Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ 

Για την ουσιαστική κατάργηση της επιλογής 2ης ξένης γλώσσας 



Με μια αιφνιδιαστική και ακατανόητη απόφαση, η υφυπουργός Παιδείας καταργεί το δικαίωμα επιλογής και παράλληλης διδασκαλίας της 2ης ξένης γλώσσας για τους μαθητές των δημοτικών και γυμνασίων.

Αυτή η απόφαση υποβαθμίζει τη διδασκαλία της ξένης γλώσσας για τους μαθητές στην υποχρεωτική εκπαίδευση παρά τις περί αντιθέτου εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας. Στερεί τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής και υποχρεώνει τους μαθητές είτε να αλλάξουν σχολείο είτε να αλλάξουν επιλογή είτε ν' απαλλαγούν από το μάθημα!!!

Η αδήριτη ανάγκη καλλιέργειας των ξένων γλωσσών αντί να αναβαθμίζεται με στόχο ο μαθητής τελειώνοντας το Γ/σιο να λαμβάνει πιστοποιητικό γνώσης 2 ξένων γλωσσών, όπως άλλωστε έχει δηλωθεί ότι στοχεύει το υπουργείο παιδείας, υπονομεύει την παραπάνω θέση και οδηγεί στην πλήρη διάλυση των ξενόγλωσσων σπουδών στο δημοτικό και το γυμνάσιο. Ας μη ξεχνάμε άλλωστε ότι οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων προωθήθηκαν τάχα με το επιχείρημα της δυνατότητας διδασκαλίας επιλογής ξένων γλωσσών, το οποίο τώρα καταργείται!

Πέρα από την ουσία του ζητήματος αυτή η απόφαση θα οδηγήσει σε :

 Ουσιαστική κατάργηση της χωροταξικής κατανομής των σχολείων.

 Μετακίνηση μαθητών από δήμο σε δήμο προκειμένου να παρακολουθήσουν το μάθημα της επιλογής τους.

 Αναγκαστική αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος στην Ε΄ δημοτικού για πολλά παιδιά.

 Πολλά προβλήματα, καθώς κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια των μαθητών αν ισχύσει η απαλλαγή των μαθητών από την 2η ξένη γλώσσα και αυτοί παραμένουν στο προαύλιο κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

 Αδόκιμο χαρακτηρισμό των σχολείων σε γαλλόφωνα, γερμανόφωνα(επιστροφή στο 1970)

 Αλλαγή του πληθυσμού των μαθητών ανά σχολική μονάδα που θα επιφέρει στεγαστικά προβλήματα και δημιουργία πολυπληθών τμημάτων.

 Πρόβλημα ένταξης του μαθητή στο τμήμα, καθώς άλλη γλώσσα θα έχει διδαχτεί στο δημοτικό και άλλη θα κληθεί να παρακολουθήσει στο Γ/σιο ή άλλη στην Α' τάξη του Γ/σίου και άλλη στη Β'.

 Κατάργηση της ιταλικής και ισπανικής γλώσσας ως επιλογής σε όλο το νομό Κορινθίας.

 Κόστος για τους γονείς που επιφορτίζονται τη μεταφορά στο σχολείο των μαθητών.

 Ανισότητα σε σχέση με τα ιδιωτικά σχολεία, όπου οι μαθητές θα επιλέγουν και θα διδάσκονται τις γλώσσες που επιθυμούν.

 Δημιουργία σχολείων γλωσσικού καταναγκασμού και ενίσχυση της παραπαιδείας, αφού οι μαθητές θα καταφεύγουν στα φροντιστήρια για να μάθουν την ξένη γλώσσα που επιθυμούν, επιβαρύνοντας οικονομικά τις οικογένειές τους και μάλιστα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.

 Ανασφάλεια και αβεβαιότητα χιλιάδων ξενόγλωσσων συναδέλφων καθώς θίγονται τα εργασιακά τους δικαιώματα και μάλιστα σε με περίοδο που πολύς λόγος γίνεται για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Η απόφαση αυτή είναι συνέχεια όλων των αντιλαϊκών και αντιπαιδαγωγικών μέτρων που έχει πάρει το υπουργείο παιδείας και η κυβέρνηση και που στόχο έχουν την υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, την ιδιωτικοποίησή της και την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπ/κών.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να φανεί συνεπές στις εξαγγελίες του για ουσιαστική αναβάθμιση της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης και:

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Να ανακληθεί άμεσα η υπουργική απόφαση



Β' ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

8-6-2011