Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΑΝΑΚΙΚΛΟΣΙ (ευθυμογράφημα)


Είναι μερικές φoρές, που ενώ ξεκινάς να διαβάσεις -με τις καλύτερες διαθέσεις ένα κείμενο- καταλήγεις με την διάθεση σου ακόμα καλύτερη. Έτσι ξεκίνησα να διαβάζω τα λάθη που κάνουμε στην ανακύκλωση. Και αντί να αντιμετωπίσω την πραγματικότητα, ότι είμαι ένας ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟΣ δηλαδή, αποφάσισα να μην δω την πραγματικότητα κατάκαδο (κατάματα). Και εξηγώ:;

1. Σπασμένα γυαλιά. Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, αλλά τα σπασμένα γυαλιά όχι. υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων στη διαλογή. Αυτό σημαίνει ότι, αν σπάσει ένα ποτήρι ή ένα μπουκάλι, δεν το πετάμε στους μπλε κάδους, αλλά στους κοινούς.

Με το γάντι φέρονται στις συσκευασίες από ότι κατάλαβα. Για αυτό έχω να συμπληρώσω τα ακόλουθα.Τις γυάλινες συσκευασίες τις τυλίγουμε σε χαρτί μεγαλύτερο από Α4, όπως κάνουν στα υαλοπωλεία, και με ένα εργαλείο που θα βρείτε εύκαιρο, εγώ χρησιμοποιώ μια ιδιοκατασκευή φτυαριού, τις τοποθετούμε σαν αυγά στον κάδο με απόλυτη προσοχή μην σπάσουν. Η μάσα που έχουμε για τα κάρβουνα δε κάνει γιατί τις σπάει. Αφού τις τοποθετήσουμε, κολλάμε και ένα αυτοκόλλητο στον κάδο ότι περιέχει γυαλί για να τις πάρουν με ανάλογο τρόπο οι υπάλληλοι του δήμου και τις τοποθετήσουν στο όχημα που είναι ειδικά διαμορφωμένο στο εσωτερικό του από αφρολέξ.

2. Κουτιά από πίτσα, συσκευασίες έτοιμου φαγητού. Τα κουτιά της πίτσας είναι από χαρτόνι, οπότε μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι είναι ανακυκλώσιμα. Όταν τα πετάμε όμως είναι γεμάτα λάδια και λίπη. Επομένως, δημιουργούν πρόβλημα στη διαδικασία διαχωρισμού (διαμορφώνεται μια λερωμένη μάζα) και δεν ανακυκλώνονται.
Εγώ διάβασα και στην Ε.Ε.Α.Α. http://www.herrco.gr/default.asp?siteID=1&pageID=30&langID=1 αυτό, και μπερδεύτηκα.
Ποιά υλικά μπορώ να ρίχνω στον μπλε κάδο της Ανακύκλωσης;
•χάρτινες συσκευασίες και χαρτοκιβώτια από π.χ. ηλεκτρικές συσκευές, χυμούς, γάλα, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες, χαρτοσακούλες κ.α.
Δεν πτοήθηκα όμως για ένα και απλό λόγο. Οι πιτσαρίες της πόλης μας φτιάχνουν ΚΑΙ ΓΑΜΩ τις πίτσες με τέζα όλα τα υλικά ενώ στην Αθήνα τους βάζουν ίχνος πίτσας στο κουτί και δεν τα λερώνουν τα κουτιά. Κορόιδα Αθηναίοι μη κάνετε το λάθος στις διακοπές σας και πετάξετε τις συσκευασίες τις πίτσας (γιατί εδώ τρώμε πίτσες) στους κάδους ανακύκλωσης.

3. Σακούλες βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες. Μοιάζουν με τις απλές πλαστικές σακούλες, αλλά δεν είναι ίδιες. Ενώ οι απλές πλαστικές σακούλες μπορούν να ανακυκλωθούν και να γίνουν πλαστικό φιλμ, οι βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες, που διατίθενται κυρίως από τα σούπερ μάρκετ, έχουν ημερομηνία λήξης και από ένα σημείο και μετά αρχίζουν να αποσυντίθενται. Επομένως, δεν ανακυκλώνονται.

