Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

«ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΕΙ ΚΑΛΑ Ο Κος ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ» - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Χ.ΒΥΤΙΝΙΩΤΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ

 Στη συνέντευξή του με τίτλο « 5μήνες στο τιμόνι του Δήμου» που έδωσε το Μάιο 2011 ο Δήμαρχος  Σικυωνίων στην έγκριτη τοπική εφημερίδα «Πολιτεία Σικυωνίων» , αποτυπώνει με πολύ απλό τρόπο την πεντάμηνη δράση της νέας Δημοτικής αρχής και την συσχετίζει με προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν αλλά και  με τις ανησυχίες και τους στόχους .της, για το μέλλον.
     Είναι η πρώτη φορά που προσπαθεί συνολικά να ακουμπήσει  την πραγματικότητα από την υπεύθυνη θέση του Δημάρχου και φαίνεται καθαρά η εναγώνια προσπάθειά του να ξεφύγει από τη λογική του «κοινοτάρχη περασμένων δεκαετιών» με την οποία είχε ταυτιστεί στον πρώην Δήμο Φενεού, χωρίς βεβαίως να τα καταφέρνει.
      Μπαίνει στα θέματα μαινόμενος κατά πάντων:
  1ον Είπε για τους υπαλλήλους: α) «Μέχρι τώρα δεν υπήρχε απόδοση και αυτό φάνηκε από το ότι δεν βρήκαμε έργο !!!»,υπαινισσόμενος τους υπαλλήλους του πρώην  Δήμου Σικυωνίων.
 Δηλαδή κ. Δήμαρχε καλοί οι υπάλληλοι του Φενεού και κακοί οι υπάλληλοι του Κιάτου ,συγκρίσεις για συγκρούσεις;; β)   «  Οι εργαζόμενοι που ήρθαν με μετατάξεις από τον ΟΣΕ δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα γιατί  είναι λίγοι οι μάχιμοι ενώ οι περισσότεροι είναι στα πρόθυρα συνταξιοδότησης ή έχουν άλλα προβλήματα!!!» Κ. Δήμαρχε άραγε τι εννοείτε με όλα αυτά; ποια είναι τα προβλήματα; τα ξέρουν οι ίδιοι; Είναι αλήθεια ότι δεν μπορείτε να  βρείτε αντικείμενο αξιοποίησής τους;

  2ον Για τη δομή του Δήμου είπε: « Ο Δήμος πρέπει να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η μισθοδοσία του κάθε υπαλλήλου να ισοσταθμίζεται με την παραγωγικότητά του.»
 Κ. Δήμαρχε το δελτίο παραγωγικότητας που ετοιμάζετε είναι για να μειώσετε μισθούς ή να τους αυξήσετε; Κ. Δήμαρχε, σας θυμίζω ότι ένας προϊστάμενος μπορεί να βρει  κίνητρα να ενεργοποιήσει τους υπαλλήλους ,σίγουρα  όμως όχι με απειλές!!!


  3ον Προεκλογικά είχατε δεσμευτεί ,όπως  είπατε για τα «κατ’ αρχήν αυτονόητα»,δηλαδή  κ. Δήμαρχε καταλογίζετε  έλλειψη δυνατότητας του αυτονόητου ,στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές; είναι βαριά κουβέντα ,να μην πω  αλαζονική!!!

 4ον Είπε: «Για τα εγκαταλειμμένα ερείπια της παραλίας να προχωρήσου-
   με σε κατεδαφίσεις με έξοδα του Δήμου». Κ. Δήμαρχε με παραβατικές
ακροβασίες και λεονταρισμούς το πρόβλημα δεν λύνεται. Το Δημοκρατι-κό  μας πολίτευμα και οι θεσμοί του ,έχουν τη λύση, αρκεί σύντομα να την αναζητήσετε!!!

  5ον Είπε: «Πήραμε χρηματοδότηση από το Καζίνο Λουτρακίου και  ξεκινήσαμε πενταετές ανασκαφικό πρόγραμμα στην Αρχαία Φενεό»
  Κ. Δήμαρχε , κάθε προσφορά δεκτή, όταν μάλιστα έχει κοινωνικό και
πολιτιστικό ενδιαφέρον. Τη δαπάνη όμως της προσφοράς αυτής ( μόνο
για  6 εβδομάδες το χρόνο) γιατί δεν την αναφέρετε;,( εγώ καταλαβαίνω
γιατί ξέρω),σας  βολεύει καλύτερα η βαρύγδουπη έκφραση «πενταετές ανασκαφικό πρόγραμμα» και η διαφήμιση , παρά η δημοσίευση της δαπάνης, η αποδοχή της οποίας εδώ που τα λέμε δεν τιμά ούτε το Υπουργείο Πολιτισμού, ούτε τις τυμπανοκρουσίες του  Δήμου μας ,στο βωμό επιλεγμένων δράσεων μάρκετινγκ!!! με ανούσιες φιέστες.

