Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Για τα προβλήματα στο κτίριο του 1ου Δημοτικού


Στις 12/3/12 διαπιστώθηκε η πτώση ενός κομματιού σοβά από το ταβάνι αίθουσας στο δεύτερο όροφο του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Έγινα άμεσες έγγραφες και τηλεφωνικές αναφορές και αιτήματα από τη διεύθυνση και το σύλλογο γονέων προς το Δήμο και τις Τεχνικές υπηρεσίες του για αυτοψία και επίλυση του προβλήματος και δή στο όλον του σχολείου και όχι μόνο στο σημείο της πτώσης.Τα πιο πάνω είναι οι κινήσεις του σχολείου και του συλλόγου γονέων. Ορίσθηκε την 28/3/12 στις 19:00 συνεδρίαση του σχολικού συμβουλίου με την παρουσία του Δήμαρχου, μηχανικών της Τ.Υ., και ιδιωτών του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και γονέων, για την συζήτηση και λήψη αποφάσεων για την επίλυση του σοβαρότατου προβλήματος.

Αλήθεια είναι ότι το κτίσμα είναι κατασκευής 1926 με έναρξη λειτουργίας το 1932. Αλήθεια είναι ότι η ταράτσα συγκρατεί τα όμβρια ύδατα και έχει στο πέρασμα των ετών διαβρώσει το υποκείμενο ταβάνι του δευτέρου ορόφου.

Οι προτάσεις που έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής έχουν ένα μεγάλο εύρος από την ολοσχερή κατεδάφιση του κτηρίου έως και την ολική ή μερική αποκατάσταση των σημείων που έχουν φθαρεί ή έχουν προκληθεί ζημιές. Υπάρχει και η πρόταση να οικοδομηθεί καινούργιο κτήριο στο χώρο του πρώην Α.Σ.Ο., όταν και άμα τελεσφορήσουν οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, αλλά δεν είναι και τόσο εφικτό με δεδομένο την τρέχουσα οικονομική δυσκολία του κράτους και της κατάργησης του Ο.Σ.Κ.Α.Ε. και της κυβερνητικής απαλλοτρίωσης των 300.000.000 € που είχε, για την κατασκευή σχολικών κτηρίων και παροχής υλικοτεχνικού και εποπτικού υλικού σε αυτά.

Θεωρούμε ότι ένα κτίσμα που κοντεύει να κλείσει 100ετια δεν μπορεί να μην χαρακτηριστεί εμμέσως ή αμέσως διατηρητέο. Σίγουρα πρέπει να γίνει επακριβής και επιστημονική έρευνα τόσο στη στατικότητα όσο και στα δομικά υλικά και όχι μόνο εξ όψεως και δια γυμνού οφθαλμού. Το μέγιστο μειονέκτημα του κτηρίου είναι το γεγονός ότι είναι χαρακτηρισμένο διοικητήριο, και δεν υπάρχει δυνατότητα να μπει σε προγράμματα αναστήλωσης – επισκευής μια και το κόστος πιστεύουμε ότι θα είναι αρκετά υψηλό.

Δυστυχώς όταν η Μελίνα Μερκούρη έβαλε το κτήριο του Τσίλλερ στα προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού, δεν της είχε προταθεί και το κτήριο του 1ου Δημοτικού. Είμαστε δε της άποψης ότι ακόμα κι αν η ανάγκη για ένα σωστό σχολείο είναι αμεσότητα, το συγκεκριμένο κτήριο δεν πρέπει να χαθεί και να μετατραπεί σε άμορφη μάζα οικοδομικών υλικών, όπως τόσα άλλα παλιά, νεοκλασσικά και μη, αρχιτεκτονικής μιας άλλης παρελθούσας εποχής, από την πόλη.

Στο σχολικό συμβούλιο πάρθηκε απόφαση να επισκευαστεί άμεσα η ζημιά και στη διάρκεια των Πασχαλινών διακοπών να γίνει πλήρης απόξεση των κούφιων σοβάδων και επισκευή τους. Ο κύριος Δήμαρχος δήλωσε ότι έχει εγκριθεί κατ΄αρχήν κονδύλι για την επισκευή της ταράτσας αλλά θα βρεθούν και άλλα κονδύλια για την πλήρη αποκατάσταση όλων των επικίνδυνων σημείων, έτσι ώστε να είναι 100% ασφαλές για τους μαθητές και τους δασκάλους τους.

Ευελπιστούμε να γίνουν πράξη άμεσα οι εξαγγελθείσες αποφάσεις.

Γ.Κ.