Α, όλα κι όλα. ΜΗ μας κατηγορείτε για κάτι που ξέρουμε. Βεβαία, μας πήρε καιρό να το μάθουμε. Εγώ προσωπικά το διαπίστωσα όταν πήγα να κατεβάσω τα χριστουγεννιάτικα φέτος.

4. Κομματάκια χαρτί. Το σύστημα των μπλε κάδων δεν μπορεί να διαχειριστεί κομμάτια χαρτιού, που είναι μικρότερα από μια σελίδα μεγέθους Α4. Αυτό σημαίνει ότι σχισμένες σελίδες, εισιτήρια και άλλα χαρτάκια δεν πρέπει να ρίχνονται στους μπλε κάδους.

Εδώ θέλει πολύ κόπο να μην ανεβάσετε πίεση αλλά είστε γερά παλικάρια και δε σας φοβάμαι. Γιατί μας πέρασαν δηλαδή; Τις σκισμένες σελίδες έχουμε λόγο που τις κόβουμε. Αποδελτιώνουμε τα έντυπα και σκίζουμε ότι αναφέρεται στην αφεντομουτσουνάρα μας. Για αυτόν και μόνο το λόγο σκίζουμε τα έντυπα. Μετά τα φυλάμε σε ένα ντοσιέ για να θυμόμαστε τις μαλακίες που κάναμε στα νιάτα μας.

Πάτε καλά ρε που θα πετάξουμε τα εισιτήρια; Ακόμα έχω το πρώτο εισιτήριο της συναυλίας που είχα πάει και ευλαβικά φυλώ όλα τα εισιτήρια από ΚΤΕΛ μέχρι παιδότοπους. Για τις σελίδες Α4, θα πω μόνον τούτο. Οι σελίδες Α4 είναι Α5*2 ή Α3/2. Με τις Α3 δεν έχουμε κανένα πρόβλημα λοιπόν. Με τις Α5 έχουμε, αλλά θα κάνετε την εξής μαγκιά, γιατί ο Έλληνας είναι να μη του βάζεις κανόνες. Άμα του βάλεις, την έβαψες. Παίρνετε λοιπόν οτιδήποτε είναι κάτω από Α4 και το κολλάτε με σελοτέιπ. Και αν έχετε και καλλιτεχνική φλέβα, κάνετε και ωραία κολάζ. π.χ., κόβετε τη φάτσα του Πανούση, την φάτσα του Νταλάρα, τις κολλάτε σε ένα φύλλο Α3 σε στάση κάμα σούτρα και ότι γράμματα περισσέψουν γράφετε ένα κείμενο του στυλ "δε Μαs Χezε!σ Ρε DαλαRα" και το κολλάτε στο ίδιο Α3 καλλιτέχνημα. Φυσικά σαν εφήμερος καλλιτέχνης το πετάτε έτσι στον κάδο και αν το βρει εργάτης της ανακύκλωσης με καλλιτεχνικό ταμπεραμέντο, θα το νομίζει κολάζ του Ηλία Πετρόπουλου τουλάχιστον.

Ανακύκλωση Δήμου Σικυωνίων - τώρα σας κάνουμε ΚΑΙ καλλιτέχνες.

5. Βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί. Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Ακατάλληλο για ανακύκλωση είναι και το βρεγμένο χαρτί, ακόμη κι όταν στεγνώσει, γιατί οι ίνες του χαρτιού «μαζεύουν» όταν βρέχονται. Στους μπλε κάδους καλό είναι να μη ρίχνουμε χαρτί κουζίνας και χαρτί υγείας, ακόμα κι αν είναι καθαρά.
Δηλαδή ρε φίλε, μόνο το τεντωμένο χαρτί ανακυκλώνεται; Εγώ θυμάμαι στη γειτονιά έναν που πήγαινε χαρτιά στην χαρτοποιία στη Νεράτζα, και για να πάρει κάνα φράγκο παραπάνω έβρεχε τα χαρτιά να πάρουν βάρος από την προηγούμενη.

