Ο ανεξάρτητος ελληνικός κινηματογράφος πρωταγωνιστής στο 2ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κορινθίας Πελοποννήσου. Κάποιοι από τους πιο ταλαντούχους αλλά και τους πιο ιδιαίτερους επαγγελματίες του ανεξάρτητου Ελληνικού Κινηματογράφου πρόκειται να τιμήσουν με την προβολή της τελευταίας τους ταινίας αλλά και με τη παρουσία τους στο φετινό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί μετά από 3 χρόνια για δεύτερη φορά 3-10 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου. Η προετοιμασία άρχισε τον περασμένο Φεβρουάριο με διεξαγωγή διαγωνισμού αφίσας στη Κόρινθο και η διαφήμιση το Μάιο στο φεστιβάλ Καννών. Ελήφθησαν αιτήσεις για συμμετοχή από 50 χώρες και θα προβληθούν συνολικά 40 ταινίες πρόσφατης παραγωγής, από τις οποίες οι 15 είναι Ελλήνων σκηνοθετών. Αξίζει να τονιστεί ότι στο Φεστιβάλ θα προβληθούν δύο παγκόσμιες πρεμιέρες. Η γερμανική ταινία "Big Black" του Όλιβερ Κιρ με πρωταγωνιστές τον Ντέιβιντ Γκαντ ( Braveheart) και την Ντέλφιν Σανεάκ. Η δεύτερη ταινία είναι το θρίλερ "Σκοτεινός Θρύλος" του Έλληνα σκηνοθέτη Ζάχου Σαμολαδά. Οι δύο σκηνοθέτες θα παραστούν κατά τη προβολή των ταινιών τους. Επίσης, η παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (3/12/2011) θα τιμηθεί με το κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο "We Can Do". Τέσσερα ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Το πρώτο έχει τον τίτλο "My sweet Canary". Πρόκειται για την ζωή της ρεμπέτισσας Ρόζα Εσκενάζυ που πέθανε στο Στόμιο Κορινθίας. Το δεύτερο, είναι τουρκικής παραγωγής "Recycling Life: I Found Dostoyevsky in the Garbage " του Ένις Ριζά. Το γαλλικό βιογραφικό "Cia Cirella" και το βραβευμένο "Ithaca" του Κωνσταντίνου Παπαθανασίου, που παρουσιάζει δραματοποιημένο το ομώνυμο ποίημα του Καβάφη.
Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνονται οι βραβευμένες πολεμικές ταινίες, η ιταλική "O άνθρωπος που θα έλθει" του Τζόρτζιο Ντιρίτι και η ρωσική "Θα θυμάμαι" του Βιτάλι Μπορόβιεφ. Το αριστούργημα "Love Story" του Σαπούτρα από την Ινδονησία και η Πολωνέζικη ταινία μυστηρίου "H εξαφάνιση" του Ανταμ Ουρινιάκ.
Πολυαναμενόμενες πρεμιέρες με τη παρουσία των σκηνοθετών για τις ελληνικές ταινίες όπως το "FISH & CHΙPS" του Κύπριου σκηνοθέτη Ηλία Δημητρίου, το "DOS-Μια ιστορία αγάπης από την ανάποδη" του Στάθη Αθανασίου, που κατέκτησε τα βραβεία καλύτερης ταινίας και κοινού στο φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, το "ΠΙΚΡΟ ΧΙΟΝΙ" του Γιώργου Αγαθονικιάδη και το "45 τμ" του Στράτου Τζίτζη, με βραβείο σεναρίου από το Ελληνικό Φεστιβάλ στο Λονδίνο και βραβεία κοινού και α' γυναικείου ρόλου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρου, αλλά και ξενόγλωσσες ταινίες μικρού κι μεγάλου μήκους και παγκόσμιες πρεμιέρες ανερχόμενων σκηνοθετών εγείρουν το ενδιαφέρον των σινεφίλ Κορινθίων, και όχι μόνο, θεατών. Πρεμιέρες θα είναι το ινδικό δράμα "Bhobhar" του Γκαζέντρα Σροτρίγια, το ρωσικό "Mήδεια" βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Σενέκα με τη παρουσία της σκηνοθέτιδας Ναταλία Κουζνέτσοβα και το φιλμ νουάρ "Σημειώσεις από τον Νέο Κόσμο" εμπνευσμένο από το "Υπόγειο" του Ντοστογιέφσκι με τη παρουσία του σκηνοθέτη Βιτάλι Σάμιν από το Λός Αντζελες.
Την Κυριακή το πρωί 11:30, 4/12/2011 θα προβληθούν παιδικές ταινίες, όπως τα γράμματα της αλφαβήτου σε κινούμενα σχέδια παρουσία του σκηνοθέτη Αρίσταρχου Παπαδανιήλ με ελεύθερη είσοδο στο Δημοτικό Θέατρο. Την ίδια μέρα θα γίνει η προβολή της βραβευμένης ταινίας, στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου 2009, κινουμένων σχεδίων "Δίολκος 1500 χρόνια" των δημιουργών Θ. Π. Τάσιο, Ν. Μήκα, Γ. Πολύζο με επιστημονικό συνεργάτη τον Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Απόστολο Παπαφωτίου. Θα πραγματοποιηθεί έκθεση αφίσας από την Global Arts στο Δημοτικό Θέατρο και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα"Κινηματογραφικές Εμπειρίες" το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 12:00, με συμμετέχοντες σκηνοθέτες, μέλη των κριτικών επιτροπών και κοινό. Επίσης θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο φωτογραφίας στην Global Arts.
