Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

«Κορινθιακό Ημερολόγιο 2012»

Έγινε και φέτος η παρουσίαση του ένατου κατά σειρά «Κορινθιακού Ημερολογίου» του Σωτ. Κοκκωνάκη την παρουσίαση των περιεχομένων του οποίου έκανε ο Διμηνιώτης συντοπίτης , δημοσιογράφος- συγγραφέας  Γιάννης Σώκος

 «……….Είναι ασύνηθες αυτό που συμβαίνει. Το επαναλαμβανόμενο να μην επαναλαμβάνεται! Εννιά Κορινθιακά Ημερολόγια, το ένα αλλιώτικο από το άλλο... το ένα καλύτερο από το άλλο!
………… Όπως θα διαπιστώσει εκείνος που θα ξεφυλλίσει απλώς αυτό το ημερολόγιο,oι συνεργασίες που περιέχει δείχνουν πόσο η ευαισθησία της ανθρώπινης δημιουργίας μπορεί να είναι σε απευθείας συνομιλία με την ψυχική αίσθηση και την ιστορικότητα ενός τόπου...Εκλεκτές συνεργασίες... διηγήματα, ποιήματα, μελέτες, βιογραφικά, σπάνιες γκραβούρες, σημαντικά γεγονότα, εκκλησιαστικά και αρχαία μνημεία, ιστορικά ντοκουμέντα, λαογραφικοί θησαυροί, εξαιρετικές περιγραφές, εύχρηστες πληροφορίες, κείμενα με ψυχή......
Τι θέλει και τι προσπαθεί με τα ημερολόγιά του;
Θέλει να δώσει στο χρόνο ένα ανεξίτηλο στίγμα από την κορινθιακή αιωνιότητα.
Θέλει να δώσει στις μέρες, τις βδομάδες, τους μήνες, μνήμη από τις μνήμες μας και πολιτισμό από τον πολιτισμό μας.

Θέλει να δώσει σε μας τους Κορίνθιους τη δυνατότητα να μετράμε το χρόνο με τα δικά μας κορινθιακά δεδομένα και με το χτύπο της δικής μας καρδιάς.
         
Τι είναι ένα ημερολόγιο;
Τι άλλο από ένα βιβλίο με δύο πλευρές: Η μία πλευρά, του επιμελητή – ανθολόγου με τις όποιες συνεργασίες έχει επιλέξει και παρουσιάζει. Η άλλη, αυτή που αφορά εμάς προσωπικά... Αυτή με τις «λευκές» ημερήσιες ή εβδομαδιαίες σελίδες, που περιμένουν τη δική μας «συνεργασία». Τις δικές μας σημειώσεις...που έχει τη γοητεία του άγνωστου. Ποιός ξέρει τι μας επιφυλάσσει το αύριο; Ποιός εγγυάται οτιδήποτε για τις υπόλοιπες 329 ημέρες του ‘12; (Αν και για τη χώρα μας ελπίζω από το δίσεκτο έτος να μείνει μόνο... το «δις», που όλοι θα θέλαμε να είναι τα «δις» που χρωστάμε).
Αν δεν μπορεί, όμως , να προβλέψει τι θα του φέρει ο χρόνος, μπορεί να οργανώσει το χρόνο του.
Από το 4236πχ  λένε ότι ο άνθρωπος προσπάθησε να οργανώσει την καθημερινή του ζωή, σύμφωνα με τις κινήσεις του ήλιου, της σελήνης, των αστεριών.Σήμερα, σε μια εποχή που το χρόνο μας καθορίζουν ρολόγια υψηλής ακριβείας, ο χρόνος μας μπορεί να περνάει πολύ πιο ευχάριστα με ένα ημερολόγιο.
………..Το ημερολόγιο ξεκινάει με την εντυπωσιακή φωτογραφία ενός Κορίνθιου φουστανελλοφόρου στις αρχές του 20ου αιώνα ……που δεν μπορεί παρά να έχει και στοχευμένη θέση συμβολισμού...…… για την παράδοση που χάνεται και που ο καθένας την απαρνιέται με το δικό του άμεσο ή έμμεσο τρόπο.
(Εντάξει, το 2012, δεν είπαμε να φοράμε και φουστανέλα... Όχι όμως και να ντρεπόμαστε επειδή τη φορούσε κάποιος παππούς μας!)
Θα το νιώσετε και σεις καθώς σελίδα τη σελίδα, βδομάδα τη βδομάδα, μήνα το μήνα, όλα επιμελώς, ταξινομημένα, συνθέτουν μια κιβωτό για ό,τι πολύτιμο αξίζει να διασωθεί από την Κορινθία που χάθηκε, την Κορινθία που χάνεται – γιατί όχι και την Κορινθία που έρχεται……..
……..Οι ποικίλες και σημαντικές συνεργασίες που καταγράφονται μπορούν να ταξινομηθούν θεματικά σε 4 μεγάλες ενότητες.
1.Κείμενα που αφορούν αποκλειστικά κάποια περιοχή η κάποιο χωριό της Κορινθίας, των οποίων οι συγγραφείς είναι κυρίως άξια τέκνα αυτών των χωριών. Κείμενα που ξεχειλίζουν από αγάπη, νοσταλγία και ενδιαφέρον.......................
2. Κείμενα που αφορούν είτε το νομό μας ολόκληρο, είτε συγκεκριμένες περιοχές του – μέσα όμως από ένα ευρύτερο πλαίσιο και μια γενικότερη θεώρηση των πραγμάτων…………………………………….
3. Συνεργασίες ποικίλης ύλης (στοχασμό και φιλοσοφική διάθεση, .. βαθειά γνώση της ιστορίας,……….γοητεία της μυθολογίας και των συμβολισμών της κ.α.)………………………………………………………………………
4. Λογοτεχνικές σελίδες…..(Θα μπορούσε να κλείσει ο χρόνος και το ημερολόγιο, χωρίς ποίηση, χωρίς ένα διήγημα; )
……………………………………………………………………………….
Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι
………….Ημερολόγια βγαίνουν και θα βγαίνουν κάθε χρόνο πολλά. Με διάφορα θέματα. Με διαφορετικούς σκοπούς. Με ποικίλες προσεγγίσεις.Ημερολόγια μουσικά, αστρολογικά, ημερολόγια με ανέκδοτα, με μοναστήρια, με συνταγές, με ξεχασμένα παιχνίδια... μέχρι και ημερολόγια Feng Shui συνάντησα.
Ε, ναι – για να θυμηθώ και ένα επιτυχημένο διαφημιστικό σλόγκαν από το χώρο της δουλειάς μου:
Ημερολόγια κυκλοφορούν πολλά, Κορινθιακό ημερολόγιο, όμως, ένα!
Σωτήρη σ’ ευχαριστούμε!Γιατί κάθε χρόνο «οργανώνεις» το χρόνο μας!…Κορινθιακά.