Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Πρόταση για κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής

Την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής διερευνούν Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς, αρχής γενομένης από την 20λεπτη συνομιλία που είχαν μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Κάρολο Παπούλια.Μέχρι στιγμής παραμένει συγκεχυμένο σε ποιον εκ των δύο ηγετών ανήκει η πατρότητα της πρότασης και, βεβαίως, κατά πόσον οι διαπραγματεύσεις αυτές θα τελεσφορήσουν.

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας μετέφεραν ότι κατά την επικοινωνία των δύο ανδρών ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιδιαίτερα δύσκολη την κατάσταση και εμφανίσθηκε διατεθειμένος να προχωρήσει είτε σε οικουμενική κυβέρνηση είτε σε μια κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς, αναφέρουν οι ίδιες πηγές,
δεν απέρριψε την πρόταση αυτή, ξεκαθάρισε όμως πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου στον πρωθυπουργικό θώκο.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε πως δεν προτίθεται να επιμείνει στο να είναι αυτός πρωθυπουργός σε ένα τέτοιο σχήμα, υπό τον όρο να σχηματισθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας με βάθος χρόνου και συγκεκριμένη ατζέντα.

Μάλιστα, στον πρωθυπουργό αποδίδεται η εξής φράση: "Αν θεωρείται ότι είμαι εγώ το βάρος, επειδή ποτέ δε με ένοιαξε η καρέκλα, δέχομαι να μην είμαι πρωθυπουργός, αρκεί να υπάρξει ατζέντα που θα οριστεί για μια κυβέρνηση συνεργασίας και η οποία όμως δεν θα αναλωθεί στην επαναδιαπραγμάτευση αλλά θα έχει βάθος, προοπτική, θα προχωρήσει τις αλλαγές, θα συγκρουστεί με συμφέροντα. Οι αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, προσπερνούν τις προσωπικές διαδρομές".

Απέρριψε δηλαδή το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης ορισμένου χρονικού ορίζοντα με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, όπως είχε προτείνει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται νέα επικοινωνία των δύο ανδρών μέσα στην ημέρα.
Αντιγραφή από: ΕΘΝΟΣ.gr
Για την αντιγραφή: Αντώνης Γιάνναρος