Τέλος πάντων. Θα κάνουμε ότι μπορούμε. Θα δίνουμε ραντεβού στους κάδους και ανά ζεύγη θα τεντώνουμε τα βρεγμένα χαρτοκιβώτια.

6. Υλικά από πηλό. Αρκετά είδη καθημερινής χρήσης είναι κεραμικά, δηλαδή προέρχονται από ψημένο πηλό, όπως οι παλιές κούπες του καφέ, τις οποίες αντικαθιστούμε. Δεν πρέπει όμως να πεταχτούν στον μπλε κάδο.
Σωστοοοοοοος!!!

7. Αφρολέξ και φελιζόλ. Και τα δύο είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, καθώς μπορούν να πάρουν φωτιά σε οποιοδήποτε στάδιο της πορείας της ανακύκλωσης. Συνεπώς, η ρίψη τους στους μπλε κάδους δημιουργεί προβλήματα.
Και σε αυτό σωστά, Αλλά έχω μια απορία. Δια πυρός και σιδηρού κάνετε την διαλογή;

8. Συσκευασίες τοξικών υλικών. Πλαστικές ή μεταλλικές συσκευασίες, που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα κ.ά., δεν πρέπει με τίποτα να ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί τα κατάλοιπα των τοξικών δύσκολα απομακρύνονται.
Και εφόσον απομακρύνονται δύσκολα τα ρίχνουμε στους κανονικούς κάδους για να καταστρέφουν το περιβάλλον. Αλήθεια, ένα κάδο σε κάθε χωριό τώρα την άνοιξη που αρχίζουν τα ραντίσματα, να είναι μόνο για συσκευασίες φυτοφαρμάκων το έχετε επεξεργαστεί στο μυαλό σας; Εύκολα μπορείτε να τα μαζέψετε και να τα κάνετε ότι θέλετε μετά. Έτσι δε θα ποτίζουν τοξικά και τα υπόλοιπα σκουπίδια.

9. Δισκάκια CD, DVD και βιντεοκασέτες. Παρότι κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από αλουμίνιο, τα ψηφιακά δισκάκια ή οι παλιές μας βιντεοκασέτες(περιέχουν και την ταινία, η οποία δεν ανακυκλώνεται) περιέχουν πολλές προσμείξεις, καθιστώντας αδύνατη την άμεση ανακύκλωσή τους. Αν θέλουμε να τα ανακυκλώσουμε, θα πρέπει να τα στείλουμε στην Ανακύκλωση Α.Ε., Βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής (Τ/25310-58.100), ή να τα παραδώσουμε στην εταιρεία Eurosun (Kτίριο SANYO, 12ο χλμ. εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, Μεταμόρφωση).
Από ότι γνωρίζω από την ενασχόληση μου με δίσκους και cd-dvd, το υλικό είναι κυρίως πλαστικό και αυτό που γυαλίζει (η ανακλαστική επιφάνεια) είναι ένα πολύ λεπτό μέταλλο και η χρήση του είναι για αντανάκλαση. Όλο το υπόλοιπο είναι από πλαστικό, άντε και λίγο μελάνι σαν αυτό που έχουν τα περιοδικά που ανακυκλώνουμε. Η προσπάθεια σας να μας στείλετε τόσα χιλιόμετρα για να ανακυκλώσουμε δίσκους καθιστά ανεφάρμοστη την ανακύκλωση λόγω ρίπων του αυτοκίνητου. Γιατί δε τα βάζετε εσείς σε μια άκρη να τα στέλνετε όταν πιάσουν ένα σεβαστό βάρος;

10. Καλαμάκια και πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Δεν διαχειρίζονται και δεν ανακυκλώνονται εύκολα από τα συστήματα ανακύκλωσης.
Για τα εύκολα σας έχουμε; ή θέλετε να μας μετατρέψετε σε άμισθους εργάτες διαχωρισμού υλικών στο σπίτι μας;

