Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Η αλήθεια για την κόκκινη λάσπη

Στις 30 Μάιου 2005 στη διαβούλευση που κάλεσε ο πρόεδρος της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (στο εργοστάσιο) και πραγματοποιήθηκε μεταξύ των 32 Δημάρχων του Κορινθιακού κόλπου (απόντος του τότε δημάρχου Κορίνθου), ως εκπρόσωπος του ΟΙΚΟΣΥΛΚΟ, υποχρέωσα με τα στοιχεία που παρουσίασα τον κ. Ι. Στράτο, πρόεδρο της εταιρείας και δεσμεύτηκε να ξεκινήσει τη μείωση της κόκκινης λάσπης από τον Γενάρη του 2006 με την τοποθέτηση της πρώτης φιλτρόπρεσσας, η οποία θα συγκρατούσε το ένα τρίτο της κόκκινης λάσπης με προοπτική τον επόμενο Γενάρη να λειτουργήσει η δεύτερη και τον μεθεπόμενο η τρίτη.

Η συνολική κ.λ που διοχετευόταν ετησίως στον Κορινθιακό έφθανε τις 800 χιλιάδες τόνους.
Δεσμεύτηκε επίσης ο πρόεδρος στη συνέχεια να απορροφήσουν την κ.λ στον κόλπο των Αντικύρων όπου είχαν σχηματιστεί δύο λόφοι των 75 μέτρων ύψους , με δεδομένο ότι αν παραμείνουν στον κόλπο , με σεισμό 1 ρίχτερ αποσπώνται τεράστια τεμάχια κ.λ και με ταχύτητα 25-50 χιλιόμετρα την ώρα- η μελέτη την ονομάζει τουρβιδιτικά ρεύματα- κατευθύνονται στα 900 μέτρα στην υφαλοκρηπίδα και από εκεί την παραλαμβάνουν τα ρεύματα και την αποθέτουν στην επιφάνεια του βυθού.
Η κ.λ όντως σταμάτησε να διοχετεύεται στο βυθό. Όμως το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει , διότι.
1. Αν δεν απορροφηθεί από τον κόλπο των Αντικύρων, θα εξακολουθήσει να προμηθεύει για δεκαετίες ακόμα το Κορινθιακό κόλπο, αυτό αναφέρει μελέτη του πανεπιστημίου Πατρών.
2. Η κ.λ σταμάτησε , αλλά το διήθημα –στραγγάλισμα- αυτής εξακολουθεί να διοχετεύεται στον Κ.Κ .
3. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα βαρέα μέταλλα , τα ραδιενεργά ισότοπα –ουράνιο, ράδιο, καυστική σόδα καταλήγουν στο Κ.Κ.
4. Στο χώρο που αποτίθενται από το 2006 η Κόκκινη λάσπη σε μορφή στερεά πλέον χωρίς καμία εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη, δεν εφαρμόστηκαν υποδομές προστασίας όπως ειδικό γεώφασμα, επικάλυψη της επιφανείας κ.λ.π γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο της ολοκληρωτικής καταστροφής του τοπίου και την μετατροπή του σε –κρανίου τόπο- αλλά το χειρότερο με τις βρόχινες απορροές όλα τα θανατηφόρα στοιχεία , βαρέα μέταλλα ,ισότοπα καυστική σόδα να καταλήγουν και πάλι στον Κ.Κ. Αυτά που εσείς αναφέρετε κύριε πρόεδρε του Αρίωνα είναι ανυπόστατα.
5. Επίσης στη συνέντευξη σας κ΄ πρόεδρε του «Αρίωνα» υποτιμήσατε τους μακροχρόνιους αγώνες της Ομοσπονδίας των Οικολογικών Οργανώσεων, της πρωτοβουλίας για την Σωτηρία του Κορινθιακού κόλπου και του ΟΙΚΟΣΥΛΚΟ, ‘όπως, το κλείσιμο της Διώρυγας με σκάφη το 2003, την κατάληψη της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου, την απόβαση 1000 πολιτών στα Αντίκυρα και την κατάληψη του εργοστασίου την τοποθέτηση μαύρων σημαιών και την επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας στη Διοίκηση, τα συνεχή δημοσιεύματα στις μεγάλες Αθηναϊκές εφημερίδες, τις συνεχείς εκπομπές και συνεντεύξεις που συνετέλεσαν στη δυσφήμηση της εταιρείας και την πτώση της μετοχής της στο χρηματιστήριο και αυτό με τη σειρά του επέσπευσε τη λήψη της απόφασης της Διοίκησης για την τοποθέτηση της πρώτης φιλτρόπρεσσας, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος κ΄ Στράτος ομολόγησε στη διαβούλευση ενώπιον όλων των Δημάρχων.
6. Όμως οι προτεραιότητες της επιχείρησης αφότου ανέλαβε ο κ΄ Μυτιληναίος άλλαξαν και το θέμα της ενέργειας υπερκέρασε την ορθολογική διαχείριση της Κόκκινης λάσπης που αφρόνως , παρανόμως και με περισσή ανευθυνότητα συσσωρεύουν στο οροπέδιο πίσω από το εργοστάσιο, όπως και εσείς φαντάζομε θα διαπιστώσατε. Βεβαίως είναι χρήσιμη η κ.λ-μελέτη πανεπιστημίου Πατρών.
7. Επίσης ούτε στο θέμα της αποκατάστασης του οικοσυστήματος είναι έτσι όπως τα παρουσιάσατε κ΄ Δήμαρχε. Η αποκατάσταση θα γίνει με τις εξής προϋποθέσεις όπως αναφέρει η μελέτη του πανεπιστημίου Πατρών. Αφού απορροφηθεί όλη η Κ.λ που είναι στο βυθό του κόλπου των Αντικύρων -20 εκατ. τόνοι περίπου. Από τα ιζήματα των ποταμών που θα επικαλύψουν την Κ.λ σε χρονικό διάστημα περίπου 5-7 χρόνια και αναλογεί με το ύψος των βροχοπτώσεων.
8. Μετά από όλα αυτά , και ο πιο άσχετος αντιλαμβάνεται ότι η λύση του προβλήματος της Κ.λ είναι ακόμα πολύ μακριά. Θέλουμε να πιστεύομε ότι οι πανηγυρισμοί του προέδρου του Αρίωνα κου Πνευματικού δεν δικαιολογούνται και ότι θα είχε αποφύγει αυτό το ολίσθημα αν.
Στην επίσκεψη του στην επιχείρηση είχε καλέσει και εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας μας.
Αν ανταποκρινόταν στις προσκλήσεις του Δ.Σ της Ομοσπονδίας να παρίσταται όταν συνεδριάζουμε.
Αν στις συνεδριάσεις του ΔΣ του Αρίωνα μας καλούσε να παραστούμε , όπως γινόταν μέχρι που αναλάβατε την προεδρία κ΄ Δήμαρχε.
Εμείς καταλαβαίνουμε την συνεργασία αφού είμαστε δύο φορείς με τους ίδιους στόχους.
Οι αγώνες των οικολογικών οργανώσεων και των κινημάτων έχουν καταγράψει στην ιστορία και δεν παραγράφονται.
Εμείς δεν πανηγυρίζουμε και πιστεύουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε με αγώνες να επιβάλλουμε λύση.
Αυτή δεν μπορεί να επέλθει με μαγικό «ραβδί» αλλά με κοινούς αγώνες.

Βασίλης Κελλάρης Πρόεδρος ΟΙΚΟΣΥΛΚΟ μέλος Δ.Σ. «ΑΛΚΥΩΝΗΣ»