Η φετινή κριτική επιτροπή ταινιών μεγάλου μήκους αποτελείται από την πολυβραβευμένη Ελληνίδα ηθοποιό Άννα Συνοδινού, τη βραβευμένη μουσικοσυνθέτη Μάρω Θεοδωράκη, τον βραβευμένο Ινδό παραγωγό Vivek Singhania, τον Κύπριο Νικόλα Δημητρίου σκηνοθέτη και παραγωγό και τον Van Papadopoulos συντονιστή προγράμματος του Cannes Classic. Τριμελής επιτροπή της ομάδας σινεφίλ του Κέντρου Νέων Κορινθίας θα απονείμει τα βραβεία στις διάφορες κατηγορίες των ταινιών μικρού μήκους.
Την Κόρινθο την εβδομάδα του Φεστιβάλ θα την επισκεφτούν Έλληνες σκηνοθέτες και ηθοποιοί, αλλά και δημιουργοί από τις Η.Π.Α, το Ιράν, Γερμανία, Ρωσία, Ινδία, Πολωνία, Aυστρία. Επίσης θα παραστεί το μέλος της κριτικής επιτροπής ο βραβευμένος Ινδός παραγωγός Βιβέκ Σιγκάνια και η μουσικοσυνθέτης Μάρω Θεοδωράκη, ανιψιά του Μίκη Θεοδωράκη και γνωστή από το Greek Idol.
Τελετή έναρξης 3/12/11 20:30 - Παρουσιάστρια των τελετών έναρξης και λήξης είναι η Κορίνθια ηθοποιός Ελένη Πετροπούλου. Θα παρουσιασθούν χορευτικά δρώμενα με θέμα τον Πήγασο από ομάδα χορευτών της Global Arts σε χορογραφία Σοφίας Γλυκοφρύδη. Τελετή λήξης 10/12/11, 20:30 - Θα παρουσιάσει μουσικό πρόγραμμα η γυναικεία χορωδία του ΚΕ.ΠΑ.Π Opus Femina με μαέστρο τη Φάλια Παπαγιανοπούλου. Συνοδεύει ο Παναγιώτης Λάλεζας στο τραγούδι, ο Φαριλέκας Γαβριήλ -πιάνο, ακορντεόν, ο Σαμαράς Νίκος - κιθάρα, ο Μπρούζος Μιχάλης - κιθάρα και ο Κουκλάκης Γιώργος - μπουζούκι. Τα βραβεία του Φεστιβάλ: Τον Χρυσό Πήγασο του φετινού φεστιβάλ φιλοτέχνησε ο Σωκράτης Λαμπρόπουλος.
Μέγα Βραβείο (Χρυσός Πήγασος), Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α' Ανδρικού, Α' Γυναικείου, Φωτογραφίας, Μουσικής Σύνθεσης, Μοντάζ, Σκηνικών και Κοστουμιών, Σχεδιασμού Παραγωγής, Καλύτερου Παιδικού Έργου, Κινουμένων Σχεδίων, Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας,, Βραβείο Κοινού για Μικρού και Μεγάλου Μήκους, Βραβείο Cinefil του Κέντρου Νέων Κορινθίων Καλύτερης Μικρού Μήκους και Φωτογραφίας. Το Φεστιβάλ CIFF είναι οργανισμός μη κερδοσκοπικός, έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και πρωτοτυπεί με τη δημιουργία θεματικής κατηγορίας ταινιών με θέμα τις "ΓΕΦΥΡΕΣ", προβάλλοντας τη γεωγραφική θέση ορόσημο της Πελοποννήσου και τον Ισθμό που την ενώνει με την Στερεά Ελλάδα. Το βραβείο "ΧΡΥΣΟΣ ΠΗΓΑΣΟΣ" απονέμεται σε ταινία που διακρίνεται από τη VIP διεθνή κριτική επιτροπή μέσα από επίσημη επιλογή ταινιών μεγάλου μήκους, υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, που θα ταξιδέψουν και θα προβληθούν σε άλλα φεστιβάλ, προβάλλοντας τους χορηγούς των βραβείων και την πόλη της Κορίνθου και μετά το πέρας του Φεστιβάλ CIFF.
Φέτος συνδιοργανωτές είναι η Εταιρεία Πολιτισμού CINEART και η Global Arts. Όλες οι προβολές των ταινιών θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου. Η είσοδος θα είναι δωρεάν για τους κατόχους κάρτας ανεργίας με την επίδειξη της κάρτας και της αστυνομικής ταυτότητας, καθώς και για τα ΑΜΕΑ. Η εκδήλωση έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Κορινθίων με την παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου.
Με εκτίμηση
Πέτρα Τερζή
κιν. 6972080441