Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Oρκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας η νέα μεταβατική κυβέρνηση, υπό τον Λουκά Παπαδήμο.



Συνολικά 49 μέλη αριθμεί η νέα μεταβατική κυβέρνηση, υπό τον Λουκά Παπαδήμο, η οποία ορκίστηκε  ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με το νέο κυβερνητικό σχήμα τέσσερα υπουργεία αλλάζουν χέρια. Συγκεκριμένα τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Μεταφορών και Δικτύων.Σε αυτό μετέχουν επτά στελέχη από τη Νέα Δημοκρατία και τέσσερα από το ΛΑΟΣ. Παραμένουν σχεδόν όλα τα στελέχη της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Από τη ΝΔ μετέχουν σε θέσεις υπουργών οι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας, σε θέση αναπληρωτή υπουργού ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και σε θέσεις υφυπουργών οι Γ.Μουρμούρας, Δ.Βαρτζόπουλος, Π.Καράμπελας και Π.Αλιβιζάτος.

Από το ΛΑΟΣ μετέχουν σε επίπεδο υπουργού ο Μάκης Βορίδης και σε επίπεδο υφυπουργών οι Αδωνις Γεωργιάδης, Αστέριος Ροντούλης και Γ.Γεωργίου.Θέσεις υφυπουργών προστίθενται συνολικά σε έξι υπουργεία και συγκεκριμένα στα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών, Άμυνας, Περιφερειακής Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Πολιτισμού και Τουρισμού.

Σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση, στη νέα συμμετέχουν επτά περισσότερα μέλη, ενώ συνολικά των νέων υπουργών είναι δώδεκα, εκ των οποίων οι εννέα, όπως άλλωστε και ο νέος πρωθυπουργός, ορκίζονται για πρώτη φορά.

Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση είναι οι υπουργοί Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, Υποδομών Μάκης Βορίδης και Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος, οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεωργίου και Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, οι υφυπουργοί Οικονομικών Ιωάννης Μουρμούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριος Ροντούλης και Πολιτισμού Πέτρος Αλιβιζάτος.

Μετατέθηκαν, εξάλλου, σε αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά και σε αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας ο μέχρι τώρα υπουργός Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης.

Από τους μετέχοντες στο προηγούμενο σχήμα στη νέα κυβέρνηση δεν συμπεριελήφθησαν έξι πρόσωπα: οι υπουργοί Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, καθώς και οι υφυπουργοί Υγείας Χρήστος Αηδόνης και στον πρωθυπουργό Άγγελος Τόλκας.