Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ



Στο Κρυονέρι στις 10.12.2010 και στο καφενείο Φίλη, παραβρέθηκαν το νεοεκλεγέν Τοπικό Συμβούλιο, όλοι οι φορείς και πολλοί δημότες Κρυονερίου, για να ενημερώσουν τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο κ. Σπύρο Σταματόπουλο και τους δημοτικούς συμβούλους του, για τα θέματα που τους απασχολούν στο Κρυονέρι και σε συνάρτηση με το σχέδιο "Καλλικράτης".

Ο νεοεκλεγής πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κρυονερίου κ. Κώστας Ραφτόπουλος δήλωσε στον χαιρετισμό του, οτι θα συνεργαστεί στενά με όλους τους φορείς του χωριού για την επίλυση θεμάτων που χρονίζουν, με στόχο την τοπική ανάπτυξη.

Στη συνέχεια διαβάστηκε κοινό κείμενο που συνυπογράφουν οι παρακάτω φορείς:

  1. Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Κρυονερίου
  2. Αθλητικός Σύλλογος "Αετός" Κρυονερίου
  3. Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου & Νηπιαγωγείου Κρυονερίου
  4. Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου Κρυονερίου
  5. Οργάνωση Υποστήριξης Νέων "Φιλοξενία"
  6. Εκκλησιαστική Επιτροπή Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας Κρυονερίου
  7. Περιβαλλοντική Κίνηση Κορινθίας


Το Κρυονέρι, παρόλο που αποτελεί το μεγαλύτερο ορεινό χωριό του νομού Κορινθίας, με ενεργό μόνιμο πληθυσμό, είναι παραμελημένο και υποβαθμισμένο, κυρίως εξαιτίας της αδιαφορίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα κύρια προβλήματα, τα οποία δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη του χωριού αλλά και της γύρω περιοχής είναι τα εξής:

  1. Οδική σύνδεση: μη ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης του Κρυονερίου με τον επαρχιακό οδικό άξονα Κιάτο - Στυμφαλία - Φενεός. Το έργο έχει σχεδιαστεί εδώ και 16 χρόνια και παρόλο που έχουν γίνει τα βασικά έργα υποδομής (γεφύρια) δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, με αποτέλεσμα το Κρυονέρι να παραμένει αναπτυξιακά αποκλεισμένο, για 2,5 μόλις χιλιόμετρα δρόμο.

  1. Καθαριότητα:
Αποχετευτικό: υπάρχει οξύ πρόβλημα διαρροών οικιακών λυμάτων στους δρόμους, λόγω του επικλινούς εδάφους, τα οποία παροχετεύονται στους αγωγούς ομβρίων και καταλήγουν δίπλα στα σχολεία και στην κοίτη του Ελισσώνα, ο οποίος με τη σειρ'α του εμπλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα και καταλήγει στο Κιάτο, στον Κορινθιακό.   Η εικόνα που παρουσιάζει το χωριό είναι τριτοκοσμική και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, καθότι ο Δήμος ποτέ δεν εφάρμοσε τον κανονισμό καθαριότητας στο Κρυονέρι, όπως το κάνει π.χ. στην πόλη του Κιάτου.

Απορρίμματα: οι κάδοι δεν πλένονται σχεδόν ποτέ και η αποκομιδή των απορριμμάτων, η οποία γίνεται 2 φορές την εβδομάδα (άνευ απροόπτου) είναι ανεπαρκής. Το ίδιο ισχύει και για την αποκομιδή των κάδων ανακύκλωσης.

Υπάρχουν πολλές ανεξέλεγκτες και παράνομες χωματερές (ΧΑΔΑ) γύρω από το Κρυονέρι.

Ποτέ δεν οριοθετήθηκε χώρος εναπόθεσης μπαζών, με αποτέλεσμα τα αδρανή μαζί με σκουπίδια να καταλήγουν σε "σκουπιδότοπους" με την διαχρονική ανοχή των δημοτικών αρχών.
Οι κοινόχρηστοι χώροι (πλατείες, δρόμοι, κλπ.) καθαρίζονται από το Δήμο ευκαιριακά 1-2 φορές το χρόνο, δεν υπάρχει ούτε στοιχειώδης υπηρεσία οδοκαθαρισμού, ούτε καλάθια απορριμμάτων στους κεντρικούς δρόμους.