6ον Είπε: «Για το κτίριο Τσίλερ :Χρειάζεται στεγανοποίηση και αποκατάσταση, έχουν καταστραφεί όλα, χρειάζεται δουλειά από την αρχή, δηλαδή με όσα έγιναν,500000 ευρώ πήγαν στράφι»
Κ. Δήμαρχε με την οζαινώδη περιγραφή σας και αφού μηδενίσατε το κοντέρ, οφείλετε να αναζητήσετε ευθύνες αν πήγαν στράφι 500000 ευρώ.
Δεν είναι σωστό να στρέφεσθε κατά πάντων. Εμείς περιμένουμε το πόρισμα για τα χρήματα του Λαού μας .Αν όμως αποκαταστήσετε τις βλάβες της στεγανοποίησης, με λίγα χρήματα που χρειάζονται(υποθέτω
όχι περισσότερα των 20000 ευρώ) από αστοχίες μελετητή –κατασκευαστή που πολλές φορές συμβαίνει. Θα δυσκολευτείτε πολύ
να μας εξηγήσετε πως απορροφήθηκε  μια πολύ μεγάλη δαπάνη αποκατάστασης που προφανώς ετοιμάζετε. Ίσως εγείρετε  ζητήματα αξιοπιστίας και διαφάνειας.

7ον Είπε: «Το ίδιο έχει γίνει ήδη με τα φασόλια (βανίλιες) Φενεού και τώρα εκπονούμε μελέτη για την κατασκευή συσκευαστηρίου 2000 τ.μ
για φασόλια, ρεβίθια, φάβα, καρύδια»
Κ. Δήμαρχε η άποψή σας ότι ο Δήμος πρέπει να λειτουργεί με ιδιωτικό-
οικονομικά κριτήρια δικαιολογεί όνειρα. Όμως αυτά εμάς μας βάζουν σε μπελά ,τρέχουμε στους ονειροκρίτες για να τα εξηγήσουμε!!!

8ον Είπε: «Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στην περικοπή δαπανών στη συντήρηση υλικού λογισμικού υπολογιστών, αναλώσιμα, ειδικούς
συνεργάτες, περικοπές υπερωριών».
  Κ. Δήμαρχε ο Νόμος 3852/10 προέβλεψε τους ειδικούς συνεργάτες,
εσείς δεν τους θέλετε; Οικονομία στη δαπάνη τους αλλά δυστυχώς και στη γνώση τους που χρειάζεται ο Δήμος για την ποιότητα των υπηρεσιών
στον πολίτη και στην αναζήτηση χρηματοδοτήσεων ,κ.α.
  Κ. Δήμαρχε οι υπερωρίες στους υπαλλήλους υπάρχουν για την εξυπηρέτηση των πολιτών όταν χρειάζονται και δυστυχώς υπαινιχθήκατε
ότι η καταβολή τους μέχρι σήμερα γινόταν χαριστικά!!! Είναι αλήθεια;
 Στα αναλώσιμα και στα λογισμικά γινόταν σπατάλη, κ. Δήμαρχε τι εννο-είτε; Έβαζαν κάποιοι κάποια ευρώ στην τσέπη τους; Οφείλετε να μας το εξηγήσετε!!!

9ον Είπε για την κατολίσθηση:(προφανώς εννοείτε διάβρωση)  στην παραλιακή Π.Ε.Ο «βρήκατε ευκαιρία να διαφημίσετε τις αδυναμίες του Υπουργείου
(ποιού;)και της Νομαρχίας(προφανώς εννοείτε την περιφέρεια με την περιφερειακή Ενότητα  Κορινθίας).
 Κ. Δήμαρχε σκόπιμα δημιουργείτε μέτωπα με τις συνεργαζόμενες υπηρεσίες ,θα υπηρετήσετε με συγκρούσεις;

10ον Είπε: «Έχει δρομολογηθεί η υπόθεση κτιρίου για το 2ο ΓΕΛ Κιάτου,
υπάρχει καθυστέρηση λόγω γραφειοκρατίας στην πολεοδομία»
 Κ. Δήμαρχε μέτωπο και εδώ εναντίον του Δήμου Κορινθίων που διαθέτει πολεοδομία εξυπηρέτησης και του Δήμου μας. Ποια είναι αυτά τα προβλήματα που έχει η πολεοδομία; είμαι βέβαιος ότι φταίτε εσείς και μόνον εσείς!!! ως Δήμος.

