Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ: ένας σύντομος απολογισμός για τη διετία που πέρασε και η ανάγκη ανανέωσης στη διετία που έρχεται


Όταν το 2005 έπεσε για πρώτη φορά στα χέρια μου μια τοπική εφημερίδα με το όνομα «Σικυωνίων Πολιτεία», δε γνώριζα πολλά για τη διαδικασία έκδοσής της. Παρ’ όλα αυτά, μου έκανε θετική εντύπωση το παρεμβατικό ύφος του νέου εντύπου. Δεν ήταν απλά μια εφημερίδα ενημέρωσης για τα τοπικά γεγονότα, αλλά έπαιρνε θέση κι έβαζε ζητήματα στο δημόσιο διάλογο.
Το 2006, σαν μόνιμος κάτοικος της περιοχής πλέον, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και τους ανθρώπους που κρύβονταν πίσω από αυτή την προσπάθεια. Τότε έμαθα και για το Σύλλογο Σικυωνίων Πολιτών, τη φιλοσοφία και τις δράσεις του. Οι συσχετισμοί με τη δεκαετία του ΄90 ήταν αναπόφευκτοι. Μια δεκαετία που άφησε πολλά στο Κιάτο και η ενεργοποίηση των πολιτών ήταν καθοριστικός παράγοντας σ’ αυτό. Κατά κάποιο τρόπο, ο σύλλογος προσπαθούσε να αναβιώσει αυτό το πνεύμα. Και έδινε τη δυνατότητα για έκφραση και παρέμβαση σε κάθε πολίτη. Έτσι, αποφάσισα να συμμετέχω κι εγώ σ’ αυτή την προσπάθεια, αρχικά από την εφημερίδα, αναλαμβάνοντας το σχεδιασμό της και συμμετέχοντας στην αρθρογραφία και στη συνέχεια και μέσα από το σύλλογο.

Η περίοδος 2007-09 χαρακτηρίστηκε από τη μάχη για να σωθεί ο Κορινθιακός από τα εργοστάσια λιθάνθρακα που σχεδιαζόταν τότε να λειτουργήσουν, στην οποία ο σύλλογος πρωτοστάτησε μαζί με άλλες αξιόλογες συλλογικότητες της Κορινθίας και της απέναντι ακτής, με θετική, τελικά, έκβαση για τους πολίτες της περιοχής μας.

Την τελευταία διετία, η προσοχή στράφηκε κυρίως σε προβλήματα που έδειχναν να χρονίζουν και να επιδεινώνονται στο δήμο μας, αναδεικνύοντάς τα και δίνοντας το λόγο στους πολίτες, με αποκορύφωμα την έρευνα που παρουσιάσαμε τον Ιούνιο του 2010, η οποία επηρέασε σε αρκετά μεγάλο βαθμό και την προεκλογική ατζέντα των Δημοτικών Εκλογών που ακολούθησαν.
Ταυτόχρονα, θίξαμε ζητήματα που ήταν ικανά να διαμορφώσουν το χαρακτήρα της πόλης, όπως το λιμάνι και η παραλία. Στηρίξαμε και προβάλαμε αξιόλογες πρωτοβουλίες συμπολιτών μας, όπως η δράση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, η προσπάθεια να ανοίξει το Αρχαίο Θέατρο Σικυώνας και άλλες, που δε θέλουμε να αδικήσουμε. Στις Δημοτικές Εκλογές δώσαμε το λόγο ισότιμα σε όλους τους υποψηφίους, παραμερίζοντας τις προσωπικές μας προτιμήσεις (που έτσι κι αλλιώς δεν ταυτίζονταν απόλυτα) και βοηθήσαμε ο πολίτης να έχει ολοκληρωμένη άποψη για τις θέσεις των συνδυασμών σε μια σειρά από ζητήματα.

Επιπλέον, συνεργαστήκαμε με τους περισσότερους τοπικούς συλλόγους, αλλά και με το Δήμο σε αρκετές περιπτώσεις, συνδιοργανώνοντας δράσεις για την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος, δημόσια διαβούλευση για ζητήματα παιδείας, περιβάλλοντος και πολιτισμού, για τη διαχείριση των απορριμμάτων κ.ά., ενώ φροντίσαμε για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση του κοινού για τον ιό Η1Ν1, διοργανώνοντας εκδήλωση με ειδικούς επιστήμονες, την εποχή του αμόκ με τα εμβόλια. Τέλος δεν παραλείψαμε να δώσουμε την ευκαιρία στους φίλους του συλλόγου να παρακολουθήσουν αρκετές θεατρικές παραστάσεις, διοργανώνοντας σχετικές εκδρομές στην Αθήνα.

Σε όλα αυτά να προσθέσουμε και την παρουσία του συλλόγου στο διαδίκτυο, μέσα από το ιστολόγιό μας, το οποίο έχει πλέον κερδίσει ένα σεβαστό αριθμό αναγνωστών και σχολιαστών και μας ανοίγει νέες δυνατότητες, όπως την πιο έγκαιρη ενημέρωση, την αλληλεπίδραση, αλλά και τη φιλοξενία μεγαλύτερης γκάμας θεμάτων, όχι απαραιτήτως τοπικών.

