Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Δήμου Σικυωνίων

Στο κτίριο του Δήμου επί της οδού Κλεισθένους και 28ης Οκτωβρίου τα τελευταία χρόνια είχε την έδρα της, Επιχείρηση του Δήμου με πολιτιστικούς και κοινωφελείς σκοπούς (ΔΕΑΠΑΣ – ΚΟΔΕΣ), σήμερα Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Δήμου Σικυωνίων (ΚΟ.Δ.Ε.ΔΗ.Σ.).

Στον ισόγειο χώρο του κτιρίου στεγάζονται οι Υπηρεσίες της Επιχείρησης (διοικητικές – οικονομικές), καθώς και το προσωπικό του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», συνολικά 12 άτομα.

Οι αρμοδιότητες της ΚΟΔΕΔΗΣ είναι:

1. Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με 9 εργαζόμενες (Κοινωνιολόγο, Νοσηλεύτριες και Οικογενειακές Βοηθούς), που εξυπηρετούν συνολικά 200 ωφελούμενους, σε όλο το Δήμο από το Κιάτο έως και το Φενεό.


2. Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.).
Σε χώρο 130 m2, πρόσφατα ανακαινισμένο, λειτουργεί το ΚΑΠΗ του Δήμου μας, (8π.μ. - 12 μ. και 5μ.μ. – 8μ.μ.). Επιπροσθέτως υπάρχει μεγάλη αυλή η οποία τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες θα χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά.
Η μεταφορά του ΚΑΠΗ πραγματοποιήθηκε με Απόφαση της νέας Δημοτικής Αρχής από τον ενοικιαζόμενο πρώην χώρο στέγασης, λόγω της συγκυρίας της οικονομικής κρίσης και επειδή κατ’ ουσίαν ουδόλως εμποδίζει τη λειτουργία διαφόρων δραστηριοτήτων, που υπήρχαν και συνεχίζονται και σήμερα, στον ίδιο χώρο (Βραδιές Κινηματογράφου, μαθήματα Tango, μαθήματα Μπρίτζ, Ομιλίες κ.α).
Στα μέλη του ΚΑΠΗ δεν προσφέρεται μόνο ένας ζεστός χώρος συνάντησης για καφέ, αλλά και δραστηριότητες όπως παραδοσιακοί χοροί, χορωδία, χειροτεχνία και γυμναστική εντελώς δωρεάν. Επίσης εκδρομές και παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων σε πολύ χαμηλές τιμές. Την Τετάρτη 4 Απριλίου θα επισκεφθούμε το θέατρο Badminton για να παρακολουθήσουμε την μουσική παράσταση «Αναζητώντας τον Αττίκ». Επιπλέον πραγματοποιείται έλεγχος πίεσης, σακχάρου και χοληστερίνης από την Νοσηλεύτρια του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

3. Αιμοδοσία.

Ο Δήμος μας από παλιά διαθέτει Τράπεζα Αίματος για την εξυπηρέτηση των Δημοτών του. Πραγματοποιήθηκαν ήδη δύο Αιμοδοσίες το 2011 και στις αρχές Μαΐου θα γίνει η πρώτη Εθελοντική Αιμοδοσία του 2012. Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί καινούριοι Αιμοδότες έδωσαν αίμα. Ενημερωτικά αναφέρεται ότι στις 27 και 28 Απριλίου σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών θα πραγματοποιηθεί στο Κιάτο η τελετή έναρξης του 21ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Οργανισμών Εθελοντικής Αιμοδοσίας, θα ακολουθήσει Ημερίδα Εργασιών και ξενάγηση των Συνέδρων σε αρχαιολογικούς χώρους του Δήμου μας.

Άλλες δραστηριότητες της Επιχείρησης είναι η δημιουργία μητρώου απόρων και διανομή τροφίμων, η οποία συνεχίζεται και τώρα σε συνεργασία με το Τμήμα Στήριξης Οικογένειας του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Ιατρικές εξετάσεις για προληπτικό έλεγχο σε συνεργασία με το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας (εξέταση Οστεοπόρωσης), την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ψηφιακή μαστογραφία), ιδιώτες Ιατρούς (σπιρομέτρηση) κ.α.

Με πρωτοβουλία της Επιχείρησης και με Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του 2011, φιλοξενήσαμε στο κληροδότημα Σπυρόπουλου 60 παιδιά από τον Σύλλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι στα 900 m2 του κτιρίου μπορούν να συνυπάρχουν και να λειτουργούν εύρυθμα πολλές δραστηριότητες, χωρίς να εμποδίζεται η σωστή λειτουργία τους.

Η Πρόεδρος ΚΟΔΕΔΗΣ
Ελένη Παπαθανασίου