Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Ψαρεύοντας ...ειδήσεις! Ρήσεις και αντιρρήσεις

ΡΗΣΗ

«….Πολύ σημαντική ημέρα. Αποφάσεις ιστορικής σημασίας από την Ευρώπη. Μπορεί να πει κανείς ότι, μετά από ενάμιση χρόνο πολύ σκληρής δουλειάς και θυσιών του Ελληνικού λαού, υπάρχει μια πολύ μεγάλη δικαίωση. Έχουμε ένα χρέος πια που, παρά τις δυσκολίες, είναι διαχειρίσιμο, ένα πλαίσιο ασφάλειας για την Ελλάδα!!! Παραμένουμε συνεπείς και αυτό νομίζω αξιολογήθηκε πολύ θετικά, για τη δική μας βούληση να αλλάξουμε τη χώρα….» ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Α. Παπανδρέου, κατά τη συνάντηση της 22ης Ιουλίου του 2011, μια μέρα μετά τη συμφωνία της 2ιης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια.

 
ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ

Αν όντως ήταν έτσι, τότε πως τρεις μόλις μήνες μετά έχουμε νέα δήλωση από τον ίδιο (Πρωθυπουργό) για το ίδιο θέμα (χρέος) : «…συνεχίζουμε μια σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του ιστορικού βάρους που κουβαλά ο Ελληνικός λαός λόγω του χρέους, αλλά και την έξοδο από την κρίση…»???? Πώς είναι δυνατό και λογικά εξηγήσιμο το να …συνεχίζεις μια σκληρή διαπραγμάτευση, όταν και την πρώτη φορά (21η Ιουλίου) πριν τη σύνοδο με η Βουλή ψηφίζει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά και σήμερα λίγο πριν αυτή που θα γίνει στις Βρυξέλλες η Βουλή να ψηφίζει το … Μεσοπρόθεσμο??? Ποιο είναι άραγε το διαπραγματευτικό ατού που διαθέτει ο κ. Πρωθυπουργός και στην ουσία το ελληνικό κράτος αφού στην πραγματικότητα τα έχει εξαντλήσει πριν καν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ??? Τυχαίο??? ΟΧΙ βέβαια.

ΡΗΣΗ

«…..Αυτό που επισημαίνω στο εξωτερικό και προς κάθε κατεύθυνση, δήλωνε τον Ιούλιο στην “Καθημερινή”, είναι ότι εμείς καταβάλλαμε ως χώρα μια προσπάθεια άνευ προηγουμένου, ..λάβαμε τις όποιες αναγκαίες αποφάσεις, όσο δύσκολες και αν ήταν. Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης να λάβει τις δικές της.
Χθες επαναλάμβανε: «Έχουμε όμως όπλο ισχυρό, το πολύ ισχυρό όπλο των θυσιών του Ελληνικού λαού, τα τελευταία δύο χρόνια. Γι΄ αυτό, τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης... » ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Α. Παπανδρέου.

ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ

Αφού η κυβέρνηση πήρε ΟΛΑ τα μέτρα που της ζήτησαν -αδιαφορώντας πλήρως για τα αποτελέσματα και τις συνέπειές τους- εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, τι είναι αυτό που την κάνει να πιστεύει πως αυτή τη φορά θα αλλάξει η στάση των ευρωπαίων και τροϊκανών??. Αφού με τη στάση της (η κυβερνητική πλειοψηφία) κατέδειξε την χωρίς όρους υπακοή και υποταγή της, τι προσδοκά? Φιλεσπλαχνία? Φιλελληνισμό? ή στα μια καλή «Χριστιανική» ελεημοσύνη? Είναι δυνατόν? Τόση αφέλεια?? Σαφώς ΟΧΙ.

ΡΗΣΗ

«…εξαίρεση των χώρων άσκησης θρησκευτικής λατρείας από την καταβολή του έκτακτου τέλους ακίνητης περιουσίας, όπως και από ένα σύνολο άλλων φόρων που καταβάλλονται για χρήσεις ακινήτων αποφάσισε η κυβέρνηση…..»

