Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Κομισιόν και Συνήγορος του πολίτη "ενάντια" στο χαράτσι της ΔΕΗ

Πανικό προκαλεί στο υπουργείο Οικονομικών η δημόσια δήλωση του Γερμανού επιτρόπου Ενέργειας ότι είναι παράνομη η διακοπή ηλεκτροδότησης σε όσους πληρώνουν τον λογαριασμό του ρεύματος αλλά όχι το «χαράτσι» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
«Δεν πρόκειται να κόψουμε το ρεύμα σε κανέναν που βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης και δεν πληρώνει από ανάγκη και όχι από σκοπιμότητα» δήλωναν αργά χθες βράδυ κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, ενώ οι υπηρεσίες του υπουργείου είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία σύνταξης εγκυκλίου με κάποιες διορθωτικές αλλαγές στη διαδικασία επιβολής και είσπραξης του τέλους, δόθηκε εντολή από την πολιτική ηγεσία να γίνει νέα επεξεργασία της εγκυκλίου, προς την κατεύθυνση ακόμη ευνοϊκότερων ρυθμίσεων.
Πάντως από πηγές του υπουργείου διευκρινιζόταν ότι το τέλος δεν μπορεί να ανακληθεί, καθώς σε αυτό στηρίζεται η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού και των επόμενων, μέχρι τουλάχιστον και το 2014, έτος λήξης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Το... black out με το τέλος στα ακίνητα έγινε φανερό χθες, όταν από δύο πλευρές, την Κομισιόν αλλά και την Συνήγορο του Πολίτη, αμφισβητήθηκε η διακοπή ηλεκτροδότησης, που αποτελεί τον βασικό μοχλό πίεσης προς τους πολίτες προκειμένου να πληρώσουν το «χαράτσι»:
Ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή δηλώνει ότι το κοινοτικό δίκαιο απαγορεύει να συνδέεται η παροχή ρεύματος σε έναν πολίτη με την εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων, όπως το τέλος στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. «Οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών-μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυττό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις» αναφέρει στην απάντησή του ο επίτροπος.
Το ίδιο τονίζει προς την κυβέρνηση και η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού: Παραβαίνει το Σύνταγμα και τα δικαιώματα των πολιτών η διακοπή ηλεκτροδότησης σε πολίτες που αδυνατούν να καταβάλουν το τέλος.
Τι είχε αποφασιστεί
Πριν σκάσουν αυτές οι δύο «βόμβες» οι υπηρεσίες του υπουργείου, ύστερα από αρκετές ημέρες σύγχυσης, είχαν ετοιμάσει -και ήταν έτοιμη να δοθεί στη δημοσιότητα- εγκύκλιο, με την οποία επιχειρούνταν διορθωτικές αλλαγές. Οριστικά είχε αποφασιστεί να πληρώσουν όλοι την πρώτη δόση, ακόμη κι αν υπάρχουν λάθη υπολογισμού ή πρόκειται για άτομα που τελικά θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής του τέλους. Η μόνη «διευκόλυνση» που προέβλεπε η εγκύκλιος ήταν ότι έδινε προθεσμία ογδόντα ημερών (αντί σαράντα) για την πληρωμή του τέλους.
Σε κάθε εφορία προέβλεπε ότι θα συσταθούν τριμελείς επιτροπές, οι οποίες θα εξετάσουν τις αιτήσεις ατόμων από ευπαθείς ομάδες για υπαγωγή στο μειωμένο συντελεστή του τέλους (μισό ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο). Τώρα εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξετάσουν κατά περίπτωση οι ίδιες επιτροπές και αιτήσεις για υπαγωγή στον χαμηλό συντελεστή από όσους πολίτες δηλώσουν οικονομική αδυναμία.
Σε ό,τι αφορά τη διόρθωση λαθών στον υπολογισμό του «χαρατσιού», επειδή είναι εσφαλμένη η καταχώριση των στοιχείων για την επιφάνεια ενός ακινήτου στα αρχεία της ΔΕΗ, σχετικές αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι στους δήμους μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Αν η αίτηση γίνει δεκτή, το τέλος θα υπολογίζεται εκ νέου και οι τυχόν διαφορές θα συμψηφίζονται στις επόμενες δόσεις. Πάντως όλες αυτές οι αποφάσεις θα επανεξεταστούν μετά το χθεσινό «black out» και θα οριστικοποιηθούν όταν δοθεί στη δημοσιότητα η εγκύκλιος στην τελική της μορφή.
Espressonews.gr
Για την Αντιγραφή: Αντώνης Γιάνναρος