Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΛΣΗ ΜΑΣ

Με αφορμή το τραγικό γεγονός της 15-8-2010 στο ιδιωτικό προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Παναγίας Κιάτου, η Δ/νση δασών Κορινθίας προέβη άμεσα σε εμπεριστατωμένη έρευνα στα άλση και πάρκα των Δήμων Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου προκειμένου να προληφθεί ένα νέο ατύχημα από μία ενδεχόμενη πτώση σε ανύποπτο τόπο και χρόνο από το οποίο θα κινδυνέψουν άνθρωποι ή θα προκληθούν σοβαρές ζημιές.
Είναι γεγονός ότι εκτός από τη φυσική αυτοφυή χλωρίδα (δέντρα, θάμνοι κ.λ.π.) που αναπτύσσεται στα φυσικά δασικά οικοσυστήματα του Νομού μας δέντρα και θάμνοι υπάρχουν και στις πόλεις τα χωριά μας και σε κοινόχρηστους χώρους (πάρκα και άλση, πλατείες, δρόμους, δημοτικούς επαρχιακούς, εθνικούς, σχολεία, αθλητικούς χώρους, παραθαλάσσιες και παραποτάμιες εκτάσεις, δενδροστοιχίες κ.λ,π.) αλλά και ιδιωτικούς χώρους (σταθμοί, κατασκηνώσεις, κατοικίες κ.λ,π.).
Στις περισσότερες των περιπτώσεων τα δέντρα αυτά φυτεύτηκαν στο παρελθόν καλοπροαίρετα στην προσπάθεια των φορέων, πολιτείας, Δήμων, Κοινοτήτων, Συλλόγων, Σχολείων, οργανισμών πολιτών κ.λ.π., να βελτιώσουν την αισθητική και την ποιότητα διαβίωσης των πολιτών. Στους περισσότερους από αυτούς τους χώρους κατά έτος οργανώνονται τοπικά πανηγύρια και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Πολλά όμως από αυτά τα δέντρα, πήραν μεγάλες διαστάσεις και επικίνδυνες κλίσεις με κίνδυνο να καταπέσουν για διάφορους λόγους και αιτίες και να προκαλέσουν ατυχήματα ή καταστροφές. Σαν ζώντες οργανισμοί ειδικά τα μεγάλων διαστάσεων δέντρα έχουν υποστεί λόγω φυσικών ή τεχνιτών παρεμβάσεων τραυματισμούς που έχουν εξωτερικά επουλωθεί ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμοι μακροσκοπικά, διατηρούν τις κόμες τους σε καλή κατάσταση ώστε να μην προδίδουν σημεία γήρανσης ή μείωσης της μηχανικής αντοχής του κορμού τους σε διάφορα ύψη. Τα δέντρα αυτά αποτελούν κομμάτι της ζωής των κατοίκων οι οποίοι συνδέονται με αυτά τα ιστορικά περιστατικά και βιώματα γιατί ακριβώς αποτελούν κομμάτι του περιβάλλοντος της πόλης που γεννήθηκαν και διαβιούν. Από την άλλη μεριά η άναρχη οικοδομική και οικιστική ανάπτυξη, μείωσε το αστικό πράσινο και έκανε τους πολίτες υπερευαίσθητους σε οποιαδήποτε προσπάθεια καταστροφής του πρασίνου στο οποίο περιλαμβάνονται και τα δέντρα που προαναφέρθηκαν. Έτσι αντιμετωπίζεται αρνητικά και προκαλεί έντονη λαϊκή αντίδραση και αγανάκτηση που εκφράζεται κυρίως από οικολογικούς και πολιτιστικούς συλλόγους κάθε προσπάθεια απομάκρυνσης επικίνδυνων δέντρων ακόμα και όταν κρίνεται από τους Δήμους, φορείς ή άλλες αρχές ότι μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα. Όταν κάποιο από αυτά πέσει και προκαλέσει ζημία ή ατύχημα, τότε πάλι προκαλείται η λαϊκή αγανάκτηση και αντίδραση γιατί κανείς δεν πήρε έγκαιρα μέτρα για την απομάκρυνση τους που θα αποσοβούσε το ατύχημα ή την ζημιά.
Στην ιατρική αγαπητοί φίλοι υπάρχει η ρήση «κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν». Άλλωστε κάθε αφαίρεση επικίνδυνου δέντρου αναπληρώνεται από την φύτευση άλλων που δεν θα δημιουργήσουν μεγαλώνοντας κινδύνους.
Τόσο η μακρόχρονα άριστη συνεργασία μας με τον Δ/ντή των Δασών κ. Παν. Καλλίρη, που τιμά με την επιστημονική του κατάρτιση και το κύρος του την Κορινθία, όσο και οι τεκμηριωμένες επιστημονικά προτάσεις του για τις παρεμβάσεις που επιβάλλονται να γίνουν άμεσα στα άλση και πάρκα των δήμων Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου, εγγυώνται ότι θα τύχουν της ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής για να αποτραπούν παρόμοια ατυχήματα σαν αυτό του άλσους της Παναγίας, στο Κιάτο.

Βασίλης Κελλάρης