Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Οι θέσεις των εθελοντικών συλλόγων για τη δασοπροστασία

Τις θέσεις τους εξέθεσαν οι σύλλογοι εθελοντών δασοπροστασίας του δήμου μας, ενημερώνοντας γι' αυτές και τη Δημοτική Αρχή. Η επιστολή τους αναφέρει τα εξής:

"Σε εποχές κρίσεως όπως αυτή που διανύουμε, η προστασία των δασών δεν είναι πολυτέλεια αλλά κρίσιμη παρέμβαση και αναγκαία επένδυση για την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των πολιτών του νέου Δήμου Σικυωνίων,που καλείται να διαχειριστεί 350.000 δασικά στρέμματα που χαρακτηρίζονται από υψηλή οικολογική αξία και μοναδική βιοποικιλότητα.

Επίσης η Στυμφαλία και ο Φενεός αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα με μεγάλα αποθέματα νερού (ως κλειστή υδρολογική λεκάνη )που αξίζει και πρέπει να προστατευτεί.

Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη,ο ρόλος του δασαρχείου υποβαθμίζεται και συρρικνώνεται και μέρη των αρμοδιοτήτων του περνούν στο νέο Δήμο.

Ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες που ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη προστασία του δάσους,πήραμε την πρωτοβουλία ως εκπρόσωποι των εθελοντικών συλλόγων δασοπροστασίας και πυρασφάλειας των Δήμων Σικυωνίων,Στυμφαλίας και Φενεού και συναντηθήκαμε στις 25.09.2010 στο τ.δ.Ψαρίου και με την παρουσία του Δ|ντή Δασών κ.Καλλίρη και τον Διοικητή Πυροσβεστικής Κιάτου κ.Σωτηράκο,με σκοπό να συλλέξουμε όλες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες προκειμένου να περάσουμε το σωστό μήνυμα στο νέο Δήμο για να μπορέσει να δρομολογήσει θετικές εξελίξεις προς την προστασία των δασών μας.Μετά από ουσιαστική συζήτηση καταλήξαμε στις παρακάτω προτάσεις που για την υλοποίησή τους αρμόδιος θα είναι ο νέος Δήμος.

1.ΣΥΝΤΑΞΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ που θα καθορίζουν τα ακριβή όρια τους αλλά και την ιδιαίτερη κατηγορία που ανήκουν και του εθνικού κτηματολογίου ώστε να επιλυθεί οριστικά και το ιδιοκτησιακό τους όπου υπάρχει αμφισβήτηση.

2.ΣΥΝΤΑΞΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ για να διασφαλιστεί η προστασία τους από αυθαίρετη δόμηση και παράλογες χρήσεις.

3.ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ Δ\ΝΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ στον νέο οργανισμό του Δήμου επανδρωμένο με δασολόγους και σύγχρονο μηχανικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό ικανό να συντάξει προτάσεις ,διαχειριστικές μελέτες ,μελέτες ειδικών δασοτεχνικών έργων και σχέδια βελτίωσης και προκειμένου να γίνει η ένταξη ,υλοποίηση και απορρόφηση ειδικών προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων της Ε.Ε .

4.ΣΥΝΤΑΞΗ για όλα τα δάση ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφοριας των καρπώσεων και της πολλαπλής αξιοποίησης τους. Είναι θαυμάσιοι βιότοποι για την ενδημική και αποδημητική πανίδα της περιοχής και μπορούν να αναπτυχτούν στη κατεύθυνση του αγροτουρισμού ,οικοτουρισμού ,κατασκηνωτικού τουρισμού ,ειδικών σπορ και αθλητικών δραστηριοτήτων καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

5.ΕΓΓΡΑΦΗ και εξασφάλιση ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ στον κατ΄έτος στον Δημοτικό προϋπολογισμό που θα διατίθεται αποκλειστικά για την διαχείριση, προστασία και αξιοποίηση τους.

6.ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ διαχείρισης φυσικών καταστροφών όπως δασικών πυρκαγιών κλπ με προσχέδια κατά τοπικό διαμέρισμα.

7.ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΠΑΝΔΡΩΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ με ειδικευμένο προσωπικό και επέκταση του αντικειμένου της στη πρόληψη περιβαλλοντικών αδικημάτων σε ολόκληρη την έκταση του νέου δήμου.

8.ΙΔΡΥΣΗ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ όλων των ομάδων και μη κυβερνητικών οργανώσεων των τέως παλιών Δήμων που δραστηριοποιούνται σε θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού με αντικείμενο την αποτελεσματικότερη συνεργασία και αλληλεγγύη τους.

9.ΘΕΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΩΣ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΧΟΡΗΓΙΩΝ από οικονομικά εύρωστα φυσικά και νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με δημόσια διασφάλιση, προσεκτική και διαφανεί διαχείριση των χορηγιών και δημόσια αναγνώριση από τον Δήμο.

10.ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ με άλλες πόλεις ,φορείς, πανεπιστήμια του εσωτερικού και του εξωτερικού με στόχο την ανάπτυξη γνώσεων σε θέματα διαχείρισης αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος και των δασικών οικοσυστημάτων με την οργάνωση ημερίδων ,συνεδρίων κλπ."