Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ Ή ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΑΖΙ;

Δεν έχασε την ευκαιρία το δημοτικό Συμβούλιο των Σικυωνίων κατά την τελευταία του συνεδρίαση εν μέσω ευχών και συναίνεσης να φανεί συνεπής στη μέχρι τώρα διαδικασία με την οποία έπαιρνε τις περισσότερες  αποφάσεις του, μέχρι σήμερα. Με πολιτικά κριτήρια και χωρίς την γνώση της πραγματικής διάστασης των θεμάτων, πάρθηκαν πάμπολες αποφάσεις για της οποίες άλλωστε θίχτηκαν και από τους δημότες το ηχηρό χαστούκι το οποίο μάλλον δεν αντελήφθησαν.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να καταλάβετε και το καταγγελτικό ύφος μου το οποίο ελπίζω να μου συγχωρήσετε. Με χρήματα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής προστασίας ο δήμος με πρωτοβουλία του δημάρχου, προμηθεύτηκε 10 αντλίες υψηλής πίεσης ειδικές για πυρόσβεση μαζί με 10 βυτία.
Σύμφωνα με την τότε απόφαση του, προορισμός των αντλιών αυτών ήταν να διατεθούν στις ομάδες δασοπροστασίας στα ορεινά δημοτικά διαμερίσματα. Αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα της ΣΙΚΥΩΝΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (ΣΙΠΠΕ) το οποίο έχει τεθεί στο δημοτικό συμβούλιο αρκετές φορές με κάθε ευκαιρία. Κάθε φορά προσπαθούσαμε να τους εξηγήσουμε ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθούν πραγματικές ομάδες πυρασφάλειας  στα χωριά οι οποίες ύστερα από θεωρητική εκπαίδευση από τον δ/ντή δασών κ. Καλλίρη και πρακτική εξάσκηση με την βοήθεια του διοικητή της πυροσβεστικής, εξοπλισμένη με τις αντλίες αυτές, κάτω από ένα κεντρικό σχέδιο δράσης του δήμου θα μπορούσαν να δράσουν άμεσα και αποτελεσματικά που είναι και το ζητούμενο. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η ΣΙΠΠΕ έχει δημιουργήσει τέτοιες ομάδες στα Δ.Δ. Τιτάνης, Γονούσας, Παραδεισίου και Κρυονερίου τις οποίες έχει προμηθεύσει με δικά της έξοδα με παρόμοιες αντλίες.

Σύμφωνα λοιπόν με την πρόταση μας δημιουργείται ένα δίκτυο από 15 περίπου ομάδες οι οποίες αν λειτουργήσουν με συγκεκριμένο σχέδιο δράσης το οποίο έχουμε καταθέσει από πρόπερσι  στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου θα μπορεί να υπάρξει μια στοιχειώδης προστασία των δασών της περιοχής μας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο νέος δήμος έχει να διαχειριστεί περίπου 350.000 στρέμματα δάσους με δεδομένη λόγω Καλλικράτη υποβάθμιση και συρρίκνωση του δασαρχείου Κορίνθου.
Το πιο δύσκολο κομμάτι στο σχέδιο αυτό είναι να βρεθούν 5-6 άτομα σε κάθε χωριό τα οποία πέρα από τα πάμπολα καθημερινά τους προβλήματα θα δεχθούν να μπουν σε αυτή την διαδικασία με αξιοπιστία. Αυτό το αναλαμβάνει η ΣΙΠΠΕ η οποία μαζί με τον νέο διοικητή της πυροσβεστικής ο οποίος έχει αντιληφθεί τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος και με συγκεκριμένο σχέδιο επισκεπτόμαστε τα διάφορα καφενεία στα χωριά με προγραμματισμένα ραντεβού και προσπαθούμε να στήσουμε αυτές τις ομάδες.
Στις 10-12-2010 η ΣΙΠΠΕ κατέθεσε αίτημα στο δήμο Σικυωνίων με το οποίο ζητούσε να της δοθεί το δικαίωμα να διαχειριστεί για κάποιο χρονικό διάστημα τις αντλίες αυτές. Ζητούσε δηλαδή το δικαίωμα να λέει στις ομάδες που ιδρύει ότι ο δήμος θα τους δώσει την ειδική αντλία που έχει προμηθευτεί για αυτούς και κατόπιν να προτείνει στο δήμο τη λίστα με τις συγκεκριμένες ομάδες. Ο δήμαρχος με εισήγησή του έφερε το θέμα αυτό στο δημοτικό συμβούλιο της 20ης Δεκεμβρίου. Ξαφνικά με μιας χάλασε όλο το εορταστικό σκηνικό. Και τι δεν ακούσαμε από τους κ. συμβούλους και της πλειοψηφίας αλλά και της μειοψηφίας. Δεν είναι δυνατόν να παραχωρήσει ο δήμος περιουσία του, δεν είναι δυνατόν μια ιδιωτική εταιρεία να αναλάβει να διαχειριστεί τις αντλίες, είναι αναφαίρετο δικαίωμα του δήμου, δεν πρέπει ο δήμος να βοηθάει συλλόγους. Ο δε πρόεδρος του Δ.Δ. Κλιμεντίου διερίγνυε τα ιμάτια του, δηλώνοντας ότι στο χωριό του δεν θέλει τέτοια αντλία. Αλήθεια μήπως έχει κάποιο άλλο εξειδικευμένο μέσο και δεν το ξέρουμε ή μήπως τον τύφλωσε η γνωστή αντιπαλότητα του.
Ακόμη και οι όποιες θετικές γνώμες αντί για να εκφραστούν προτίμησαν την εύκολη λύση της αναβολής του θέματος για το επόμενο συμβούλιο. Μόνο ο κ. Μουρίκης προς τιμή του είπε τα πράγματα με το όνομα τους. Ότι δηλαδή ο δήμος δεν έχει την δυνατότητα αυτή ουτε και για τα δικά του οχήματα , να τα διατηρεί στα ορεινά για πάρα πολλούς λόγους. Μη ξεχνάμε ότι το περασμένο καλοκαίρι μέρες με αυξημένο δείκτη επικινδυνότητας 4, το αυτοκίνητο του δήμου (δώρο της Μητρόπολης) παρέμενε στο Κιάτο. Τυχαίο;  Ο κ. δήμαρχος που έκανε την εισήγηση και ο κ. Μουρίκης πολύ πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου δήλωσαν ότι δεν θα ασχοληθούν με τις εκλογές.
Τι να πεις. Θα πάνε μόνοι τους να ιδρύσουν τις ομάδες και να διαθέσουν τις αντλίες ή θα τις αφήσουν να σκουριάσουν στο υπόγειο. Μήπως πιστεύουν ότι υπάρχει δυνατότητα και χρόνος στο νέο δήμο με τα χιλιάδες νέα προβλήματα να κάνει κάτι τέτοιο; Έχουν αντιληφθεί για τι πρόκειται; Πώς να τους χαρακτηρίσεις, αδιάφορους για το πρόβλημα ή πολιτικά μικρόψυχους, οι οποίοι από την αλαζονεία τους νομίζουν ότι κάνουμε το κάνουμε για πολιτική εκμετάλλευση. Νομίζουν ότι σκεφτόμαστε όπως αυτοί; Πάντως ένα είναι σίγουρο ότι δεν μπορείς να τους κατηγορήσεις για πολιτική ασυνέπεια.

Σπύρος Κουρούμαλης