Σίγουρα είναι πολλά αυτά που δεν κάναμε, ίσως έγιναν και λάθη ή πιθανότατα αδικήσαμε και κάποιους. Βασικός παράγοντας που επηρέασε τη δράση του συλλόγου και την εφημερίδα όμως τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ο μικρός αριθμός ενεργών μελών. Η προσπάθεια αυτή απαιτεί μεράκι και χρόνο, αλλά στηρίζεται πλέον σε μονοψήφιο αριθμό ατόμων, που πολλές φορές μοιράζουν το χρόνο τους σε μια σειρά από δραστηριότητες και υποχρεώσεις.
Στο πρόβλημα αυτό έρχεται να προστεθεί και το μεγάλο κόστος έκδοσης της εφημερίδας, το οποίο μας έφερε πολλές φορές στη δύσκολη θέση να τοποθετούμε στο πρωτοσέλιδο εκκλήσεις προς τους συνδρομητές για οικονομική βοήθεια, ενώ περιόρισε και τον «καθαρό» χώρο της εφημερίδας, λόγω του πλήθους των διαφημίσεων. Ήταν όμως το απαραίτητο τίμημα που έπρεπε να πληρώσουμε για να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία του εντύπου που κρατάτε στα χέρια σας.
Η κατάργηση της ταχυδρομικής ατέλειας του τύπου έκανε ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα, αλλά κρατάμε το θετικό ότι αρκετός νέος κόσμος είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τη «Σικυωνίων Πολιτεία».

Για τη διετία που έρχεται, δύο πράγματα είναι σίγουρα: πρώτον, ότι η εφημερίδα θα συνεχίσει να εκδίδεται, ότι κι αν χρειαστεί να κάνουμε όσοι θα ασχολούμαστε με το σύλλογο και δεύτερον, ότι η ανεξαρτησία της από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα θα διαφυλαχθεί σαν απαραβίαστη αρχή.

Δεν αρκούν όμως τα παραπάνω για να θεωρηθεί πλήρης κι επιτυχημένη η δράση του συλλόγου. Το βασικό συστατικό που απαιτείται για την απόδοση και τη διάρκεια στο χρόνο μιας συλλογικότητας είναι οι άνθρωποι. Άνθρωποι που θα μοιραστούν το μεράκι όσων βρίσκονται ήδη μέσα σ’ αυτή την προσπάθεια και θα προσφέρουν ιδέες και χρόνο, φέρνοντας ανανέωση.

Σίγουρα θα υπάρξουν αμφιβολίες και είναι κατανοητές οι όποιες δυσκολίες συμμετοχής. Τα κίνητρα ενασχόλησης με το συγκεκριμένο εγχείρημα, παρ’ όλα αυτά, παραμένουν ισχυρά: πέρα από τις δημοτικές ή όποιες άλλες αρχές και αντιπολιτεύσεις, παραμένει πολύ σημαντική η πολιτική που ασκείται από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι διατυπώνουν άποψη για το πώς θέλουν να είναι ο τόπος τους και η ζωή τους. Η συμμετοχή στο σύλλογο και την εφημερίδα αποτελεί ένα βήμα για τον κάθε πολίτη ώστε να ακουστεί η φωνή του.

Επιπλέον, είναι ένα μέσο να ξαναβρεθούμε, να βγούμε από τα σπίτια μας, να ανταλλάξουμε απόψεις και να οργανώσουμε πολύμορφες δράσεις. Και όσο περισσότεροι συμμετέχουμε, τόσο καλύτερα επιτυγχάνεται αυτό.

Τέλος, η φύση του συλλόγου είναι τέτοια, που υπάρχει ελευθερία έκφρασης αλλά και διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας. Οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετέχει στις διαδικασίες, να διατυπώσει όποια άποψη θέλει για όποιο θέμα ή πρόσωπο επιθυμεί, χωρίς να δεσμεύεται από κάτι. Και μπορεί να προσφέρει όσο θέλει, χωρίς να υπάρχει η καχυποψία πως η προσφορά του θα εξυπηρετήσει τις προσωπικές φιλοδοξίες κάποιου άλλου. Αυτό εξάλλου, έχει αποδειχθεί στην οχταετή πορεία του συλλόγου.

Φυσικά η συμμετοχή σε οποιαδήποτε άλλη συλλογικότητα της περιοχής, δεν αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα, καθώς και μ’ αυτές υπάρχει πνεύμα συνεργασίας για ότι συμφωνούμε.

Τα δύο χρόνια που πέρασαν, ακούσαμε από τους συμπολίτες καλά λόγια, αλλά και κριτική. Όλα αυτά θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος στη συνέλευση της 8ης Οκτωβρίου. Μέσα από την κριτική, το διάλογο και τις προτάσεις να σχεδιάσουμε την επόμενη διετία, με στόχο την ανανέωση του συλλόγου. Και τελειώνοντας, εκ μέρους του απερχόμενου Δ.Σ. της εφημερίδας, θα ήθελα να κάνω έκκληση στους νέους ανθρώπους της περιοχής που έχουν προβληματισμούς και θέλουν να αναλάβουν δράση, να δώσουν το παρόν στη συνέλευση, να ακούσουν και να πουν την άποψή τους, ακόμα κι αν δε γνωρίζουν προσωπικά κάποιο μέλος του συλλόγου. Η συμμετοχή στις διαδικασίες είναι ανοιχτή για όλους.

Δημήτρης Ηλιόπουλος
Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Σικυωνίων Πολιτών
Υπεύθυνος Συντακτικής Επιτροπής
της «Σικυωνίων Πολιτείας»