Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΙΚΥΩΝΑΣ «Ο ΕΠΙΓΕΝΗΣ» & ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣIΚΥΩΝΑΣ» ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

Οι προτάσεις μας αφορούν καταρχάς το Αρχαίο Θεάτρου και την Αρχαίας Σικυώνα ευρύτερα, και  διαμορφώθηκαν από την επεξεργασία των συμπερασμάτων της πρόσφατης Ημερίδας για Αρχαία Σικυώνα που πραγματοποιήθηκε στο Ευγενίδειο Ίδρυμα στις 18/12/2010 και αποτελούν κατά την γνώμη μας μια πολύ σοβαρή αναπτυξιακή προοπτική για την Κορινθία στα πλαίσια μιας νέας προσέγγισης Πολιτισμού Τουρισμού.
Οι προτάσεις αυτές  θα πρέπει να υιοθετηθούν από την νέα Δημοτική Αρχή και  να ενταχθούν στις πρώτες προτεραιότητες της για να ακολουθήσουν οι απαραίτητες ενέργειες και παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους φορείς που είναι υπεύθυνοι για την υλοποίησή τους.
Η  δεύτερη ενότητα προτάσεών μας αφορούν δράσεις πολιτισμού με κύριο φορέα υλοποίησης τον Δήμο Σικυωνίων.
Ακολουθούν οι προτάσεις μας όπως τις θέτουμε προς τον Δήμο , τους Φορείς , τους Συλλόγους και όλη την τοπική Κοινωνία για διαβούλευση και τελική διαμόρφωση.

1)    Προτάσεις για την ανάδειξη της Αρχαίας Σικυώνας:
  • Εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας: Πρέπει να γίνει αναλυτική και εμπεριστατωμένη μελέτη για να καταγραφούν τα υφιστάμενα δεδομένα και να διαμορφωθεί συγκεκριμένο σχέδιο ανασκαφής , αναστήλωσης και τελικής  ανάδειξης του Αρχαίου θεάτρου Σικυώνας.
  • Έναρξη ανασκαφικών εργασιών στο Αρχαίο Θέατρο Σικυώνας: Να αναζητηθούν πολιτιστικοί χορηγοί για την χρηματοδότηση της ανασκαφής και συμπληρωματικά να δημιουργηθούν ομάδες δημοτών που θα εργαστούν εθελοντικά αλλά με την αυστηρή επίβλεψη και καθοδήγηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για να ξεκινήσει επιτέλους και να προχωρήσει η τμηματική αποκάλυψη των κερκίδων του θεάτρου. Στην έναρξη των ανασκαφικών εργασιών αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Ημερίδα ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Πέτρος Θέμελης , ένας άνθρωπος με τεράστια εμπειρία και υπεύθυνος για το εκπληκτικό έργο που έχει επιτελεσθεί στην Αρχαία Μεσσήνη.
  • Δημιουργία κόμβου για Αρχαία Σικυώνα στον νέο αυτοκινητόδρομο Κορίνθου Πατρών: Να κατατεθεί άμεσα από τον Δήμο αίτημα δημιουργίας οδικού κόμβου στον νέο υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο Κορίνθου Πατρών και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να εγκριθεί και να υλοποιηθεί η κατασκευή του.
  • Αγορά συγκεκριμένων οικοπέδων για την ανασκαφή και ανάδειξη της Σικυώνιας Κατοικίας και της συνοικίας των Κεραμέων: με την υπόδειξη των υπευθύνων του ερευνητικού προγράμματος στο πλάτωμα της Αρχαίας Σικυώνας να αγορασθούν συγκεκριμένα  οικόπεδα για να ανασκαφούν και να αναδειχθούν , ένα τυπικό οικοδομικό τετράγωνο της Αρχαίας Πόλης και ο άγνωστος Σικυώνιος Κεραμικός.
  • Να ενοικιασθεί κατάλληλη αποθήκη:  για την φύλαξη των ανασκαφικών ευρημάτων .
  • Να εξευρεθεί κατάλληλο οίκημα στα οικιστικά όρια της σύγχρονης Αρχαίας Σικυώνας (Βασιλικό): για την διαμονή των Αρχαιολόγων που θα προχωρήσουν τις ανασκαφές που να διαθέτει και χώρο εργαστηρίου για την μελέτη και συντήρηση των ανασκαφικών ευρημάτων.
2)    Προτάσεις σε δράσεις πολιτισμού:
  • Κατασκευή λυόμενου θεάτρου: σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο εγγύς προς το Αρχαίο θέατρο που θα γίνει έδρα των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του νέου δήμου.
  • Θεσμοθέτηση Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος και Πανελλήνιου Διαγωνιστικού  Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Θεατρικών Ομάδων:  με έδρα το νέο αυτό θέατρο για να καταστεί η Αρχαία Σικυώνα σημείο αναφοράς στα Πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.
  • Επαναφορά του φιλόδοξου εγχειρήματος  της Συνάντησης Αρχαίας Τραγωδίας «Σκότος Εμόν Φάος»:  ένα πιλοτικό πρόγραμμα σύνδεσης του κέντρου με την περιφέρεια μέσω θεατρικών παραστάσεων, συμποσίου και εργαστηρίων, με πρωτεργάτη τον Θόδωρο Τερζόπουλο, που πραγματοποιήθηκε για δύο συνεχόμενες χρονιές το 2005 και το 2006 στην Σικυώνα και προσέφερε πολύ μεγάλη επικοινωνιακή προβολή στον τόπο μας προσελκύοντας διάσημα ονόματα από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών.
  • Ανασχεδιασμό της δομής και του τρόπου λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου Κιάτου: προκειμένου να μετατραπεί σε ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο που θα στεγάζει πολιτιστικές ομάδες και συλλόγους της Σικυωνίας και θα λειτουργήσει σαν πόλος έλξης και δημιουργικής δράσης  ιδιαίτερα της νεολαίας μας.
Η επιστημονική ημερίδα για την αρχαία Σικυώνα ήταν μία πρωτοβουλία του Συλλόγου των Φίλων του Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας «Ο ΕΠΙΓΕΝΗΣ» που επανέφερε στην επικαιρότητα μία εν ολίγοις ξεχασμένη, άγνωστη και σημαντική  αρχαία πόλη, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Αρχαία Ελλάδα και έγινε αφορμή να διαμορφωθούν  αισιόδοξες προοπτικές για την συνολική ανάδειξή της .
Τώρα είναι στο χέρι μας σαν υπεύθυνοι ενεργοί και συνειδητοποιημένοι πολίτες ασκώντας το δικαίωμα μας στην διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας όπως προκύπτει από το άρθρο 24 του Συντάγματος , παράγραφος 1 που αναφέρει πως η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός, να δρομολογήσουμε τις απαραίτητες διαδικασίες και σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή και τους αρμόδιους φορείς να αναδείξουμε τις σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές που εμπεριέχουν αυτές οι προτάσεις.

Η ΣΙΚΥΩΝΑ ΤΟ ΑΞΙΖΕΙ

Σύλλογος Φίλων
Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας «Ο ΕΠΙΓΕΝΗΣ»

Διαδικτυακή Ομάδα
«ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΙΚΥΩΝΑΣ»