Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΟΕΙΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΚΑΘΑΡΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

Εκδόθηκε απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου σύμφωνα με την οποία η περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Κιάτου ορίζεται σαν μολυσμένη ζώνη και η περιοχή που ορίζεται από τα όρια του Κιάτου και σε απόσταση 10 χιλιομέτρων σαν ζώνη απομόνωσης, λόγω της προσβολής των φοινικοειδών από το κόκκινο σκαθάρι. Ο Δήμος Σικυωνίων, σε συνεργασία με τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Κορινθίας, συγκρότησε συνεργείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ακολούθησε τη διαδικασία καταστροφής και υγειονομικής ταφής των προσβεβλημένων δέντρων, τηρώντας αυστηρά τη φυτοϋγειονομική νομοθεσία (απόφαση 2007/365/ΕΚ) όπως ισχύει. Γίνεται γνωστό ότι στη μολυσμένη ζώνη οι κάτοχοι των προσβεβλημένων φυτών θα πρέπει να γνωστοποιούν άμεσα στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Κορινθίας (27410 72219 – 81045 Γ. Φλώρος, Γ. Παπαϊωάννου),
κάθε περιστατικό προσβολής, να εφαρμόζουν τις εντολές των αρμόδιων φυτοϋγειονομικών ελεγκτών και να χειρίζονται τα προσβεβλημένα δέντρα με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφεύγεται η διασπορά των εντόμων και η εξάπλωση της προσβολής.
Και στις δύο παραπάνω ζώνες απαγορεύεται η ελεύθερη διακίνηση φοινικοειδών από τις περιοχές αυτές προς άλλες, και η διακίνηση θα γίνεται ύστερα από έγκριση της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Κορινθίας ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία (έκδοση φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου, διενέργεια επιθεωρήσεων, τοποθέτηση παγίδων κλπ.). Τονίζεται ότι όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (καταστροφή των νεαρών φύλλων με χαρακτηριστικά φαγώματα και κάμψη των φύλλων που δίνει στο φυτό την όψη ανοιχτής ομπρέλας) η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη και επιφέρει την ολική ξήρανση του δέντρου.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ                        ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΑΝΟΣ                                         1. ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΪΚΑΣ (ΠΕ9 ΓΕΩΠΟΝΟΣ)
                                                                              2. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕΤΡΟΥ (ΠΕ9 ΓΕΩΠΟΝΟΣ)