11. Πλαστικά έπιπλα. Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης δεν είναι κατάλληλοι για πλαστικά έπιπλα, παρά μόνο για υλικά συσκευασίας. Τα ογκώδη πλαστικά αντικείμενα, τα οποία συχνά περιέχουν και άλλα υλικά, πρέπει να κατευθύνονται στα κέντρα συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων που οφείλει να διαθέτει κάθε δήμος.
Άμα χωράνε γιατί δεν είναι κατάλληλοι οι κάδοι; και άμα δε χωράνε μπορούμε άνετα να ρίξουμε μερικές κλωτσιές να τα κάνουμε κομματάκια μεγαλύτερα από Α4 και να τα ρίξουμε μέσα. Για να σπάσουν από κλωτσιά είναι απαραίτητο να πάρουμε δυνάμεις φωνάζοντας ΜΝΗΜΟΝΙΟΟΟΟΟ.

Από τα κέντρα συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων γνωρίζω ότι τα απορρίμματα δε πάνε στην ανακύκλωση. Επίσης, πόσο δύσκολο είναι να διαχωρίσετε τα αλλά υλικά που έχουν; εργάτες έχετε; τι κάνουν;

12. Συρμάτινες κρεμάστρες. Οι περισσότερες έχουν και πλαστικά μέρη με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ανάμειξης των δύο υλικών. Για να μη δυσχεραίνουμε τη διαδικασία ανακύκλωσης, είτε διαχωρίζουμε το σύρμα από το πλαστικό είτε τις ρίχνουμε στους κοινούς κάδους σκουπιδιών.
Μωρέ καλά το λέω ότι θέλετε να μας κάνετε άμισθους εργάτες.

13. Τηλεκάρτες. Δεν θεωρούνται συσκευασίες γι' αυτό και δεν πρέπει να μπαίνουν στους μπλε κάδους. Η μόνη λύση είναι η επαναχρησιμοποίηση (π.χ. διακοσμητικά υλικά και παιχνίδια).
Η μονή επαναχρησιμοποίηση είναι η επαναφόρτιση με μονάδες; Απο πλαστικό δεν είναι;

14. Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια. Ενώ τα πλαστικά μπουκάλια είναι βασικό ανακυκλώσιμο υλικό, τα καπάκια τους ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο. Άρα πρέπει να τα αφαιρούμε και να τα πετάμε ξεχωριστά στον μπλε κάδο.
Όταν έγινε η καμπάνια ενημέρωσης για την ανακύκλωση μας έλεγαν ότι πρέπει να πιέζουμε τα αντικείμενα για να μειώνουμε τον όγκο τους. Τα μπουκάλια άμα τα πιέσεις και δε τα βιδώσεις μετά δεν μπορούν να μειώσουν τον όγκο τους. Και στο κάτω κάτω ρε φίλε αφού τα καπάκια ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο γιατί δε τον κάνεις;

15. Κουτιά χυμών. Υπάρχουν ορισμένα κουτιά χυμών που δεν ανακυκλώνονται, λόγω του συνδυασμού πλαστικού και χαρτονιού. Πριν το πετάξουμε στον μπλε κάδο, πρέπει να ελέγξουμε αν φέρει την ειδική σήμανση καταλληλότητας για ανακύκλωση.
Ε, τι να κάνουμε; έτσι τα φτιάχνουν, έτσι θα σας τα πετάμε και μετά το κρίμα στο λαιμό σας.

Θα ήταν καλύτερα να γράφατε αυτό τον κανονισμό από την ανάποδη. Δηλαδή:

Ανακυκλώνουμε:
1. Κοσμήματα.
2. Βιβλιοθήκες μόνο αν είναι συλλεκτικές.
3. Κρύσταλλα Βοημίας.
4. Πλαστικά αντικείμενα μόνο αν έχουν έγκριση από το μουσείο μοντέρνας τέχνης της Νέας Υόρκης.
5. Νομίσματα και χαρτονομίσματα σε λειτουργιά και χρήση.
6. Κάρτες μόνο από Gold Visa και άνω.


Φάνης Πατρινόπουλος