Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Το σημαδιακό "13" της νέας κυβέρνησης!

Με το... καλημέρα της νέας κυβέρνησης θα συνεχιστεί το επώδυνο για τον λαό μέτρο των φοροεισπράξεων, έξι τον αριθμό, ενώ πρέπει να «τρέξουν» και επτά προτεραιότητες, αφού ο πολιτικός χρόνος στερεύει.

Η νέα κυβέρνηση έχει μπροστά της την είσπραξη των εξής φόρων και νέων χαρατσιών:

1. Εκτακτη εισφορά αλληλεγγύης: «Τρέχει» η τρίτη δόση. Η εισφορά αφορά τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2010 και δηλώθηκαν φέτος, και κυμαίνεται από 1% έως 4%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Στο ίδιο πολυεκκαθαριστικό υπάρχει το τέλος επιτηδεύματος, ύψους 300 ευρώ, που αφορά πάνω από 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και όλες τις επιχειρήσεις, καθώς και το ειδικό τέλος επί των στοιχείων πολυτελούς διαβίωσης, που επιβάλλεται σε όσους διαθέτουν αυτοκίνητο μεγαλύτερο των 2.000 κυβικών εκατοστών, πισίνα, σκάφος αναψυχής, ελικόπτερο ή αεροσκάφος. Το ελληνικό Δημόσιο προσδοκά έσοδα 1,6 δισ. ευρώ.

2. Περαίωση: Πρόκειται για τη διαδικασία που αφορά όσους έλαβαν ειδοποιητήριο να υπαχθούν στη αρχική ρύθμιση το 2010 και το αγνόησαν: Επιχειρήσεις και εισηγμένες εταιρείες με τζίρο από 20 εκατ. έως 40 εκατ. ευρώ, που εξαιρέθηκαν από την αρχική ρύθμιση, και ελεύθεροι επαγγελματίες με ατομική ακίνητη περιουσία μεγαλύτερη των 400.000 ευρώ. Το ελληνικό Δημόσιο προσδοκά εισπράξεις ύψους 850 εκατ. ευρώ.

3. Τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ : Η πρώτη δόση από το χαράτσι στα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ήδη εισπράττεται. Η δεύτερη δόση θα σταλεί μαζί με τον τελευταίο λογαριασμό της ΔΕΗ για το 2011. Στόχος είναι να εισπραχθούν περισσότερα από 2 δισ. ευρώ. Αν δεν πληρωθεί το χαράτσι, η ΔΕΗ κατεβάζει τον διακόπτη και ακολουθεί... σκότος.


4. Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν εισπραχτεί οι δόσεις του φόρου εισοδήματος.

5. Τέλη κυκλοφορίας: Αρχισε ήδη η αποστολή των σημειωμάτων για την παραλαβή του σήματος κυκλοφορίας από τις τράπεζες. Φέτος τα τέλη κυκλοφορίας θα είναι αυξημένα κατά 10% και στον δημόσιο κορβανά θα εισρεύσουν περίπου 300 εκατ. ευρώ.

6. Αυθαίρετα - ημιυπαίθριοι: Εχει δοθεί παράταση ώς τις 30 Νοεμβρίου για τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους και αυτή η ρύθμιση έχει φέρει στο δημόσιο ταμείο περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Στις 30 Νοεμβρίου ολοκληρώνεται και η προθεσμία για την υποβολή των φακέλων υπαγωγής στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Από τη ρύθμιση «τακτοποίησης» των αυθαιρέτων έχει προϋπολογιστεί η είσπραξη 400 εκατ. ευρώ.


Οι επτά άμεσες και αναγκαίες προτεραιότητες για τη νέα κυβέρνηση είναι:

1. Eκτη δόση: Τα 8 δισ. ευρώ πρέπει να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

2. Αμεσα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή η σύμβαση και του νέου μνημονίου.

3. Ακολουθεί η κατάθεση Προϋπολογισμού 2012 πριν από τις 20 Νοεμβρίου - ψήφιση πριν από τις 31 Δεκεμβρίου.

4. «Κλείσιμο» Προϋπολογισμού 2011 με τις ελάχιστες δυνατές αποκλίσεις

5. Μέτρα για την ασφαλή συμμετοχή ελληνικών τραπεζών και ταμείων στο PSI+.

6. Διαμόρφωση νομικών και χρηματοοικονομικών υποθέσεων για εφαρμογή PSI+: Μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου εκταμίευση 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, επιπλέον 30 δισ. ευρώ για την εκτέλεση του προγράμματος, νομικές παρεμβάσεις για την υλοποίησή του, οριστικοποίηση όρων με τους ιδιώτες.

7. Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου πρέπει να γίνει εκταμίευση 20 δισ. ευρώ για την κάλυψη δανειακών αναγκών της χώρας.

Bild: ''Στην Ελλάδα μετέχουν στην κυβέρνηση οι αντισημίτες του ΛΑΟΣ''

Για την Αντιγραφή:  Αντώνης Γιάνναρος
Espressonews.gr