  1. Σχολεία:
Πρέπει να λυθεί άμεσα το σχολικό χωροταξικό από τον Δήμο, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για ένα άρτιο Σχολικό Κέντρο στο Κρυονέρι (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο) και αποτρέποντας την αστυφιλία και την ερήμωση των ημιορεινών και ορεινών περιοχών.
Ανάλογη απόφαση έχει πάρει πρόσφατα και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας.

Δημοτικό σχολείο: παρόλη την δραστηριοποίηση των συλλόγων γονέων και τις δυναμικές αντιδράσεις των τελευταίων ετών, παραμένει το πρόβλημα της αναβάθμισης του Δημοτικού σχολείου σε 6-θέσιο και των κτιριακών του ελλείψεων.

Γυμνάσιο: πρέπει να σταματήσει η αιμορραγία του μαθητικού δυναμικού στου Γυμνασίου Κρυονερίου προς το Κιάτο.
Η αλλαγή του συνόλου των κουφωμάτων του Γυμνασίου δεν έχει ολοκληρωθεί. Επίσης είναι απαραίτητη η ανάληψη της δαπάνης φωτισμού του σχολικού αθλητικού κέντρου του Γυμνασίου Κρυονερίου από το Δήμο, για να μην επιβαρύνεται η σχολική επιτροπή.

Νηπιαγωγείο: το πράσινο και η παιδική χαρά στο νέο νηπιαγωγείο δεν έχουν  ολοκληρωθεί.

Υπάρχει έλλειψη μεγάλης εξοπλισμένης αίθουσας πολλαπλών χρήσεων τύπου κλειστού γυμναστηρίου, η οποία μπορεί να κατασκευαστεί στο οικόπεδο του Δημοτικού σχολείου, σε συνδυασμό με την κτιριακή του επέκταση και να εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των φορέων του Κρυονερίου.

  1. Αθλητικές υποδομές:
Το δημοτικό γήπεδο Κρυονερίου έχει κριθεί προ ετών ακατάλληλο και η ποδοσφαιρική ομάδα "Αετός", η οποία βρίσκεται για 12 συνεχή χρόνια στην Α' τοπική κατηγορία και διαθέτει ακαδημία ποδοσφαίρου, δεν επιτρέπεται από φέτος να το χρησιμοποιεί για το πρωτάθλημα και αναγκάζεται να φιλοξενείται σε ξένο γήπεδο. Το γήπεδο χρήζει διάνοιξης του αγωνιστικού χώρου, τοποθέτηση τάπητα και ολοκλήρωση των αποδυτηρίων.

Το γήπεδο mini-soccer  του Γυμνασίου Κρυονερίου έχει επίσης ακατάλληλο τάπητα και είναι επικίνδυνο για χρήση.

  1. Πολιτισμός:
Το κοινοτικό κτίριο στη πλατεία παραμένει εδώ και δεκαετίες ημιτελές και κατά συνέπεια, ούτε και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο ισόγειο έχει ολοκληρωθεί, η οποία θα μπορούσε να φιλοξενήσει πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις φορέων. Ένα χωριό 1.000 κατοίκων λοιπόν δεν διαθέτει αίθουσα εκδηλώσεων.

Η σταθερή ενίσχυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων, με ανάληψη δαπανών από τον Δήμο για στολές των χορευτικών τμημάτων, επιμορφωτές, συμμετοχή σε φεστιβάλ κλπ., δεν έχει θεσμοθετηθεί και έχει περιστασιακό χαρακτήρα.
Ο Σύλλογος διαθέτει χορευτικά τμήματα παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με 120 χορευτές, διοργανώνει επι σειρά ετών πανελλήνια φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και συμμετέχει σε εκδηλώσεις στη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για την Λέσχη Κρυονερίου, η οποία στεγάζει τον Πολιτιστικό και τον Αθλητικό Σύλλογο καθώς και τους 2 Συνεταιρισμούς, ο Δήμος δεν έχει τακτοποιήσει τους τίτλους κυριότητας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενισχυθούν οι φορείς που στεγάζονται εκεί από αναπτυξιακά προγράμματα (π.χ. LEADER). Επιπλέον δεν διαθέτει 2η τουαλέτα για το κοινό.

