Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΣΙΡΙΑΛ «ΒΑΛΚΑΝΟΣ» «Ποιος κυβερνά τελικά αυτόν τον τόπο;»

Ποτέ η γνωστή ρήση δεν ήταν πιο επίκαιρη αφού όλη  η πολιτική μας ζωή το επιβεβαιώνει καθημερινά σε όλα τα επίπεδα. Αυτό που ονομάζουμε «ευνομούμενη πολιτεία» έχει πάψει να προσδιορίζει πια την δική μας πολιτεία.
Πόσο μελάνι είχαμε χύσει πέρυσι (Μάης 2009) για το εργοστάσιο επεξεργασίας δερμάτων του Βαλκάνου στο Διμηνιό με αφορμή καταγγελίες κατοίκων για ρύπανση και κινδύνους υγείας; Πολύ!
Πόσα έγγραφα «πήγαν κι ήρθαν» μεταξύ Δημοτικών Υπηρεσιών και Τμήματος Περιβάλλοντος -Υπηρεσιών Υγείας Νομαρχίας- Αστυνομίας- καταγγελλόντων πολιτών; Πολλά!
Πόσοι έλεγχοι έγιναν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες ελέγχου όπου απέδειξαν την επικινδυνότητα των αποβλήτων του εργοστασίου και την ανάγκη να διακοπεί η λειτουργία του; Πολλοί!
Και τελικά, με τα πολλά πηγαινέλα χαρτιών , ελέγχων, αρμοδίων και αγανακτισμένων πολιτών, αποφάσισε  η Νομαρχία την περιβόητη διακοπή λειτουργίας και το σφράγισμα του εργοστασίου. Και όλοι ανασάναμε, ότι επιτέλους κινήθηκε η μηχανή και τελειώσαμε.


Αμ δε που τελειώσαμε! Μόλις πριν από λίγους μήνες, κάτοικοι παρατήρησαν κινητικότητα και εξαγωγές δερμάτων από το χώρο του εργοστασίου και κάποιοι έβαλαν μπροστά πάλι τον Δήμο για μήνυση του «νομοταγούς» επιχειρηματία. «Τι απέγινε με τη μήνυση;» ρώτησε ο κ. Γιάννης Μιχόπουλος  την Δ.Α. στο τελευταίο Δημ. Συμβούλιο αλλά κανείς δεν ήξερε να του απαντήσει .
Η συζήτηση με τον Αν. Νομάρχη κ. Σπ. Παπαθεοφάνους ήταν πιο αποκαλυπτική. Ο «νομοταγής» επιχειρηματίας όποτε ήθελε, αποσφράγιζε μόνος του το εργοστάσιο και …έκανε δουλειά του»!!!

Ποιος του έδινε άδεια; Ρωτώντας τις υπηρεσίες της νομαρχίας ο Αν. Νομάρχης έφτασε τελικά στην Κτηνιατρική Υπηρεσία η οποία εξέδιδε τις άδειες αποσφράγισης κατ’ αίτηση του Βαλκάνου! Κατόπιν παρέμβασης του Αν. Νομάρχη η Υπηρεσία συμμορφώνεται, για να εισπράξει την αντίδραση του Βαλκάνου (όχι και τόσο …ήπια, όπως μας πληροφόρησαν!) και ενημερώνεται ο Εισαγγελέας, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει από τη μεριά του καμία κίνηση, εξ όσων γνωρίζουμε και χωρίς το φαινόμενο της παράνομης λειτουργίας να έχει σταματήσει!!! Γιατί; Με τίνος πλάτες παρανομούσαν οι υπάλληλοι  της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας; Και από πού αντλεί αυτό το θράσος  ο επιχειρηματίας να θεωρεί το κράτος «τσιφλίκι» του; Και πότε να περιμένουμε την «άμεση» εισαγγελική παρέμβαση;
Τα παραπάνω ερωτήματα εκκρεμούν  προς απάντηση. Το ερώτημα όμως που επείγει πρωτίστως να απαντηθεί είναι το «ποιος κυβερνά επιτέλους αυτόν τον τόπο;» , γιατί μόνο μέσα από την απάντησή του θα λυθεί και το συγκεκριμένο πρόβλημα της προστασίας της κοινωνίας από την αυθαίρετη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία  δράση επιχειρήσεων όπως αυτή του Βαλκάνου, αλλά και το γενικότερο πρόβλημα της απαξίωσης των θεσμών  και της μη εφαρμογής των νόμων από οποιονδήποτε , ΑΤΙΜΩΡΗΤΑ!

Επί του πιεστηρίου: Αληθεύει άραγε αυτό που ακούσαμε ότι ο απερχόμενος Περιφερειάρχης κ. Χατζημιχάλης έδωσε άδεια λειτουργίας στο εργοστάσιο Βαλκάνου; Και αν ναι ελέγχθηκαν οι προϋποθέσεις (περιβαλλοντικές μελέτες κτλ) που δεν υπήρχαν στην απόφαση σφράγισής του; Τελικά τι «δραστηριότητα» με συνοπτικές διαδικασίες και αυτή του κ. Χατζημιχάλη! Εν ριπή οφθαλμού τα κλείνει τα θέματα (αυτά που θέλει, βεβαίως!) ΠΕΣΔΑ, αδειοδοτήσεις….!

Κ. Μαυραγάνη