πληροφόρησή τους.

Ο πλουραλισμός των ιδεών προάγει την Δημοκρατία.

Ζολώτας Δημήτρης