  1. Χωροταξία:
Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις φωτισμού και σήμανσης στο χωριό. Ο κίτρινος φωτισμός, απαραίτητος για ορεινές περιοχές, σταμάτησε δυστυχώς στην παραλία. Ο καλαίσθητος φωτισμός των εισόδων του χωριού, των κεντρικών δρόμων και των μνημείων (εκκλησίες, ηρώο, κλπ.) είναι ανύπαρκτος. Η κυκλοφοριακή ρύθμιση στο Κρυονέρι, η οποία έχει ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο προ 5-ετίας, δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Αποτέλεσμα, το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα εξαιτίας της στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο και η προβληματική πρόσβαση λεωφορείων, πυροσβεστικών οχημάτων και φορτηγών.

  1. Συγκοινωνία - Επικοινωνίες - Νέες τεχνολογίες:
Είναι ανεπαρκής η συγκοινωνιακή σύνδεση του Κρυονερίου με το Κιάτο, με μόνο 2 λεωφορεία την ημέρα (πολύ νωρίς το πρωί και το μεσημέρι, το δε καλοκαίρι μόνο 2 μέρες την εβδομάδα).
Η εφαρμογή του προγράμματος "Συν-Κοινωνία", το οποίο έχει εκπονηθεί για το δήμο Σικυωνίων και χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, πρέπει να συμπεριλάβει και την διασύνδεση του Κρυονερίου, πυκνώνοντας τα δρομολόγια το απόγευμα και το βράδυ.

Το ίδιο συμβαίνει και με την ψηφιακή σύγκλιση. Η τοποθέτηση κεραιών για παροχή δωρεάν ιντερνέτ σε δημόσια κτίρια (Λέσχη, κοινοτικό κτίριο, σχολεία, κλπ.) δεν ήταν στην ατζέντα του Δήμου Σικυωνίων για μια ζωντανή αγροτική κοινότητα όπως το Κρυονέρι.

  1. Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σικυωνίων:
Στη συνέλευση παραβρέθηκε και ο προϊστάμενος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σικυωνίων κ. Γιώργος Φωτόπουλος, ο οποίος εξέθεσε αναλυτικά τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του ΚΠΕ στο Κλημέντι, και το οποίο υπό τις παρούσες συνθήκες κινδυνεύει να κλείσει, ένα μόλις χρόνο μετά την ίδρυσή του!
Για τους λόγους αυτούς ο προϊστάμενος πρότεινε τη μεταστέγαση του στο Κοινοτικό κτίριο στην πλατεία Κρυονερίου.

Σύσσωμοι οι φορείς και το νεοεκλεγέν Τοπικό Συμβούλιο Κρυονερίου υποστηρίζουν την φιλοξενία του ΚΠΕ στο Κρυονέρι και δηλώνουν την αμέριστη υποστήριξή της τοπικής κοινωνίας στη λειτουργία του.

Ο Δήμαρχος αφού κατέγραψε όλα τα παραπάνω ζητήματα, έκανε διευκρινιστικές ερωτήσεις και στην τοποθέτησή του δήλωσε, οτι η νέα δημοτική αρχή θα σκύψει πάνω τους, δίνοντας ταυτόχρονα  ιδιαίτερο βάρος στα αναπτυξιακά κυρίως θέματα, τα οποία θα βοηθήσουν στην επισκεψιμότητα της περιοχής, όπως:

  1. Η ολοκλήρωση της μελέτης του αποχετευτικού - βιολογικού καθαρισμού για το Κρυονέρι μέσα στη τετραετία και η δρομολόγηση της κατασκευής του έργου.

  1. Η αποπεράτωση της οδικής σύνδεσης του Κρυονερίου με τον κόμβο της επαρχιακής οδού Κιάτου - Γκούρας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

  1. Η αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου και η συνέργειά του με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. 
Στη συνέχεια το νεοεκλεγέν Τοπικό Συμβούλιο Κρυονερίου παρέθεσε δείπνο στο Δήμαρχο και στους φιλοξενούμενους.