 
ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, αν και είναι δύσκολο να υπολογισθεί με ακρίβεια, φαίνεται να αγγίζει τα 700 εκατομμύρια ευρώ ενώ μπορεί να φτάνει και το ένα δισεκατομμύριο!!!. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται πάνω από 500 μοναστήρια, 7.500 ενορίες, 130.000 εκτάρια γης υψηλής αξίας τα οποία βρίσκονται σε ορισμένες από τις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας και της επαρχίας, καθώς και μετοχές των οποίων η αξία υπολογίζεται μεταξύ 7 και 15 εκατομμυρίων ευρώ.
Επιπλέον οι 10.000 ιερείς που υπηρετούν στις διάφορες ενορίες πληρώνονται από το κράτος και όχι από την Εκκλησία, γεγονός που κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο 220 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Παράλληλα οι ιερείς εξαιρέθηκαν από το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας στο οποίο υπόκεινται όλοι οι κρατικοί υπάλληλοι (πλην των εκπαιδευτικών, των ιατρών και των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας). Εύλογο αν μη τι άλλο το ερώτημα; « γιατί η κυβέρνηση απάλλαξε την Εκκλησία από τον φόρο ιδιοκτησίας, τον οποίο καλούνται να πληρώσουν όλοι οι Έλληνες πολίτες??
Αξίζει επίσης να δούμε και τις νομοθετικές παρεμβάσεις περί του θέματος:
Με το νόμο 2459/97 απαλλάσσονται από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν οι ναοί, οι μονές, καθώς και το Άγον Όρος.
Με το ν. 3220/2004, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παραμονές των εκλογών του 2004, με τίτλο «Μέτρα αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής...», η Εκκλησία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση της εισφοράς 35% των εσόδων της. Η εισφορά είχε θεσπιστεί το 1945, όταν το κράτος ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει τους μισθούς των κληρικών και η Εκκλησία να εισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό το 25% των ακαθάριστων εσόδων της, ποσοστό που το 1968 αυξήθηκε στο 35%.

1. Με το φορολογικό ν. 3296/2004, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2004, το Δημόσιο στερήθηκε τεράστια ποσά, καθώς η Εκκλησία απαλλάχθηκε από το φόρο 10% που επιβαρύνει τα εισοδήματα από την εκμίσθωση γαιών και οικοδομών των μητροπόλεων, των ναών, των μοναστηριών κ.λπ. Ειδικότερα, ο νόμος προέβλεψε για το οικονομικό έτος 2006 μείωση φόρου στο 7%, για το 2007 στο 4% και από το 2008 πλήρη απαλλαγή!
2. Με το νόμο 3842/2010 καταργήθηκε ο ν. 3427/2005 που αναφερόταν στην επιβολή ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές.

Έτσι λοιπόν μετά τα παραπάνω η Εκκλησία ΔΕΝ πληρώνει: α) Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, β) Φόρους Δωρεάς, γ) Φόρους Κληροδοτημάτων, δ) Φόρο εισοδήματος, ε) Φόρους Μεταβίβασης, στ) τους μισθούς των εργαζομένων της (κληρικούς). Βέβαια πρέπει να αναφερθεί πως η Εκκλησία της Ελλάδος, έβγαλε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει πως μόνο για το 2010 πληρώθηκε φόρος αξίας 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και ότι ο πλούτος που της αποδίδεται είναι μύθος καθώς το κράτος έχει κατάσχει το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας, ενώ παράλληλα αναφέρει πως μεγάλο μέρος των εισοδημάτων της χρησιμοποιείται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Όπως και να έχει : Α) Αυτό όμως δεν φαίνεται να πείθει ιδιαίτερα τον κόσμο που απαιτεί άμεση φορολόγηση της Εκκλησίας και λεπτομερή καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας Β) Δεν δικαιολογεί με τίποτα τις αποφάσεις τις κυβερνητικές για δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά τη φορολόγηση.

ΡΗΣΗ

«…Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη πορεία, μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό. Όμως, πλέον, ξέρουμε το δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά. Μπροστά μας έχουμε ένα ταξίδι με απαιτήσεις από όλους μας, αλλά με μια νέα συλλογική συνείδηση και κοινή προσπάθεια θα φθάσουμε εκεί ασφαλείς, πιο σίγουροι, πιο δίκαιοι, πιο περήφανοι..." ο Πρωθυπουργός κ. Γ.Α. Παπανδρέου στο διάγγελμά του για την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης .

ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ

"Κάποιος πρέπει να πληροφορήσει τον Γ. Παπανδρέου ότι και ο Οδυσσέας ήξερε το δρόμο για την Ιθάκη αλλά του πήρε 10 χρόνια για να φτάσει. ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ !!! οι άλλοι πέθαναν στη διαδρομή. (Αντιγραφή σχολίου από την Καθημερινή). Επίσης καλό θα ήταν να …. σώσουν την Ελλάδα με τους Έλληνες, γιατί κατά την ταπεινή μου άποψη μάλλον μας …..έχουν …(ξε)γραμμένους.



Ο …ΨΑΡΑΣ – ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