Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Οι μισθοί των αιρετών του "Καλλικράτη"

Έναν μισθό θα δικαιούνται δήμαρχοι και περιφερειάρχες στην εποχή του Καλλικράτη, όπως ξεκαθαρίζει το προσχέδιο που απέστειλε στην ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ το υπουργείο Εσωτερικών. Ο Καλλικράτης βάζει μαχαίρι στα έσοδα από πολλές πηγές. Υπενθυμίζουμε πως στην εποχή του Καποδίστρια, αν ένας Δήμαρχος ήταν δημόσιος υπάλληλος έπαιρνε και τον μισθό του Δημάρχου και αυτόν του δημοσίου υπαλλήλου. Αν παράλληλα είχε και ένα άλλο αξίωμα στην Αυτοδιοίκηση (π.χ. για το νομό Ιωαννίνων αν ήταν και πρόεδρος του ΣΥΔΚΛΙ) πρόσθετε στην αμοιβή του κι άλλο ένα μισθό.

Ο Καλλικράτης τα κάνει όλα αυτά ... παρελθόν. Το προσχέδιο ορίζει σαφώς πως «οι περιφερειάρχες, οι αντιπεριφερειάρχες καθώς και οι πρόεδροι των περιφερειακών συμβουλίων και οι σύμβουλοι που έχουν περισσότερα από ένα αξιώματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποχρεούνται να εισπράττουν την αποζημίωση μόνο από ένα αξίωμα. Οι ανωτέρω επιλέγουν την αποζημίωση που λαμβάνουν από κάθε αξίωμα με υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλεται και στους δύο φορείς». Το ίδιο ακριβώς προβλέπεται και για Δημάρχους, αντιδημάρχους, προέδρους δημοτικών συμβουλίων και συμβούλους. Σε αυτή την περίπτωση οι αιρετοί επιλέγουν με δήλωση τους έναν από τους δύο μισθούς.

Επίσης κόβεται ο δεύτερος μισθός σε περίπτωση αιρετού δημοσίου υπαλλήλου. Ο Καλλικράτης ορίζει ότι στους δημόσιους υπάλληλους «χορηγείται ειδική άδεια άνευ αποδοχών για όλο το διάστημα που ασκούν τα καθήκοντά τους».
Πόσο θα είναι ο μισθός

Ο Καλλικράτης προβλέπει ότι ο μισθός των αιρετών θα έχει άμεση σύνδεση με το μισθό του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου. Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι σε Δήμους άνω των 100.000 κατοίκων θα παίρνουν μισθό ίσο με τον Γενικό Γραμματέα Υπουργείου που σήμερα φτάνει 6.500 ευρώ μεικτά και περί τα 4000 καθαρά. Στον αντιπεριφερειάρχη και στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου καταβάλλεται αντιμισθία ίση με το 75% της αντιμισθίας του περιφερειάρχη, ενώ οι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το 50% της αντιμισθίας που αναλογεί στο δήμαρχο και οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν το 40% αυτής.

Για Δήμους κάτω των 100.000 κατοίκων, ο μισθός των αιρετών διαμορφώνεται αναλόγως. Συγκεκριμένα το προσχέδιο ορίζει:

«Η αντιμισθία των δημάρχων σε δήμους με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων (100.000) κατοίκων είναι ισόποση με το σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, των δημάρχων των δήμων με πληθυσμό από είκοσι χιλιάδες (20.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) κατοίκους είναι ισόποση με το 80% των ανωτέρω αποδοχών και των
δημάρχων των δήμων με πληθυσμό κάτω των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων είναι ισόποση με το 60% των ανωτέρω αποδοχών».