11ον Είπε:«Για το θέμα των σχολείων(συνενώσεις κ.λ.π) έγινε εμπαιγμός…..έγραψαν ψέματα στο ΦΕΚ ότι έγινε διαβούλευση με τους Δήμους»
 Κ. Δήμαρχε δεν καταφέρατε τίποτα παρά το γεγονός ότι στηριχθήκατε
με ομοψυχία από όλους τους τοπικούς θεσμικούς παράγοντες και τους πολίτες. Τελικά και αποτύχατε και είστε απέναντι σε ένα ακόμη κομμάτι της κεντρικής εξουσίας που είναι το Υπουργείο Παιδείας.
Εδώ που τα λέμε για το κλείσιμο της ΔΕΗ το βρήκατε, είναι απόφαση πριν από εσάς, και άρα λέτε ότι δεν είναι φταίξιμο δικό σας.

12ον Είπε: «Το φράγμα του Ασωπού δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου»
 Κ. Δήμαρχε με την αρμοδιότητα του Δήμου έγκαιρα θα πρέπει να παρεμβαίνετε για ζητήματα που αφορούν την κατασκευή του, για τις αναμενόμενες ζημιές των οδικών εξυπηρετήσεων και των  προσβάσεων,
για τις ζημιές που θα προκύψουν από το μικροκλίμα, για τα οφέλη που θα προκύψουν από την αναμενόμενη τουριστική  επισκεψιμότητα ,ποιόν άλλον θέλετε αρμόδιο στον τόπο σας για ζητήματα που μας αφορούν;

13ον Είπε: «Πιστεύω ότι το κράτος δεν ήθελε να λειτουργήσει ο θεσμός
του  Συμπαραστάτη του Δημότη»
Κ .Δήμαρχε απέναντι και στο Κράτος;
                   Συμπέρασμα:
 Ο Δήμαρχος  Σικυωνίων πριν καν αρχίσει το έργο του δηλώνει  ότι είναι
όλοι απέναντί του:
            Το Κράτος
             Η Πολεοδομία
             Οι Υπάλληλοι
             Ο Κώδικας των δήμων 3852/10
             Οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές
             Το Υπουργείο(γενικώς)και η ανύπαρκτη  πλέον Νομαρχία
             Το Υπουργείο Παιδείας.
             Η Περιφέρεια και οι υπηρεσίες της στην Κόρινθο
             Το Δασαρχείο
Η στάση σας αυτή απέναντι στις δομές του Κράτους  κ. Δήμαρχε δημιουργεί χαμένο χρόνο για την τοπική μας αυτοδιοίκηση και εσείς δεν πρέπει να τον ροκανίζετε για δικαιολογίες.
Λίγος σεβασμός στους κανόνες που υπάρχουν θα βοηθήσει και εσάς και κυρίως τον τόπο μας.
Αν ονειρεύεστε  να μεταπηδήσετε στην κεντρική εξουσία ,εκεί θα έχετε
χρόνο να τα λύσετε όλα.
Κ. Δήμαρχε σας  δόθηκε  από την μειοψηφία πολύτιμος χρόνος ανοχής ,σας δόθηκε  συναίνεση  ,σας καταθέσαμε με απλοχεριά εμπειρία και
γνώση. Τώρα όμως σας θυμίζω  ότι ήρθε ο καιρός  και για το θεσμικό
μας ρόλο που είναι και η κριτική και ο έλεγχος. Τα ερωτήματα αυτά οφείλατε να τα είχατε απαντήσει μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν σας ετέθησαν.
Εκεί είναι ο Ναός της Δημοκρατίας. Δεν με πειράζουν όμως απαντήσεις
ακόμη και δια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.



                           Χάρης   Βυτινιώτης

   Αντιπρόεδρος  Δημοτικού  Συμβουλίου Δήμου Σικυωνίων