Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Επίλυση του σοβαρού προβλήματος του χώρου της εναπόθεσης των Αστικών απορριμμάτων των Δήμων Σικυωνίων και Βέλου- Βόχας

Σχετικά με το ανωτέρω σοβαρό ζήτημα σας γνωρίζω τα παρακάτω:
Οι Δημοτικές αρχές και φυσικά οι επικεφαλής τους εκλέγονται απο τους πολίτες για να λύνουν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν και προκύπτουν και όχι με τη στάση και συμπεριφορά τους να δημιουργούν άλλα.
Συγκεκριμένα το ζήτημα της διαδημοτικής συνεργασίας των πρ.Δήμων Σικυωνίων και Βέλου, όσον αφορά τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων είναι γνωστό, αλλά θα επισημάνω όμως κάποια στοιχεία με σκοπό την συνεισφορά μου την άμεση αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος.
Η οικονομοτεχνική μελέτη της διαδημοτικής συνεργασίας των προαναφερθέντων Δήμων, εκτός των άλλων, προέβλεπε και την μετατροπή του Χ.Δ.Α. του Δήμου Βέλου σε χώρο διάθεσης αδρανών υλικών, προκειμένου οι δύο Δήμοι να εναποθέτουν τα υλικά αυτά και στερεά απόβλητα στο χώρο αυτό που βρίσκεται στη θέση «Μπαστήρι» Παναγία Γιουρούτσι του Δήμου Βέλου, ο οποίος ήταν κατάλληλος για τον σκόπο αυτό, αφού γίνουν βέβαια τα απαραίτητα έργα και παρθούν οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.
Όταν αρχές του 2003 ανέλαβε η νέα Δημοτική αρχή του Δήμου Σικυωνίων, είχα την τιμή να εκπροσωπώ το Δήμο Σικυωνίων ως Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος –καθαριότητας.
Τα στερεά αντικειμένα και τα αδρανή υλικά το αρμόδιο τμήμα καθαριότητας του Δήμου μας τα απέρριπτε στον προαναφερόμενο χώρο «Μπαστήρι» στη θέση Παναγία Γιουρούτσι, στα πλαίσια της διαδημοτικής συνεργασίας καθ’ όσον ο χώρος που εναπέθετε τα αντικείμενα αυτά παλαιότερα ο Δήμος Σικυωνίων είχε γίνει αντικείμενο δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Δήμου και ιδιωτών.
Χωρίς κανένα λόγο και αιτία τον Απρίλιο του 2003 ο Δήμος Βέλου με επικεφαλής τον κ. Λαμπρόπουλο «φρόντισε» να αποκλείσει τον χώρο με αποτέλεσμα ο Δήμος Σικυωνίων να βρεθεί σε πλήρες αδιέξοδο, να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα με την εναπόθεση των αποβλήτων αυτών και να έρχεται σε συνεχή ρήξη με τις δασικές και δικαστικές αρχές με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Με λίγα λόγια στην ουσία ο Δήμος Βέλου δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα στα πλαίσια της οικονομοτεχνικής μελέτης και των αποφάσεων που ελήφθησαν.
Σήμερα, όπως πληροφορούμε, προκύπτει ένα νέο ζήτημα με την εναπόθεση των αστικών απορριμμάτων του διευρυμένου Δήμου Βέλου-Βόχας στο ΧΥΤΑ Κιάτου, ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει τον σημερινό όγκο των απορριμμάτων .
Έτσι οι Δημοτικές αρχές και οι επικεφαλής αντί να έρθουν σε συνεννόηση για τη λύση του προβλήματος αρχίζουν νέα αντιπαράθεση και προσφυγές σε ασφαλιστικά μέτρα των δυο διευρυμένων Δήμων χωρίς να γνωρίζει κανένας το αποτέλεσμα.
Δυστυχώς ο « Καλλικράτης» έγινε μόνο με γνώμονα την εξοικονόμηση χρημάτων και όχι την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία.
Αυτό όμως κκ. Δήμαρχοι και Δ.Σ. δεν εμποδίζει σε τίποτα το σταμάτημα των «εχρθοπραξιών» και τη λύση του σοβαρού αυτού προβλήματος με βάση τη λογική και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Δημοτών των νέων Δήμων, οι οποίοι στο κάτω –κάτω δεν φέρουν καμία ευθύνη και δεν υπάρχει κανένα λόγος να ταλαιπωρούνται.
Υπάρχουν όλες προυποθέσεις και τα Κοινοτικά κονδύλια να λυθεί άμεσα το πρόβλημα, σε περίπτωση δε που αυτό δε θα γίνει θα φέρετε ακεραία την ευθύνη και θα είστε υπόλογοι απέναντι στους Δημότες μας.

Με εκτίμηση
Νίκος Ζαχαρόπουλος